Világító rúd

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Zöld és kék fénnyel világító rúd

A világító rúd (angolul: Glow stick) egy egyszer használatos, átlátszó műanyag cső, amely egymástól elszigetelt anyagokat tartalmaz. Az anyagokat egyesítve a kemolumineszcencia következtében fény keletkezik. A világító rúd elsősorban szórakoztató eszköz, azonban használja a katonaság, a rendőrség, a tűzoltóság és a mentők is.

Története[szerkesztés]

A Cyalume vegyületet Michael M. Rauhut, Robert W. Sombathy és Laszlo J. Bollyky amerikai kutató Edwin A. Chandross (Bell Laboratórium) és Richard D. Sokolowski (Eh.M Laboratórium) munkái alapján fedezte fel. A hivatalos feltaláló Richard Taylor Van Zandt, aki 1976. november 1-jén az Egyesült Államokban jegyezte be a "Kémiai Világító Eszközt".

Alkalmazása[szerkesztés]

Irakban szolgáló amerikai katona világító rudakkal a kezében.

A világító rúd sok célra használható, mivel vízhatlan, nem kell hozzá áramforrás, olcsó és eldobható. Nagy nyomást is elvisel, így a búvárok előszeretettel használják merüléseknél a sötétebb mederfenék közelében. A katonai szervezeteknél is rendszeresített segédeszköz: világításra és fényjelzések adására alkalmazzák.

Az elektronikus zenei rendezvények meghatározó szimbóluma, de a katasztrófavédelem számára sem ismeretlen eszköz. Földrengések, viharok, áradások esetén is használják, mert nem fogyaszt áramot, így nem áll fent a szikrázás veszélye - amely a szivárgó gáz belobbantásával további károkat okozhatna.

Vannak speciális kémiai rudak, amelyek infravörös fényt bocsátanak ki. Ezeket éjjellátó berendezésekben használják.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Glowsticks
A Wikimédia Commons tartalmaz Világító rúd témájú médiaállományokat.

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Glow stick című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.