Viktor Oskar Tilgner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Viktor Oskar Tilgner
Született1844. október 25.[1][2][3][4][5]
Pozsony[6][7][8]
Elhunyt1896. április 16. (51 évesen)[1][3][4][5][9]
Bécs[10][8]
ÁllampolgárságaCiszlajtánia[8]
Foglalkozása
IskoláiBécsi Képzőművészeti Akadémia (1859–)
Kitüntetései
  • Reichel Award (1880)
  • Berufstitel Professor (1883)
Halál okaszívelégtelenség
SírhelyeWiener Zentralfriedhof
A Wikimédia Commons tartalmaz Viktor Oskar Tilgner témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Tilgner aláírása

Viktor Oskar Tilgner (magyarosan Tilgner Viktor, Tilgner Viktor Oszkár) (Pozsony, 1844. október 25.Bécs, 1896. április 16.) osztrák szobrász.

Életpályája[szerkesztés]

Csak kétéves volt, amikor az édesapjával, egy sapeur-kapitánnyal[11] Bécsbe költözött. A reáliskolát épphogy elvégezte, 1854-ben beiratkozott a képzőművészeti akadémiára, ahol Bauer tanár vezetése alatt már 15 éves korában kezdte mintázni első szobrait. Tehetsége gyorsan fejlődött, egymás után nyerte el az akadémia díjait, köztük a Füger-féle aranyérmet és csakhamar mint csodagyermekről kezdtek róla beszélni tanárai. Azután Josef Gasser, még később a Bécsben időző francia szobrász, Jean-Baptiste Gustave Deloye vezetése alá került, akinek realisztikus iránya nagy befolyással volt tehetsége fejlődésére. Tilgner plasztikus arcképei azonban eleinte csakis a műértők kisebb csoportjánál találtak elismerésre.

Az általános figyelem csak akkor fordult feléje, miután 1872-ben több arcképszobor közt a Burgtheater híres hősnőjének, Wolter Saroltának a portréját is kiállította. Hírnevét még inkább emelte a következő évben rendezett bécsi világkiállítás, mely alkalommal a külföldi műbarátok is a legnagyobb elragadtatással nyilatkoztak mellszobrairól. Tilgner ez idő óta az arcképezésre adta magát, s egész hosszú sorát készítette a legbeszédesebb hasonmásoknak. Egyes álló szobrai az újabbkori művészet jobb alkotásai közé tartoznak. Hatásosan dekoráló művek a bécsi új udvari színház számára készített alakjai: a vidám Hanswurst, a halhatatlan Falstaff és Phaedra. A kecses ábrázolásnak és dekoráló ügyességnek valóságos mintaképe a Hummel-szobor, melyet szülővárosa, Pozsony rendelt meg nála, azután Ágost szász-coburg-gothai herceg fogadalmi emléke.

Tilgner hosszabb külföldi utakat tett Hans Makart festő társaságában és tapasztalatait sikerrel értékesítette a bécsi újabb középületek és nyilvános terek díszítésére szánt alkotásain. Az olaszok befolyása főleg Nőrabló Triton című alkotásán érezhető, amelynek a mintája Ferenc József király tetszését is annyira megnyerte, hogy a csoportozatot megvásárolta tőle és bronzba öntette a bécsi népkert számára. Ez a pompás szobormű az udvar újabb megrendeléseit szerezte meg Tilgnernek. Így készült az ischli császári villa parkjának monumentális kútja (Delfinnel játszó gyermekek), valamint a bécsi állatkert vadászkastélya számára készített kút is, mely krokodillal incselkedő gyermeket ábrázol. Ezen a két csoportozaton az antik befolyás érezhető; míg harmadik kútcsoportozata, a Szarvast itató nimfa már az olasz reneszánsz befolyására vall. Hasonló hatást gyakorol reánk a Tavasz visszatérése című reliefje is.

Utolsó szobrai közül említést érdemelnek: Liszt mellszobra (Sopron számára), Werndl szobra (Steyrben) és Mozart szobra (a bécsi opera mellett). Mindezeken kívül vannak a művésznek szép síremlékei is; a legszebb és legmaradandóbb sikereit azonban az arcképezés terén aratta. Tilgner munkáinak igen gazdag és érdekes gyűjteménye a pozsonyi városi múzeumban látható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven). Oxford University Press, 2006. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b RKDartists (holland nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 14.)
  7. Tilgner, Victor (BLKÖ)
  8. a b c Biographisches Jahrbuch und Deutscher Nekrolog (német nyelven). nem ismert
  9. Tilgner, Victor, Victor Tilgner
  10. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  11. francia szóval: utász.

Források[szerkesztés]