Viktor Oskar Tilgner

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Viktor Oskar Tilgner
(Viktor Tilgner)
Victor-Tilgner-1881.jpg
Született

Pozsony[7][6]
Elhunyt 1896. április 16. (51 évesen)[1][3][4][5]
Bécs[8]
Állampolgársága osztrák
Foglalkozása szobrász
Iskolái Bécsi Képzőművészeti Akadémia
Kitüntetései Berufstitel Professor
Halál okaszívelégtelenség
Sírhely Zentralfriedhof
A Wikimédia Commons tartalmaz Viktor Oskar Tilgner témájú médiaállományokat.
Tilgner aláírása

Viktor Oskar Tilgner (magyarosan Tilgner Viktor) (Pozsony, 1844. október 25.Bécs, 1896. április 16.) osztrák szobrász.

Életpályája[szerkesztés]

Csak kétéves volt, amikor az édesapjával, egy sapeur-kapitánnyal[9] Bécsbe költözött. A reáliskolát épphogy elvégezte, 1854-ben beiratkozott a képzőművészeti akadémiára, ahol Bauer tanár vezetése alatt már 15 éves korában kezdte mintázni első szobrait. Tehetsége gyorsan fejlődött, egymás után nyerte el az akadémia díjait, köztük a Füger-féle aranyérmet és csakhamar mint csodagyermekről kezdtek róla beszélni tanárai. Azután Josef Gasser, még később a Bécsben időző francia szobrász, Jean-Baptiste Gustave Deloye vezetése alá került, akinek realisztikus iránya nagy befolyással volt tehetsége fejlődésére. Tilgner plasztikus arcképei azonban eleinte csakis a műértők kisebb csoportjánál találtak elismerésre.

Az általános figyelem csak akkor fordult feléje, miután 1872-ben több arcképszobor közt a Burgtheater híres hősnőjének, Wolter Saroltának a portréját is kiállította. Hírnevét még inkább emelte a következő évben rendezett bécsi világkiállítás, mely alkalommal a külföldi műbarátok is a legnagyobb elragadtatással nyilatkoztak mellszobrairól. Tilgner ez idő óta az arcképezésre adta magát, s egész hosszú sorát készítette a legbeszédesebb hasonmásoknak. Egyes álló szobrai az újabbkori művészet jobb alkotásai közé tartoznak. Hatásosan dekoráló művek a bécsi új udvari színház számára készített alakjai: a vidám Hanswurst, a halhatatlan Falstaff és Phaedra. A kecses ábrázolásnak és dekoráló ügyességnek valóságos mintaképe a Hummel-szobor, melyet szülővárosa, Pozsony rendelt meg nála, azután Ágost szász-coburg-gothai herceg fogadalmi emléke.

Tilgner hosszabb külföldi utakat tett Hans Makart festő társaságában és tapasztalatait sikerrel értékesítette a bécsi újabb középületek és nyilvános terek díszítésére szánt alkotásain. Az olaszok befolyása főleg Nőrabló Triton című alkotásán érezhető, amelynek a mintája Ferenc József király tetszését is annyira megnyerte, hogy a csoportozatot megvásárolta tőle és bronzba öntette a bécsi népkert számára. Ez a pompás szobormű az udvar újabb megrendeléseit szerezte meg Tilgnernek. Így készült az ischli császári villa parkjának monumentális kútja (Delfinnel játszó gyermekek), valamint a bécsi állatkert vadászkastélya számára készített kút is, mely krokodillal incselkedő gyermeket ábrázol. Ezen a két csoportozaton az antik befolyás érezhető; míg harmadik kútcsoportozata, a Szarvast itató nimfa már az olasz reneszánsz befolyására vall. Hasonló hatást gyakorol reánk a Tavasz visszatérése című reliefje is.

Utolsó szobrai közül említést érdemelnek: Liszt mellszobra (Sopron számára), Werndl szobra (Steyrben) és Mozart szobra (a bécsi opera mellett). Mindezeken kívül vannak a művésznek szép síremlékei is; a legszebb és legmaradandóbb sikereit azonban az arcképezés terén aratta. Tilgner munkáinak igen gazdag és érdekes gyűjteménye a pozsonyi városi múzeumban látható.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. április 27.)
  2. Benezit Dictionary of Artists (angol nyelven), 2006. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  3. a b RKDartists. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  4. a b SNAC (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  5. a b Brockhaus (német nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. a b Tilgner, Victor (BLKÖ)
  7. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 14.)
  8. Integrált katalógustár. (Hozzáférés: 2014. december 31.)
  9. francia szóval: utász.

Források[szerkesztés]