Vihar előtt (film, 2019)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vihar előtt
(Serenity)
2019-es amerikai film

A film hazai plakátja
A film hazai plakátja
RendezőSteven Knight
Producer
  • Greg Shapiro
  • Guy Heeley
  • Steven Knight
Műfaj
ForgatókönyvíróSteven Knight
Főszerepben
ZeneBenjamin Wallfisch
OperatőrJess Hall
VágóLaura Jennings
Gyártás
GyártóGlobal Road Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol + magyar (szinkron)
Játékidő106 perc
Költségvetés25 millió amerikai dollár (becsült)[1]
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
Korhatár
  • USA R (mozi)
  • Magyarország Tizenhat éven aluliak számára nem ajánlott (mozi)
Bevétel10,2 millió amerikai dollár[2]
További információk
SablonWikidataSegítség

A Vihar előtt (eredeti cím: Serenity[3]) 2019-es amerikai neo-noir thriller-dráma, melynek rendezője, forgatókönyvírója és producere Steven Knight. A főszereplők Matthew McConaughey, Anne Hathaway, Diane Lane, Jason Clarke, Djimon Hounsou és Jeremy Strong.

A film főszereplője egy halászhajó kapitánya, akit volt felesége azzal a kéréssel keres fel, hogy sok pénzért cserébe gyilkolja meg az őt tíz éve folyamatosan bántalmazó új férjét. A kapitány először nem akarja elvállalni ezt, de később személyes indítékok is felmerülnek.

Az Amerikai Egyesült Államokban 2019. január 25-én mutatták be, Magyarországon egy héttel később szinkronizálva, január 31-én a Big Bang Media forgalmazásában. A film jegyeladási és kritikai szempontból is bukásnak bizonyult.

Senki sem hal meg a szigeten... Ha betartod a szabályokat.
– Mottó

Rövid történet[szerkesztés]

Egy halászhajó kapitányának szembe kell néznie rejtélyes múltjával, és egy olyan valóságban találja magát, ahol semmi sem az, aminek látszik.

Cselekmény[szerkesztés]

Alább a cselekmény részletei következnek!

Egy helyi halász, Baker Dill (Matthew McConaughey) nyugodt életet él Plymouth-szigeten. Az alkalmanként felfogadott matrózával, Duke-kal (Djimon Hounsou) amerikai turistákat visz ki horgászni a tengerre. Dillnek van egy mániája, ami ennél is fontosabb: egy bizonyos, általa „Igazság”-nak nevezett nagy tonhalat szeretne kifogni, de ez évek óta nem sikerül neki. A szigeten senki nem hiszi, hogy a hal igazából létezik.

Amikor egyszer a vízbe ugrik, beszélgetést hall, ennek eredetét azonban nem érti.

Másnap Baker ex-felesége, Karen (Anne Hathaway) felbukkan a lakóhelyén és arra kéri volt férjét, hogy végezzen az őt rendszeresen bántalmazó szexmániás, szadista férjével, annak törvénytelenül szerzett 10 millió dollárja ellenében.

Közben úgy tűnik, mintha Baker telepatikus kapcsolatban állna Patrick-kel, aki Karen és az ő saját fia, még a korábbi házasságukból. Egy Reid Miller (Jeremy Strong) nevű, fekete öltönyös, vékony üzletember szeretne találkozik Bakerrel, de minduntalan elszalasztja, végül egy viharos éjszaka megvárja Bakert a lakókonténerénél, hogy halradart adjon el neki egy halászati felszereléssel foglalkozó cég képviselőjeként; a halradart egy teljes hétig használhatná ingyen, és Miller szerint biztos fogást jelent. (Baker nem viszi magával a halradart)

Azonban, mivel Baker pálinkával kínálja a bőrig átázott vendéget, Reid véletlenül felfedi Bakernek, hogy tud a gyilkossági megbízásról, mivel ő egy karakter a videójátékban, amit Patrick alkotott. Eleinte Baker ezt nem hiszi el, de végül hinni kezd benne.

A történetet játszó Patrick jeleneteit csak részben látjuk, ez párhuzamosan fut a fő cselekménnyel. A valódi Baker egy 2006-os iraki katonai bevetés során életét vesztette.

Baker rájön, hogy a fia új célt tűzött ki számára (a halfogás helyett az erőszakos mostohaapja megölését), és azt neki meg kell tennie a játékban. (arra gondol, hogy az iraki bevetés is csak egy lövöldözős játék lehetett).

Karen és Baker rummal leitatja Franket, aki teljesen lerészegedik és halfogás közben egy hal a mélybe rántja (így biztosan meghal).

Eközben Patrick előveszi egy díszdobozból apja katonai kését, hogy a valóságban egy késszúrással megölje Franket. Patrick előzetes letartóztatásba kerül, és ő fejben megváltoztatja a játék programozását, találkozik az apjával annak hajójánál, és együtt indulnak horgászni.

Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang[4]
Baker Dill Matthew McConaughey Nagy Ervin
Karen Zariakas Anne Hathaway Bogdányi Titanilla
Frank Zariakas Jason Clarke Kardos Róbert
Duke Djimon Hounsou Galambos Péter
Constance Diane Lane Vándor Éva
Reid Miller Jeremy Strong Fesztbaum Béla
Patrick Zariakas Rafael Sayegh Pál Dániel
Rádiós DJ Redd Pepper Nagy Sándor

Filmkészítés[szerkesztés]

2017. január 28-án bejelentették, hogy Matthew McConaughey és Anne Hathaway szerepelni fog a Vihar előtt című "szexi noir" filmben, amelyet Steven Knight rendez a saját forgatókönyvéből. Greg Shapiro és Guy Heeley a IM Global -on keresztül készítette a filmet, amelyet szintén finanszírozott.[5] Április 18-án Jason Clarke is csatlakozott a filmhez, hogy eljátszhassa Hathaway karakterének gazdag férjét.[6]2017. május 10-én több színészt bejelentettek a film körébe, köztük Uma Thurman-t, aki McConaughey karakterének szerelmi érdeklődőjét játssza el (bár Thurman hamar kilépett a projektből ütemezési konfliktusok miatt), valamint Djimon Hounsou egy nem meghatározott szerephez jutott.[7] 2017. júliusáig megerősítették McConaughey, Hathaway, Clarke, Hounsou, Diane Lane (Thurman helyett), és Jeremy Strong biztos szerepét.[8][9]

A film forgatása 2017. júliusában kezdődött Mauritius szigeten, amit először 2017. januárjában jelentettek be.[8][9]

Fogadtatás[szerkesztés]

A film negatív értékeléseket kapott a kritikusoktól, akik bosszankodtak a nevetséges fordulatok, az önkényes megközelítés és a rossz kivitelű forgatókönyv miatt, bár néhányan megjegyezték, hogy a filmnek "jó-rossz" tulajdonsága is van. A Metacritic oldalán a film értékelése 38% a 100-ból, ami 36 véleményen alapul.[10] A Rotten Tomatoeson a Vihar előtt 21%-os minősítést kapott, 137 értékelés alapján.[11] A film világszerte jelenleg 10,2 millió dolláros bevételnél tart, ami a 25 milliós büdzséjével szemben nem teljesít jól.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Vihar előtt. The Internet Movie Database. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
  2. Serenity (2019). Box Office Mojo. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
  3. A film eredeti címe, Serenity a hajó neve a filmben, jelentése: békesség, nyugalom, derültség.
  4. ISzDb – Vihar előtt (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
  5. Matthew McConaughey & Anne Hathaway To Seek Serenity In Steven Knight-Helmed Thriller – EFM”, Deadline Hollywood, 2017. január 28. (Hozzáférés: 2017. július 7.) 
  6. Jason Clarke in Talks to Join Matthew McConaughey, Anne Hathaway in Serenity”, [[Variety (magazin)|]], 2017. április 18. (Hozzáférés: 2017. július 7.) 
  7. Uma Thurman & More Finding Serenity With Steven Knight, IM Global – Cannes”, Deadline Hollywood, 2017. május 10. (Hozzáférés: 2017. július 7.) 
  8. a b Interstellar Stars McConaughey & Hathaway in Serenity Photo”, ComingSoon.net, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2017. július 27.) 
  9. a b Wind River: Elizabeth Olsen, Jeremy Renner Praise Taylor Sheridan in Directorial Debut”, The Hollywood Reporter, 2017. július 27. (Hozzáférés: 2017. július 27.) (angol nyelvű) 
  10. VIHAR ELŐTT. Metacritic. (Hozzáférés: 2019. február 20.)
  11. SeReNiTy (2019). Rotten Tomatoes. (Hozzáférés: 2019. február 20.)

További információk[szerkesztés]