Ugrás a tartalomhoz

Video art

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A video art a hagyományos filmmel és a szcenikus mozgóképpel fogalmával szemben általában olyan mozgóképes művészeti alkotások összessége, melyek mozgóképi és/vagy hangadatot tartalmaznak.

A video art szcenikus mozgókép közti fő különbség, hogy előbbi nem függ az utóbbit jellemző egyezményes elemektől. A video art nem feltétlenül használ színészeket, párbeszédet, nincs feltétlenül narratívája vagy forgatókönyve, nem függ semmilyen más kényelmes konvenciótól, melyek a szórakoztató célú mozgóképre jellemzők. A video art nem csak mozgókép egy formája, hanem más avantgárd műfajokból is származik.

A video art létrejöttében fontos szerepe volt a 8mm-es kameránál is olcsóbb média, mindenekelőtt a szalagos játszó-rögzítők (lásd például, Sony Portapak és Nam June Paik), később pedig a modern digitális háttértáras kamerás eszközök megjelenésének. A 60-as–70-es évektől létező ág az installációs művészet és a performansz felé is kapcsolódott.[1][2]


Videóművészek[szerkesztés]

A 2000-es évek elején ismert nyugati műfajteremtő videóművészek többek között:

Video art szervezetek[szerkesztés]

Video art intézmények és terjesztők:

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Az artportal.hu a videoartról. [2015. szeptember 20-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2015. június 16.)
  2. a revizoronline a videoartról

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Video art című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
Commons:Category:Video art
A Wikimédia Commons tartalmaz Video art témájú médiaállományokat.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]