Videó (fogalom)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A videó elektronikus eszköz a mozgó vizuális média rögzítésére, másolására, lejátszására, sugárzására és megjelenítésére.[1] A videót először mechanikus televíziós rendszerekhez fejlesztették ki, amelyeket gyorsan felváltottak a katódsugárcsöves (CRT) rendszerek, amelyeket később többféle típusú síkképernyős kijelző váltott fel.

A videorendszerek a kijelző felbontásában, képarányában, frissítési gyakoriságában, színbeli képességeiben és egyéb tulajdonságaiban különböznek. Analóg és digitális változatok léteznek, és számos adathordozón hordozhatók, például mágnesszalag, optikai lemez, számítógépes fájl és stream formájában.

A videofelvételeket különböző eszközökkel készítik, például videokamerával, digitális fényképezőgéppel vagy okostelefonnal.

A videó témakörébe tartoznak még a videofelvételeket készítő/lejátszó eszközök, például a videokamera, a videomagnó vagy a monitor.[2]

A szó a latin video (lát) szóból származik,[3] ez a szó pedig a görög ideo/eido szavakból származik, amelyek jelentése ugyanaz: lát.[3]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Video – HiDef Audio and Video. hidefnj.com . [2017. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. március 30.)
  2. Vgl. Duden online: Videotechnik, Bedeutung 1.
  3. a b Videó fogalma. Wikiszótár