Victorinox

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Victorinox
Victorinox Logo.svg
Svájci bicska
Svájci bicska
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1884
Székhely Ibach SZ
Vezetők Carl Elsener junior
Alapító Karl Elsener
Iparág Kohászat
Tulajdonos Elsener
Forma részvénytársaság
Termékek Svájci bicska
Leányvállalatai Wenger
Victorinox (Svájc)
Victorinox
Victorinox
Pozíció Svájc térképén
é. sz. 47° 00′ 57″, k. h. 8° 38′ 54″Koordináták: é. sz. 47° 00′ 57″, k. h. 8° 38′ 54″
A Victorinox weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Victorinox témájú médiaállományokat.

A Victorinox egy késgyártó cég, melynek központja Ibach-ban (Svájc) van. Mióta 2005-ben felvásárolta Wenger nevű riválisát, újra egyedüli kés-beszállítója lett a svájci hadseregnek.

Történelem[szerkesztés]

A vállalat 1884-ben alakult meg, és 1891 óta szállított késeket a hadseregnek. A híres Victorinox embléma – a pajzson lévő kereszt – 1909 óta létezik. Ebben az évben az alapító, Karl Elsener édesanyja elhunyt, így az ő tiszteletére "Victoria" lett a vállalat neve. 1921-ben, az "inox" [a "rozsdamentes acél" francia jelentéséből (acier inoxydable)] termékeik közé történő bevezetésével a vállalat neve és márkája a jelenlegi "Victorinox" (Victoria + Inox) lett.

2005. április 26-án a neves késgyártó felvásárolta a konkurens Wenger céget, melynek márkáját legutóbbi nyilatkozatuk alapján meg kívánják szüntetni a Victorinox cégbe való integrálásának érdekében.

2006-ban a cég dolgozóinak száma eléri a 900-at, és ekkor már több mint 100 országban válik a márka ismertté.

Termékek[szerkesztés]

Svájci tiszti zsebkések[szerkesztés]

A svájci tiszti zsebkések máig a Victorinox cég kiemelt termékei. A cég addigi egyetlen szállítmányozóként, 1908-ban kötött egyezséget a Wengerrel. A megállapodás szerint a Victorinox eredeti svájci tiszti zsebkésként (originales) hirdethette termékeit, míg a Wenger a késeit valódi svájci tiszti zsebkés (echtes) néven reklámozta.

A svájci tiszti zsebkések széles körben elterjedtek, és ma már nagy választékban kapható multifunkcionális szerszámokként számos helyen használják őket a mindennapi életben. A Victorinox zsebkések megjárták már a Mount Everestet és az Északi-sarkot, még a NASA űrhajósai is magukkal viszik alapfelszerelésként. A SwissChamp, amely a cég vezető modellje, a New York-i Modern Művészetek Múzeumának állandó gyűjteményében kapott helyet. Mindezek mellett létezik egy svájci tiszti zsebkés „moddingoló” közösség is, amely különböző tartozékokból új modelleket állít elő. Az egyik legismertebb ilyen cég a SwissBianco.

A cég újabban a pendrive-tól az mp3 lejátszóig sok mindent beépít a bicskáiba.

SwissCard[szerkesztés]

A Victorinox ezen modelljével a zsebkések utóbbi években csökkenő tendenciát mutató keresletéhez próbált alkalmazkodni, megőrizve a termék multifunkcionalitását egy praktikus kivitelben. A Swisscard egy bankkártya méretű, természetesen vastagságában eltérő, műanyag tok amiben több apró szerszám van elrejtve: Általában kis penge, olló, toll, tű, körömreszelő, csipesz, fogpiszkáló, de van nagyítós, lámpás verzió is.

Multi-tools[szerkesztés]

A Victorinox összecsukható kombinált fogói, melyek markolatában további eszközök találhatóak.

Órák[szerkesztés]

A cég számos órát is készít, melyek között többféle zseb- és karóra kap helyet.

Ruházat, poggyász[szerkesztés]

Tulajdonképpen a vállalat már annyira sokoldalúvá vált, hogy a szerszámokon és órákon kívül számos ruházati terméket, kisebb nagyobb táskákat, hátizsákokat, bőröndöket, parfümöket is gyárt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Victorinox című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons:Category:Victorinox
A Wikimédia Commons tartalmaz Victorinox témájú médiaállományokat.