Ugrás a tartalomhoz

Victoria (hajó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fernão de Magalhães Földet megkerülő vitorlás hajója, egy 85 tonnás karakk a Victoria Ortelius világtérképén (1590)
A Victoria mai másolata

A Victoria karakk[1] egy 85 tonnás hajó, a spanyol szolgálatban álló portugál Fernão de Magalhães öt hajóból (Trinidad, San Antonio, Concepcion, Victoria, Santiago) álló flottájához tartozott, amely 1519. szeptember 20-án hagyta el San Lucar de Barrameda kikötőjét azzal a céllal, hogy átjárót találjon a dél-amerikai kontinensen, majd kijusson a Balboa által birtokba vett óceánra és azon át érje el Indiát. A kontinens legdélibb pontján megtalált viharos tengerszorosból kijutva nekivágtak az ismeretlen óceánnak, melyet Magellán nevezett el Csendes-óceán-nak. Magellán útközben 1521. április 26-án elesett a bennszülöttekkel vívott harcban.

Az útnak indult öt hajóból és a 265 emberből csupán egyetlen hajó, a Victoria és 19 fős legénysége tért vissza Spanyolországba, Juan Sebastián del Cano parancsnoksága alatt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A karakk Archiválva 2016. augusztus 13-i dátummal a Wayback Machine-ben, jollyroger.5mp.eu

Források[szerkesztés]

  • Marjai József-Pataky Dénes: A hajó története, Budapest, Corvina, 1979

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Victoria_(ship) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.