Ugrás a tartalomhoz

Victor Borge

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Victor Borge
Életrajzi adatok
ÁlnévVictor Borge
Született1909. január 3.
Koppenhága
Elhunyt2000. december 23. (91 évesen)
Greenwich
Sírhely
  • Jewish Western Cemetery
  • Putnam Cemetery
HázastársaSarabel Sanna Scraper (1953–2000)
GyermekeiVebe Borge
SzüleiBernhard Rosenbaum
IskoláiRoyal Danish Academy of Music
Pályafutás
Műfajokkomolyzene
Hangszerzongora
Díjak
  • Honorary craftsman (1977)
  • Kennedy Center Honors
  • Royal Order of Vasa
  • Knight First Class of the Order of St. Olav‎ (1972. július 1.)
  • Order of the White Rose of Finland
  • Sólyom-rend
  • commander of the Order of the Dannebrog
Tevékenységzeneművész, humorista, előadóművész
Kiadók
A Wikimédia Commons tartalmaz Victor Borge témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Victor Borge (Koppenhága, 1909. január 3.Greenwich, Connecticut, 2000. december 23.) dán-amerikai humorista, előadóművész, zongoraművész. Gyakran Dánia Bohóc Hercegének vagy Nagy Dánnak nevezték. "A mosoly (két ember között) a legkisebb távolság" mondásáról is híres.

Élete[szerkesztés]

Victor Borge és Sergio Franchi (1963)

Victor Borge, Børge Rosenbaum néven született 1909. január 3-án, a dániai Koppenhágában, az askenázi zsidó családban. Szülei, Bernhard és Frederikke (szül.: Lichtinger) Rosenbaum, mindketten zenészek voltak: apja hegedűs a Dán Királyi Zenekarban, édesanyja zongorista volt. Borge kétéves korában kezdte a zongoraórákat, és hamar kiderült, hogy csodagyerek. Nyolc éves korában adta elő első zongorabemutatóját, és 1918-ban teljes ösztöndíjat kapott a Dán Királyi Zeneakadémián, ahol Olivo Krause tanította.

Később olyan tanítói voltak mint a dán Victor Schiøler, Liszt Ferenc egyik utolsó tanítványa a skót Frederic Lamond, vagy a világhírű Ferruccio Busoni tanítvány Egon Petri holland zongorista.

Borge 1926-ban játszotta első nagy koncertjét a dán Odd Fellow Palæet koncertteremben. Néhány év után klasszikus koncertzongoristaként kezdte mára híres "stand-up" fellépéseit, zongorazene és poénok sajátos keverékével. 1933-ban feleségül vette az amerikai Elsie Chiltont; ugyanabban az évben debütált revü előadóként. Borge sokat kezdett turnézni Európában, ahol náciellenes poénjaival hívta fel magára a figyelmet.

Amikor a Wehrmacht 1940. április 9-én megtámadta Dániát, Borge Svédországban koncertezett, és sikerült elszöknie Finnországba. Onnan az Amerikai Egyesült Államokba utazott ahova 1940. augusztus 28-án érkezett, mindössze 20 dollárral a zsebében. Tengerésznek álcázva Borge a megszállás alatt egyszer visszatért Dániába, hogy meglátogassa haldokló édesanyját.

Amerikában[szerkesztés]

Amerikába érkezésekor felvette a Victor Borge nevet és bár nem beszélt angolul, filmeket nézve gyorsan megtanulta a nyelvet és vicceit gyorsan sikerült az amerikai közönséghez igazítania. Fellépéseit 1941-ben Rudy Vallee zenész, rádióműsorban kezdte. Nem sokkal később pedig már Bing Crosby is felvette a The Kraft Music Hall rádió-verieté programjára.

Borge hamar népszerű lett az amerikai közönség előtt. 1942-ben elnyerte az év legjobb rádiós előadóművésze-díjat. A díj után hamarosan filmszerepeket ajánlottak neki olyan sztárok mellett mint Frank Sinatra (Magasabb és magasabb, 1944) 1946-tól az NBC-n rendezte a The Victor Borge Show-t itt fejlesztette ki számos védjegyét is. Többek között többször bejelentett egy zenedarabot, de valami más vagy elterelte a figyelmét vagy észrevételeket tett a közönségről esetleg Chopen "Minute Waltz" darabjának tojásfőzéshez való alkalmazását ecsetelte. Gyakori trükkje volt Beethoven Holdfény-szonátájának előadásába belealudni, esetleg modern jazz vagy pop dallamra váltani előadás közben.

A Borge-stílus[szerkesztés]

Borge egyik leghíresebb poénja a "Fonetikus írásjelek" volt, amelyben egy szövegrészletet olvasott fel egy könyvből, és eltúlzott hangeffektusokkal egészítette ki az összes írásjelet, például pontokat, vesszőket és felkiáltójeleket.

Borge fizikai és vizuális elemeket használt élő és televíziós előadásain. Különös hangú zongoradallamot játszik kottából, egyre zavartabban játszva, a lapot fejjel lefelé vagy oldalra fordítva eljátssza az aktuális dallamot, a teljesítmény örömteli mosolyát villantva a közönség felé (eleinte szó szerint fejjel lefelé vagy oldalra játszotta a dallamot). Amikor egy másik dal energikus lejátszása miatt leesik a zongorapadról, kinyitja az ülés fedelét, kiveszi a biztonsági öv két végét, és a biztonság kedvéért becsatolja magát a padra. Zenekart dirigálva megállhat, és megparancsolhat egy rossz hangot játszó hegedűsnek, hogy távozzon a színpadról, majd folytatta az előadást, és a szekció többi tagját felállítva átültette így betöltve az üres helyet, miközben a zenekar tagjai még játszanak. A színpadon kívülről lövés hangja hallatszik.

Az 1960-as években Borge állandó partnere Leonid Hambro amerikai koncertzongorista volt. 1968-tól rendszeresen adta elő Liszt Ferenc II. magyar rapszódiáját az örmény Şahan Arzruni zongoristával. A 70-es évektől Marylyn Mulvey operaénekesnő is többször vállal vele fellépést.

Későbbi karriere[szerkesztés]

Borge 1948-tól többször is szerepelt Ed Sullivan CBS-en megjelenő "Toast of the Town" című televíziós verieté műsorában. Ugyan ebben az évben megkapja az amerikai állampolgárságot. 1953. október 2-án kezdte meg a New York-i John Golden Színházban az egyszemélyes "Comedy in Music" műsorát amely 849 előadásával 1956. január 21-én történt megszűnésekor bekerült a Guinness-rekordok könyvébe.

Sikereit turnékkal és bemutatókkal folytatta. Borge olyan zenekarokkal játszott és vezényelt együtt mint a Chicago-i Szimfonikus Zenekar, a New York-i Filharmonikus zenekar vagy a Londoni Filharmonikusok. Nagy megtiszteltetésnek érezte amikor 1992-ben Koppenhágában a Dán Királyi Színházban a Dán Királyi Zenekart vezethette. Többször szerepelt a Szezám utcában és vendégszerepelt a Muppet Show-ban is. Victor Borge az utolsó napokig turnézott. 90 éves korában is 60-szor lépett fel.

Családja[szerkesztés]

Első feleségét, Elsie Chiltont 1933-ban vette feleségül. Miután elvált Elsiétől, 1953-ban feleségül vette Sarabel Sanna Scraper-t akivel annak 2000 szeptemberében 83 éves korában bekövetkezett haláláig házasok maradtak.

Borge-nak első házasságából egy fia Ronald Borge és egy örökbefogadott lánya Janet Crowle volt. Második házasságából pedig egy fia Victor Bernard Borge és két lánya Frederikke Borge és Sanna Borge született.

Victor és Sanna Borge sírja

Halála[szerkesztés]

Victor Borge 2000. december 23-án 91 éves korában, a Cunnecticut állambeli Greenwichben hunyt el 75 év szórakoztatás után. Miután hazatért egy dániai koncertről álmában elaludt. Lánya Frederikke Borge így nyilatkozott haláláról: "Épp ideje volt elmennie. Rettenetesen hiányolta anyámat." Felesége csak három hónappal korábban halt meg.

Borge kívánságát teljesítve az Egyesült Államokhoz és Dániához fűződő kapcsolata miatt úgy rendelkezett, hogy hamvai egy részét a greenwichi Putnam temetőbe felesége mellé helyezzék egy részét pedig a koppenhágai nyugati zsidó temetőbe.