Pannon Egyetem

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Veszprémi Egyetem szócikkből átirányítva)
Pannon Egyetem (
  • Pannon Egyetem
  • Veszprémi Egyetem
  • Veszprémi Vegyipari Egyetem
)

Alapítva1949
Rövid névPE
HelyMagyarország, Veszprém
Korábbi neveiVeszprémi Egyetem
Veszprémi Vegyipari Egyetem
Típusállamilag elismert, alapítvány által fenntartott magánfelsőoktatási intézmény
RektorGelencsér András (2015. július 1. – )[1]
Elérhetőség
Cím8200 Veszprém, Egyetem u. 10.
Postacím8201 Veszprém, Pf. 158.
Elhelyezkedése
Pannon Egyetem (Veszprém)
Pannon Egyetem
Pannon Egyetem
Pozíció Veszprém térképén
é. sz. 47° 05′ 19″, k. h. 17° 54′ 29″Koordináták: é. sz. 47° 05′ 19″, k. h. 17° 54′ 29″
Térkép
A Pannon Egyetem weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Pannon Egyetem témájú médiaállományokat.

A Pannon Egyetem (röviden: PE) a Közép- és Nyugat-Dunántúli régió meghatározó felsőoktatási intézménye. Bölcsészet-, a közgazdaság-, műszaki informatikai-, nevelés-, társadalom- és a természettudományok területén kínál képzéseket. Az intézmény öt karral rendelkezik, oktatási helyszínei Veszprém mellett Nagykanizsa, Zalaegerszeg és Kőszeg.

Története[szerkesztés]

Az egyetem B épülete

Veszprémben működött Magyarország első, XIII. századi felsőoktatási intézménye, a korában nagyhírű káptalani főiskola, ahol teológiát, jogot és a „hét szabad művészetet” (azaz mai szóval lényegében bölcsészetet) oktatták. Itt képezték a kor magyarországi diplomatáit. Miután 1276-ban Csák Péter seregei elpusztították Veszprémet, a káptalani főiskola már nem épült újjá.

Veszprém 1949-ben válhatott ismét egyetemi várossá. Az ebben az évben hozott XXII. törvény[2] rendelkezett a Budapesti Műszaki Egyetem Nehézvegyipari Karának a városba telepítéséről. Az intézkedés célja az volt, hogy Veszprém a Közép-Dunántúl tudásközpontjává váljon. Az intézmény 1949. szeptember 26-án 107 hallgatóval és 16 oktatóval, egy (a mai A) épületben kezdte meg működését.

1951 őszén jött létre az önálló egyetem. Az intézmény megszervezésében különösen nagy szerepet játszott Polinszky Károly, aki 1949-től (két év kihagyással) 1961-ig az egyetem dékánja, majd 1963-ig rektora volt. Emlékét a Polinszky-terem (a PE legnagyobb előadóterme) és mellszobor őrzi. A hallgatói létszám bővülése miatt új épületeket kellett építeni. 1957-re elkészült a mai E, D, C és B épület, majd 1961-re az egyetem aulája. 1995-ben az intézmény tulajdonába kerültek az egykori Nehézvegyipari Kutatóintézetnek és a Magyar Ásványolaj és Földgáz Kísérleti Intézetnek az Egyetemváros nyugati részén található épületei. 2003-ban a Vár több épületét is megkapta az egyetem, ahol számos bölcsészettudományi tanszéke került elhelyezésre.

A rendszerváltozás után szükségessé vált az egyetem profiljának bővítése. Újabb bölcsészettudományi, társadalomtudományi, gazdaságtudományi, informatikai és mérnöki szakok jöttek létre. Az intézmény igazi többkarú universitássá vált, és az 1990/1991-es tanévtől a Veszprémi Egyetem nevet viselte.

A 2006. év elején született döntés az intézmény nevének Pannon Egyetemre való változtatásáról. A vezetők úgy vélték, hogy ez jobban kifejezi az egyetem már betöltött, illetve betölteni kívánt átfogó, regionális szerepét. 2006. március 1-jétől az intézmény ezt a nevet használja.

Ugyancsak 2006-ban – az új Felsőoktatás Törvény előírásainak szellemében – jelentős szervezeti változás kezdődött az intézményben. Mind a karokon belül, mind a központi igazgatás területén a túlzottan szétaprózott egységek összevonásával új, a korábbinál hatékonyabb szervezet alakult ki. Ekkor jött létre a Tanácsadó, Továbbképző és Távoktatási Intézet utódjaként a Felnőttképzési Intézet is, amely a felsőfokú szakképzéseket, valamint a felnőttoktatás különböző formáit gondozza.

Karok a Pannon Egyetemen[szerkesztés]

Az egyetem főépülete

Az egyetemen jelenleg öt kar működik négy képzési helyen:

Kar neve Rövidítése Képzési hely Honlap
Gazdaságtudományi Kar GTK Veszprém, Zalaegerszeg, Kőszeg http://www.gtk.uni-pannon.hu
Mérnöki Kar MK Veszprém, Zalaegerszeg, Nagykanizsa http://www.mk.uni-pannon.hu
Műszaki Informatikai Kar MIK Veszprém, Zalaegerszeg, Nagykanizsa http://www.mik.uni-pannon.hu
Humántudományi Kar HTK Veszprém, Kőszeg http://www.htk.uni-pannon.hu
Gazdálkodási Kar, Zalaegerszeg ZEK Zalaegerszeg https://zek.uni-pannon.hu/index.php/hu/

Gazdaságtudományi Kar[szerkesztés]

A kar az országban elsőként kapta meg a Felsőoktatási Minőségi Díjat. A díj odaítélésénél többek között az oktatás, az infrastruktúra színvonalát, a hallgatók elégedettségét, a vállalati partnerekkel való együttműködés és a tehetséggondozás minőségét értékelte a bíráló bizottság.[forrás?]

Humántudományi Kar[szerkesztés]

A kar elődjét 1990-ben alapították Tanárképző kar néven, később a Bölcsészettudományi Kar nevet viselte, 2007-től pedig Modern Filológiai és Társadalomtudományi Kar néven működött. 2023-ban kapta a Humántudományi Kar nevet.

A Pannon Egyetem Humántudományi Kara bölcsészet- és társadalomtudományi, valamint tanári szakokat gondoz. A Kar 9 alapszakkal és ezekre épülő 11 mesterszakkal várja a hallgatókat a bölcsészettudomány, társadalomtudomány és pedagógia szakterületein. Továbbá szakirányú továbbképzési szakokat kínálnak az érdeklődőknek.

A kart az alábbi oktatási egységek alkotják: Angol-Amerikai Intézet, Digitális Módszertani Intézet, Germanisztikai és Fordítástudományi Intézet, Magyar- és Alkalmazott Nyelvtudományi Intézet, Neveléstudományi Intézet, Pszichológiai és Mentálhigiéné Intézet, Tanárképző Központ és Társadalomtudományi Intézet. Az oktatás az Egyetemváros felső kampuszán folyik. A kar küldetésének tekinti, hogy az itt tanulható szakokon olyan korszerű tudással, széleskörű tájékozottsággal, magasfokú nyelvi és kommunikációs képességgel, kreativitással rendelkező diplomás szakembereket képezzen, akik képesek a kor elvárásainak megfelelő, európai színvonalú önálló alkotó- és kutatómunkára, a nemzeti és egyetemes kultúra értékeinek közvetítésére, oktatásszervezési feladatok ellátására, pályázatok menedzselésére.

Mérnöki Kar[szerkesztés]

A Pannon Egyetem Mérnöki Kara dinamikus, innovatív oktatásának és modern szemléletmódjának köszönhetően Magyarország egyik legjobb mérnöki képzését biztosítja.

A Mérnöki Kar vegyészmérnöki képzéseit a brit Institution of Chemical Engineers (IChemE) munkatársai – a közép és kelet-európai országok képzései közül első és ezidáig egyetlenként akkreditálták, így a megszerzett vegyészmérnöki diplomákat (Bsc és MSc) a brit Nemzetközösség országaiban és az Egyesült Államokban is elfogadják. Kutató Kar – Minőségi képzésének, kutatásainak és a modern tudás alkalmazásának köszönhetően a Kar az iparban is elismerésre méltó hírnévre tett szert. Kutatási tevékenységeinek az egyetem multidiszciplináris kutatóközpontjai biztosítanak helyet és felszerelést.

Műszaki Informatikai Kar[szerkesztés]

A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara informatikus és villamosmérnöki területeken kínál képzéseket. A Kar számos nagynevű nemzetközi és hazai vállalattal áll hosszú távú szakmai együttműködésben. A tanulmányaik mellett a hallgatók kutatási és projekttevékenységekben is részt vehetnek. A Kar egyik fő célja felkészíteni hallgatóit egy sikeres szakmai karrier felépítésére.

Projektek:

A Műszaki Informatikai Kar 2003. január 1-jén, az informatikai és a hozzá kapcsolódó korszerű technológiák oktatására, kutatására és fejlesztésére jött létre, a 2001-ben alakult kari jogállású Műszaki Informatikai és Villamosmérnöki Önálló Intézet utódaként. Fejlődését kezdetektől a dinamizmus jellemezte és jellemzi napjainkban is, ennek köszönhetően hazai és nemzetközi szinten egyaránt ismert és elismert tevékenységet folytat.

A Műszaki Informatikai Kar rendszeresen részt vesz innovatív K+F projektek megvalósításában neves ipari partnerekkel együttműködve, mely feladatokban részt vesznek hallgatóink, oktatóink és kutatóink. Az elmúlt évek két kiemelt projektje az alábbi, amelyek az Ipar 4.0 és az egészségügyi informatika tématerületét fedik le:

• Intelligens Ipar 4.0 megoldások fejlesztése a meglévő üzemek termelésének optimalizálására

• Intelligens kardiológiai folyamat bázisú döntés támogatási rendszer fejlesztése

Zalaegerszegi Egyetemi Központ[szerkesztés]

A Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg 2020.08.01- től a Pannon Egyetem egyetlen nem veszprémi székhelyű kara. A Mechatronikai Képzési és Kutatási Intézet által nyújtott mechatronikai mérnök képzés 2002 óta érhető el a hallgatók számára. Képzésünk ipari kapcsolatrendszere, oktató és kutató szakembereink hazai és nemzetközi beágyazottsága, a duális képzés során szerzett tapasztalataink alapján megalapozottan kínálunk a munkaerő-piaci elvárásokat kielégítő, színvonalas képzést.

2021. április 1-jén megalakult az Informatikai Rendszerek és Alkalmazásai Tanszék a Műszaki Informatikai Kar szakmai felügyeletével. A tanszék fő feladata a Zalaegerszegi Egyetemi Központban működő szakok informatikai tárgyainak oktatása, részvétel a Központ koordinálásával indított K+F projektek megvalósításában, valamint bekapcsolódás a Kar kutatólaboratóriumaiban folyó szakmai tevékenységekbe.

Képzési kínálatukban három fő terület szerepel: a gazdasági, az informatikai és a mérnöki képzés. A kari oktatás több szinten folyik, az alapképzés mellett megtalálható a mesterképzés és a felsőoktatási szakképzés. Emellett a szakirányú továbbképzésben is szerepet vállalunk.

Zöld kampusz[szerkesztés]

A Zalaegerszegi Egyetemi Központ rendkívül szép, 11 hektáros környezetben helyezkedik el. A kampusz elkötelezett az innovatív és környezetbarát megoldások alkalmazásában: két napelempark állítja elő a zöld energiát, 5 fázisú szelektív hulladékgyűjtő rendszer működik, továbbá gyűjtésre és hasznosításra kerül az esővíz is. Az Infocentrum épület fűtés-hűtés rendszerének üzemeltetése során a föld energiáját hasznosítja.

Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ Nagykanizsa[szerkesztés]

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ, azaz a PEN az ország egyik legdinamikusabban fejlődő egyetemének szerves része. A korábban Nagykanizsán működő Mezőgazdasági Főiskola bezárásával nagy űr keletkezett a város szellemi és kulturális életében. Ezért döntött úgy 1997-ben a város akkori vezetősége, hogy támogatja a felsőoktatásért, a felsőoktatási intézmény meghonosításáért indult kezdeményezést.

Jól mutatja az intézmény fejlődését, hogy 2000-ben negyven hallgató kezdte meg tanulmányait, négy évvel később már 400-an választották a Veszprémi Egyetem Kihelyezett Képzési Helyét, 2009-re pedig a hallgatói létszám már meghaladta a 650 főt.

Az Egyetemi Központ aktív vállalati kapcsolatain, s az ipari megrendeléseken alapuló és/vagy ipari együttműködésben megvalósított kutatásain keresztül a térség meghatározó gazdaságfejlesztési szereplőjévé válik. Az Egyetemi Központ oktatási portfóliójában az informatika, a víztisztítás és a turizmus dominál. Képzéseinkkel folyamatosan reagálunk a gazdaság részéről felmerülő igényekre; innovatív, alkalmazkodó oktatási intézmény, külföldi és magyar hallgatókkal.

Kőszegi Kampusz[szerkesztés]

A Pannon Egyetem Kőszegi Kampusza 2016. január 1-én kezdte meg működését. A Kampusz alapító partnerei a kőszegi ISES (Institute for Social and European Studies) Alapítvány, a Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete és Kőszeg város önkormányzata.

A Kampuszt hivatalosan 2016. március 9-én avatták fel, az oktatás 2016. szeptemberében kezdődött meg Nemzetközi tanulmányok mesterszakon angol nyelven, kulturális örökség-menedzsment és fenntartható fejlődés szakon szintén angol nyelven. A tervek szerint a képzési kínálat később tovább bővül például turisztikai desztináció-menedzsment, valamint szőlő- és borászati szakmérnök szakkal.

Felsőoktatási szakképzések[szerkesztés]

A kétéves felsőoktatási szakképzés, rövidítve FOKSZ, felsőfokú szakképzettséget biztosít, de nem minősül felsőfokú végzettségi szintnek: a hallgatók nem diplomát, hanem felsőfokú oklevelet kapnak. Számos előnnyel bír, ezért érdemes a felvételi döntés meghozatala során ezekkel a képzésekkel is számolni.

Posztgraduális képzések[szerkesztés]

A posztgraduális képzésekre felsőfokú végzettséggel rendelkező szakemberek jelentkezhetnek. A képzés alatt a szakterület elmélyültebb tanulmányozására van lehetőség, a tanulók specifikus elméleti és gyakorlati tudást szerezhetnek.

Doktori képzés[szerkesztés]

Az egyetem A és I épülete

Az egyetemen 1959-ben adtak át először doktori oklevelet, azóta összesen 746-an szerezték meg ezt a fokozatot. 1985-1996 között egyetemi doktori oklevelet 149-en szereztek. A PhD-képzés 1993-ban indult kémia és környezettudomány területen. Majd műszaki informatikai alkalmazások, nyelvtudományi és neveléstudományi PhD-programokkal bővült az akkreditált doktori képzések köre. Jelenleg öt doktori iskolája van a Pannon Egyetemnek. A 250. PhD-oklevelet 2006-ban adták át.

Az egyetem doktori iskolái[szerkesztés]

Hallgatói rendezvények[szerkesztés]

Számos hallgató rendezvény színesíti a hallgatók hétköznapját, melyeket különböző gyakorisággal rendeznek meg az egyetemen.

Veszprémi Egyetemi Napok (VEN)[szerkesztés]

1969 óta rendezik meg a Pannon Egyetem egyik legnagyobb szabású rendezvényét, a Veszprémi Egyetemi Napokat a veszprémi kampuszon. Egy hétig, a nap 24 órájában neves fellépők, vetélkedők, felvonulások színesítik az egyetemi város kulturális életét. A hallgatókat 4 csapatra osztják, melyek saját diákrektorjelöltet állítanak. A rendezvény negyedik napján a hallgatók szavazata alapján kihirdetik a győztes csapatot és a diákrektort, akinek az egyetem rektora 1 napra ünnepélyes keretek között átadja a hatalmat.

Szakestek[szerkesztés]

Hagyománytisztelő módja annak, hogy jobban megismerd szaktársaidat, más évfolyamok hallgatóit és oktatóidat egy olyan esemény keretein belül, amin a formális rendezvényelemek után a felhőtlen szórakozásé a főszerep.

Zalaegerszegi Egyetemi Napok (ZEN)[szerkesztés]

A zalaegerszegi egyetemisták legnagyobb fesztiválja a tavasszal megrendezésre kerülő ZEN. Kulturális programokkal, sport és főzőversenyekkel, koncertekkel várják az érdeklődőket és a zalaegerszegi felsőoktatási intézmények hallgatóit.

Balaton regatta[szerkesztés]

A Balaton regatta fixüléses tízevezős verseny 1999-ben, hagyományteremtő céllal indult útjára, Dr. Gaál Zoltán, az akkori Veszprémi Egyetem rektorának ötlete és támogatása alapján. A futamokat kezdetben évente váltott helyszíneken, páros évben Keszthelyen, páratlan évben pedig Balatonalmádiban rendezték meg, de a szervezők végül úgy döntöttek, hogy az egyetem tulajdonát képező Nereus Hotel előtti ”Budatava” nevű partszakasz a legideálisabb a program lebonyolítására. Az evezős csapatok 1000 m-es távon küzdenek meg egymással, jellemzően 4 kategóriában:

  • junior férfi
  • junior női
  • senior férfi
  • senior női

A rendezvényt a sportversenyen kívül koncertek, öntevékeny csoportok bemutatkozása színesíti.

Sport az egyetemen[szerkesztés]

A Pannon Egyetem testnevelése és sportja közel 50 éves múlttal rendelkezik. Az egyetem alapítását 1950-ben követte a Veszprémi Lombik Sport Kör megalakulása, majd 1952-ben a Testnevelés Tanszék létrehozása. Mindkét szervezeti egység célkitűzésében az egyetemisták testkultúrájának fejlesztését, sokoldalú gazdagítását fogalmazták meg.

Közel 50 edzésforma közül választhatnak a hallgatók a Testnevelési és Sport Intézet elméleti kurzusai mellett. Az Intézet nagy hangsúlyt fektet arra, hogy mindenki megtalálja az edzettségének megfelelő mozgásformát. A felsőoktatási szakképzésen két félév a kötelező, alapszakon 4 félév, mesterszakon pedig ajánlott elméleti kurzusok vannak. Egy félévben 20 aláírást kell összegyűjteni a hallgatóknak a testnevelés teljesítéséhez, de ezt tényleg nagyon változatosan tudják megtenni a sportági kínálatból.

Az egyetemnek evezős, röplabda, kosárlabda és futsal csapatai vannak, melyekhez csatlakozhatnak a hallgatók, és részt vehetnek a MEFOB (Magyar Egyetemi és Főiskolás Országos Bajnokság) versenyein. Ezen kívül a Veszprémi Egyetemi Sport Club révén versenysportra is van lehetőség egyesületi színekben.

A sportegyesület (jelenleg a Veszprémi Egyetemi Sport Club – VESC) az egyetem mellett működő önálló jogi státusszal rendelkező szervezet, melynek elsődleges szerepe a versenyszerű sportolás feltételeinek megteremtése. Gondoskodik a sportcsoportok és szakosztályok szervezeti kereteinek kialakításáról, az egyetemisták edzésének és versenyzésének szakmai irányításáról.

A VESC jelenleg 10 szakosztállyal működik:

  • Női röplabda (CoreComm-VESC – NBI)
  • Kosárlabda
  • Férfi asztalitenisz (Veszprémi Egyetemi SC)
  • Atlétika
  • Falmászás ( Veszprémi Egyetemi Falmászó Klub)
  • Evezés
  • Jégkorong (VESC Grizzlyk)
  • Tenisz
  • Vitorlázás
  • Vívás

Sport és Tanulás program[szerkesztés]

A Pannon Egyetemen már hét éve sikeresen működik a Sport és Tanulás Program, amelynek célja az egyetemünkön tanuló sportolók tanulásának támogatása. A Sportösztöndíj egyéni tanrenddel, mentorálással segíti a hallgatókat, hogy a jövőben is megfelelő időt szánhassanak tanulmányaik mellett a versenysportra. Az elmúlt években számos, nemzetközi szinten is kimagasló eredményeket elérő sportoló kapott már támogatást, többek között az olimpiai ezüstérmes nyíltvízi úszó, Rasovszky Kristóf is.

Brick Zone, a Pannon Egyetem konditerme[szerkesztés]

A Pannon Egyetem egy olyan sportlétesítménnyel gazdagodott a Brick Zone-nal, amely a hallgatók és a városlakók számára egyaránt színvonalas helyszíne lehet az aktív időtöltésnek. A "loft" stílusban kialakított 400 m2-es kondicionáló terem egy szabadtéri erőfejlesztésre is lehetőséget adó átriumos udvarral is rendelkezik. A klasszikus, testépítésre alkalmas kondigépeken és szabad súlyos eszközökön túl a funkcionális edzéshez nélkülözhetetlen keretekkel, saját testsúlyos eszközökkel, illetve modern légkamrás kardiógépekkel bővült az eszközpark. Figyelmet fordítottunk az edzés utáni regenerálódás lehetőségére is: a szolgáltatások között elérhető az infraszauna és a masszázs.

Az egyetem eddigi rektorai[szerkesztés]

Kollégiumok[szerkesztés]

  • "Magister" Kollégium[3]
  • Központi Kollégium[4]
  • Hotel Nereus*** (Balatonalmádi)[5]
  • Jedlik Ányos Szakkollégium[6]
  • Gasparich Kollégium (Zalaegerszeg)[7]
  • Zárda Kollégium (Nagykanizsa)[8]

Az egyetem épületei[szerkesztés]

A Pannon Egyetem épületei, a legjellemzőbb alkalmazások vannak feltüntetve:

  • A épület: Az egyetem első épülete, előadók, tantermek, oktatási igazgatóság. A Gazdaságtudományi Kar székhelye. Az épület belseje 2011-re teljesen megújult;
  • B épület: Itt található az egyetem aulája, a rektori titkárság és más vezetői irodák, tantermek;
  • C épület: Kémiai laborok;
  • D épület: Ásványolaj és Széntechnológia Intézeti Tanszék – üzemkísérleti csarnok;
  • E épület: Alkalmazott Nyelvészeti és Nyelvoktatási Intézet otthona, az emeleten egy Kamaraterem is található;
  • F épület: Ásványolaj és Széntechnológiai Intézeti Tanszék, tűzveszélyes raktárak;
  • I épület: Az egyetem legmagasabb épülete, informatikai laboratóriumok, számítógép termek találhatóak itt. A Műszaki Informatikai Kar főhadiszállása;
  • J épület: Központi Gépműhely és Laboratórium, Vegyészmérnöki Intézet Kooperációs Kutatási Központ;
  • K épület: Egyetemi könyvesbolt, Angol-Amerikai Intézet;
  • L épület: Germanisztikai Intézet;
  • M épület: Egyetemi Könyvtár, Felnőttképzési Intézet;
  • N épület: A Fizika Tanszék székhelye; A Színháztudományi Tanszék székhelye
  • O épület: Tanárképző Központ; Társadalomtudományok és Európai Tanulmányok Tanszék;
  • P épület: Szerves Kémia Intézeti Tanszék;
  • V épület: Francia Nyelv és Irodalom Tanszék, Magyar Irodalomtudományi Tanszék – a várban található;
  • Tornacsarnok: Testnevelési és Sportintézet, Testnevelési Tanszék;
  • Auditórium Maximum: Az egyetem első rektora után Polinszky terem;
  • DiákCentrum: Az egyetem saját szórakoztató és vendéglátóipari egysége;
  • Egyetem Étterem
  • Orvosi Rendelő
  • Stadion
  • Kazánház
  • Pannon KözTÉR: A Pannon Egyetem 'E' épületének földszintjén található Pannon KözTÉR egy hallgatói aktivitást serkentő közösségi tér, Európa Kulturális Fővárosa tematikájú programokkal és információs bázis funkciókkal. Helyet kapnak itt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program közösségi eseményei és támogatott projektrendezvényei is. A Pannon KözTÉR találkozási helyszínt biztosít a nyertes EKF-pályázóknak munkamegbeszéléseikhez. Itt tevékenykednek az aktív hallgatói csoportok, a CoolLaunch Ifjúsági Ötletműhely és önkéntes közösség, valamint a Hallgatói Önkormányzat tagjai is. Itt kap helyet a UNeECC (University Network of the European Capital of Culture) nemzetközi szervezet titkársága, amely 2021 tavaszától összeköti a Pannon Egyetemet 50 európai felsőoktatási intézménnyel, melyek szintén Európa Kulturális Fővárosaiban működnek.

Az A, B és C épületek közt húzódik egy földalatti járatrendszer, a hallgatók elől azonban zárva van.

A világ egyetemeinek és a magyarországi egyetemek rangsorában[szerkesztés]

2019
HVG 8[9]

Képgaléria[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Felsőoktatási felvételi tájékoztató, Felvi könyvek, 2010, ISSN 0324-2226

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Ez a cikk hangfelvétel formában is létezik a Beszélő Wikipédia-műhely részeként.

A felvétel a cikk 2007. december 17-i változatát tükrözi; a későbbi változtatások a felvételen nem jelennek meg. Ide kattintva meghallgathatod a cikkről készült felvételt.