Vesterbro

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Az Eliaskirken a Vesterbro Torvon
Koppenhága 2008 előtti kerületei:
A: Indre By
B: Christianshavn
C: Indre Østerbro
D: Ydre Østerbro
E: Indre Nørrebro
F: Ydre Nørrebro
G: Bispebjerg
H: Vanløse
I: Brønshøj-Husum
J: Vesterbro
K: Kongens Enghave
L: Valby
M: Vestamager
N: Sundbyvester
O: Sundbyøster

Vesterbro (magyarul: nyugati híd) Koppenhága egyik városrésze. 2007-ig önálló kerület volt, azóta közigazgatásilag Vesterbro/Kongens Enghave kerülethez tartozik.

Földrajz[szerkesztés]

Vesterbro a belvárostól délnyugatra helyezkedik el. Északról Frederiksberg község határolja (amely közigazgatásilag nem része Koppenhágának), nyugatról Valby, délnyugatról pedig Kongens Enghave. A tőle délre fekvő Vestamagertől a Sydhavnen (déli kikötő) választja el.

Történelem[szerkesztés]

A városrész eredetileg Koppenhága nyugati elővárosa volt, amely a városfal nyugati kapuja (a Vesterport) előtt terült el. Nevét a várárkon átívelő hídról kapta.

A központhoz közel fekvő Vesterbróban az elmúlt években széles körű felújítások folytak, így népszerű lakóhelynek számít. Korábban rossz hírű környék volt, ahol a szegényebb rétegek laktak, és a prostitúció és a kábítószer-kereskedelem központja volt. Ezek valamilyen szinten a mai napig is megmaradtak, de a rendőrség súlyt fektetett a problémás területek megtisztítására, ami nem maradt hatástalan.

Jelenleg az egykori piroslámpás negyedet pezsgő kulturális élet és a kreativitás jellemzi.[1]

Turizmus[szerkesztés]

A városrészben jelentős idegenforgalmi látványosságok találhatók.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Manfred Ertel: Coole Boomtowns (német nyelven). Spiegel Special, 2008. [2011. december 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. szeptember 11.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Vesterbro, Copenhagen című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.