Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez

Koordináták: é. sz. 47° 10′ 30″, k. h. 20° 11′ 51″

A könyvtár a bejárat felől

A Verseghy Ferenc Megyei Könyvtár Jász-Nagykun-Szolnok megye megyei könyvtára, amely Szolnokon található a Kossuth Lajos tér 2. szám alatt.

Története[szerkesztés]

A megyei könyvtár jogelődje a Szolnok Városi Könyvtár volt. Az 1933-ban alakult Szolnoki Könyvtár- és Múzeumegyesület 1934. november 11-én nyitotta meg könyvtárát, amely 1951. január 1-jén önálló intézménnyé alakult. A megye könyvtárügyének, a népkönyvtárak irányítására 1950 júniusában Körzeti Könyvtár alakult Szolnokon. A két intézmény egyesítésével jött létre 1952 novemberében a Megyei Könyvtár. Az intézmény 1954. április 2-án vette fel a szolnoki születésű költő-tudós, Verseghy Ferenc nevét.

A különböző munkacsoportok (kölcsönző, feldolgozó, módszertan) megszervezése és a könyvtár raktári rendjének, katalógusának kialakítása Kisfaludy Sándor (1954-1962) igazgató nevéhez kötődik. Országosan az elsők között önállósult az intézmény gyermekrészlege 1955-ben, és 1958-ban kezdte meg munkáját a könyvkötészet is. A könyvtár 1968 és 1997 között a Damjanich János Múzeummal egy épületben volt a Kossuth téren az egykori szálloda épületében.

1974-ben nyílt meg a „zeneszoba”, a ma a felnőttolvasó-szolgálat keretein belül működő hang- és videótár. Az intézmény 1993-ban közigazgatási szakrészleggel bővült. A megyei önkormányzat jelentős összegű címzett támogatást nyert a könyvtár átalakítására és rekonstrukciójára 1995-ben, így megkezdődött a főtér egy másik épületének felújítása és könyvtári célokra való kialakítása. 1997. augusztus 25-én Horn Gyula, a Magyar Köztársaság miniszterelnöke adta át rendeltetésének a 4455 négyzetméteres alapterületű, két szintes épületet, amelyhez újonnan egy ötszintes raktár is felépült, lehetővé téve az addig több külső raktárépületben elhelyezett dokumentumok egy helyen való tárolását.

1999-ben a British Council angol nyelvű különgyűjteményt hozott létre. Az uniós csatlakozás hívta életre az Európai Információs Pontok országos hálózatát, amelynek megyei képviselője a könyvtárban kapott helyet.

2007-től az intézmény neve Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézet lett. A megyei önkormányzat összevonta a könyvtárat a szintén megyei fenntartású Művelődési, Továbbképzési és Sportintézettel.

Számítástechnika[szerkesztés]

A könyvtár 1995 őszén állította munkába a TextLib integrált könyvtári rendszert, amely tíz évig szolgálta a könyvtári munkafolyamatokat. 2005 végétől már a Corvina katalógus szolgálja a könyvtárosokat és az olvasókat.

1999. október 1-jén jött létre a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Elektronikus Könyvtár, ahol helyi szerzők alkotásai és a megyére vonatkozó irodalom olvasható. Ezt az internetes szolgáltatást színesíti a 2004-ben és 2006-ban kialakított, Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Képeslaptár és a ~ Hírlaptár, ahol közel 2000 bedigitalizált képeslap található, valamint több kurrens helyi folyóiratba tekinthetnek bele az települések élete iránt érdeklődők.

A megyei könyvtár igazgatói[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár emlékkönyve, 1952-2002. Szolnok, 2002.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]