Verreaux-szifaka

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Verreaux-szifaka
Propithecus verreauxi verreauxi
Propithecus verreauxi verreauxi
Természetvédelmi státusz
Sebezhető
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon blank.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Emlősök (Mammalia)
Alosztály: Elevenszülők (Theria)
Alosztályág: Méhlepényesek (Placentalia)
Öregrend: Euarchontoglires
Rend: Főemlősök (Primates)
Alrend: Félmajmok (Strepsirrhini)
Család: Ugrómakifélék (Indriidae)
Nem: Propithecus
Faj: P. verreauxi
Tudományos név
Propithecus verreauxi
(Grandidier, 1867)
Elterjedés
Propithecus verreauxi range map.svg
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Verreaux-szifaka témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Verreaux-szifaka témájú médiaállományokat és Verreaux-szifaka témájú kategóriát.

A Verreaux-szifaka (Propithecus verreauxi) egy veszélyeztetett madagaszkári lemurfaj az ugrómakifélék családjából. A faj neve a jeles 19. századi francia természettudós Jules Verreauxnak állít emléket, míg maga a szifaka hangutánzó szó, ami az állatok vészkiáltását utánozza.

Előfordulása[szerkesztés]

Nyugat-Madagaszkár legtöbb száraz trópusi és szubtrópusi örökzöld illetve lombhullató erdőségében előfordul.

Alfajai[szerkesztés]

  • Verreaux-szifaka (Propithecus verreauxi verreauxi) – Dél- és Délnyugat-Madagaszkár erdőségei Fort Dauphin és a Tsiribihina folyó között (sebezhető)
  • Coquerel-szifaka (Propithecus verreauxi coquereli) – Északnyugat-Madagaszkár, a Betsiboka folyó vidékén (végveszélyben)
  • Koronás szifaka Propithecus verreauxi coronatus – Északnyugat-Madagaszkár, a Mahavavy és a Betsiboka folyók között (kihalófélben!)
  • Decken-szifaka (Propithecus verreauxi deckenii) – a Betsibokától délre Antsalováig (sebezhető)
Koronás szifaka (Propithecus verreauxi coronatus)

Megjelenése[szerkesztés]

A faj alapvetően fehér bundát visel, amelyet alfajonként változó mértékben és helyeken – a háton, hason, végtagokonvöröses és sötét foltok tarkítanak. Az arcrész és a fejtető mindig barna vagy fekete színű. A hátsó lábak erősek és nagyobbak a mellsőknél, hogy megkönnyítsék az ágak közti nekirugaszkodást.

A Verreaux-szifaka átlagos testhossza 40-45 centiméteres. Hosszú, 55-60 centimétert is elérő farkuk segítségével egyensúlyoznak a fák ágai között. A nemek egyformák, bár a hímek némileg robusztusabbak: átlagtömegük 3,6 kilogramm, ami 200 grammal haladja meg a nőstényekét.

Életmódja[szerkesztés]

A Verreaux-szifakák életük nagy részét a lombkoronaszinten töltik pihenve és a száraz időszakban leveleket, az esős évszakban pedig virágokat és terméseket fogyasztva. Az ágak közt lengve és ugrálva hosszú farkukkal egyensúlyoznak. Akár 9-10 méteres távolságot is képesek átugrani. A szárazföldön jellegzetes oldalazó sasszézással tudnak csak közlekedni, miközben kezüket oldalra kitartják. Nappal aktív, de a legforróbb órákat pihenéssel töltik.

2-12 fős vegyes nemű csapatokban élnek, amelyekben a nőstényeké a domináns szerep. A csapatok 2,5-5 hektáros territóriumot tartanak fenn, ám területüket nem túl szigorúan védik, inkább a dús táplálékforrásokért hajlamosak síkra szállni. Ilyenkor hallatják jellegzetes névadó kiáltásukat.

Szaporodása[szerkesztés]

Fiatal Coquerel-szifaka (Propithecus verreauxi coquereli)

A párzásra február és április között kerül sor, az egyetlen kölyök pedig 130 napos vemhességet követően jön a világra. Az első 6-8 héten anyja hasán, majd az elkövetkező mintegy 19 héten keresztül hátán csimpaszkodik. A szoptatásnak hat hónapos korban szakad vége, és az elválasztásra általában a 7. hónapban kerül sor.

A faj 3 évesen válik ivaréretté. Állatkertekben akár 18 évig is élhet.

Védettsége[szerkesztés]

A Verreaux-szifakát elsősorban élőhelyének pusztulása fenyegeti, amely a mezőgazdasági tevékenység kiszélesedésének következménye. A faj szerepel a CITES I. függelékében, a Természetvédelmi Világszövetség pedig sebezhetőnek nyilvánította. Megmentésére madagaszkári nemzeti parkokban és a világ számos állatkertjében indult tenyésztési program.

Külső hivatkozások[szerkesztés]