Ugrás a tartalomhoz

Verdana

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Verdana
BetűképVerdana
KategóriaSans-serif
TervezőMatthew Carter
TerjesztőMicrosoft
Készítés dátuma1996
A Wikimédia Commons tartalmaz Verdana témájú médiaállományokat.

A Verdana talpatlan (sans-serif) betűkép, amelyet Matthew Carter tervezett a Microsoft számára.

1996-ban adták ki, és azóta benne van a Windows operációs rendszer változataiban, valamint az Office és az Internet Explorer szoftverekben. Sokáig elérhető volt a Microsoft weboldalán Linux és más Unix-szerű operációs rendszerek számára is. Felmérések szerint a működő számítógépek körülbelül 93%-án rajta van. A továbbadható változata még mindig letölthető.

A Frutigerhez hasonlóan humanista vonásai vannak, de ezt a betűképet kizárólag számítógépes képernyő használatára tervezték, ezért nagyon jól olvasható kis méretekben is (ennek okai: nagy x-magasság, széles méretek, laza betűtáv és kiemelt különbségek a hasonló betűk között). Így nagyon sok webtervező arra használja, hogy sok szöveget tömörítsen kis helyre.

A Tahoma betűképtől csak abban különbözik, hogy a betűk kicsit szélesebbek és a betűtáv valamivel nagyobb.

A Verdana kritikái[szerkesztés]

Néhányan azon a véleményen vannak, hogy a Verdana nem a legjobb választás az alap-betűképnek egy weboldalon. Azzal érvelnek, hogy az azonos méretű Times New Roman sokkal kevésbé olvasható, mint a Verdana, így azokon a böngészőkön, ahol a Verdana nincs telepítve, a szöveg kevésbé lesz olvasható.

Lásd még[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]