Vercelli Szent Vilmos

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vercelli Szent Vilmos OSB
Vercelli Szent Vilmos bencés apát szobra (Szent Péter-bazilika, Vatikán)
Vercelli Szent Vilmos bencés apát szobra (Szent Péter-bazilika, Vatikán)
remete, rendalapító
Születése
1085
Vercelli, a mai Olaszország területén
Halála
1142. június 25.
Sant’Angelo dei Lombardi, a mai Olaszország területén
Tisztelete
Egyháza Római katolikus egyház
Tisztelik Római katolikus egyház
Ünnepnapja Római katolikus egyház: június 25.
Jelképei farkas és pásztorbot
Védőszentje Hirpinia
A Wikimédia Commons tartalmaz Vercelli Szent Vilmos OSB témájú médiaállományokat.

Vercelli Szent Vilmos, más néven Monteverginei Szent Vilmos (olaszul: Guglielmo, latinul: Gulielmus) (Vercelli, 1085Sant’Angelo dei Lombardi, 1142. június 25.) szentként tisztelt bencés apát, a bencés vilhelmita kongregáció alapítója.

Élete[szerkesztés]

Vercelli Szent Vilmos 1085-ben született, a Piemontban található Vercelliben, gazdag családban. 1099 körül lemondott örökségéről, és Santiago de Compostelába zarándokolt. A hagyomány úgy tartja, hogy ezen a zarándoklaton, hogy még több lemondást vállaljon vasakat vett magára. Miután visszatért Itáliába, 1106-ban remeteéletet kezdett. Később cellát, majd 1124-ben Mária-kegyhelyet épített az általa Monteverginének nevezett helyen, Avellino közelében.

Első társai 1118-ban csatlakoztak hozzá. 1119-ben alapította meg a bencés vilhelmita kongregációt. Néhány év múlva vita támadt az alamizsna elosztása körül, s ekkor öt társával átköltözött a Serra Cognata hegyére. A következő években több kolostort is alapított, köztük a goletói kettős kolostort. Már életében több csodás esemény kötődött a nevéhez. Halála előtt kinyilatkoztatást kapott, hogy mikor fog meghalni, ami tényleg 1142. június 25-én történt meg.

Tisztelete rövid időn belül elterjedt, s hamarosan szentként kezdték el tisztelni. XII. Piusz pápa Hirpinia védőszentjének nyilvánította. Az 1969-es naptárreform után ünnepe az egyetemes naptárból kikerült, de helyi tisztelete továbbra is megengedett.

Vilhelmiták[szerkesztés]

Vercelli Szent Vilmos 1119-ben alapította meg a bencés vilhelmita kongregációt. A vilhelmiták a bencés regulát követték. A rend Magyarországon is elterjedt a 13. század első felében, Körmenden, Esztergomban, Komáromban, Sárosban, Harapkón és Újhelyen. IV. Ince pápa koldulórenddé nyilvánította, s az Ágoston-rendhez csatolta őket.

Források[szerkesztés]

  • Testvéreink a szentek. Válogatás Peter Manns: Retormer der Kirche c. gyűjteményéből. Szerk. Marosi László szerkesztésében: Eisenstadt (Kismarton), 1977
  • Ijjas Antal: Szentek élete. 1–2. köt. Bp., 1968
  • Balanyi György, Schütz Antal, Sebes Ferenc, Szamek József és Tomek Vince piarista atyák: Szentek élete az év minden napjára. 1–4. kötet. Szerk. Schütz Antal. Bp., 1932