Venyera–5

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Venyera–5
Ország  Szovjetunió
Űrügynökség NPO Lavocskin
Gyártó NPO Lavocskin
Küldetés típusa űrszonda
Küldetés
Célégitest Vénusz
Indítás dátuma 1969. január 5.
Indítás helye Bajkonuri űrrepülőtér, 1. indítóállás
Hordozórakéta Molnyija–M
Megérkezés 1969. május 16.
Az űrszonda
Tömeg 1130 kg
A Wikimédia Commons tartalmaz Venyera–5 témájú médiaállományokat.

A Venyera–5 a szovjet Venyera-program ötödik űrszondája volt. A szovjet Vénusz-szonda leszállóegysége méréseket végzett a bolygó éjszakai oldalának légkörében. Feladata megegyezett a korábbi, Venyera–4 jelzésű űrszonda küldetésével.

A leszállóegység[szerkesztés]

A Venyera-4 mérései alapján a leszállóegységet megerősítették, így az egész űrszonda tömege 1130 kg-ra nőtt. A megerősítés miatt a leszállóegység 2,7 MPa elviselésére is alkalmas lett. Ejtőernyőjét kisebbre tervezték elődeinél, hogy a leszállás gyorsabban történjen. Műszereit a pontosság növelése érdekében továbbfejlesztették.

A küldetés eredménye[szerkesztés]

Az űrszondát 1969. január 5-én indították. Mivel pályája 25 ezer km-rel elkerülte volna a Vénuszt, ezért a Földtől 15,5 millió km távolságban pályakorrekciót hajtottak végre. 131 napi repülés után 1969. május 16-án 7 óra 1 perckor belépett a Vénusz légkörébe. A Vénusztól 37 ezer km-re leválasztott leszállóegységet először a légkör, majd az ejtőernyő fékezte. Leereszkedés közben a légköri mérések 53 percen keresztül tartottak. 17 km-re a felszíntől megszakadt a kapcsolat a leszállóegységgel. Ennek oka, hogy a külső nyomás elérte a 2,7 MPa-t, amit az egység már nem volt képes elviselni.

Az eredmények felhasználása[szerkesztés]

A Venyera–5 és Venyera–6 űrszondák közös küldetésükön több mint 70 légnyomás- és 50 hőmérsékletmérést végeztek. Méréseikből adiabatikus változást feltételezve az következett, hogy a Vénusz felszínén 500+-60 °C a hőmérséklet, 10+-4 MPa a légnyomás. Ezen adatokat felhasználva vált lehetővé olyan szondák tervezése, melyek képesek voltak leszállni a bolygó felszínén.

Források[szerkesztés]