Vendégh Sándor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vendégh Sándor
Vendégh Sándor
Vendégh Sándor
Született1927. január 10.
Nagyigmánd
Elhunyt2008. május 17. (81 évesen)
Budapest
Foglalkozásaegyetemi oktató
A Wikimédia Commons tartalmaz Vendégh Sándor témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vendégh Sándor (Nagyigmánd, 1927. január 10.Budapest, 2008. május 17.) egyetemi tanár, prof. emeritus. Nagyigmánd nagyközség díszpolgára. Emlékét 2009 óta szülőfalujában, Nagyigmándon kopjafa őrzi a Csiszár-kútnál.

Életpályája[szerkesztés]

Pedagógiai tanulmányait Budapesten folytatta. 1952-ben kapott tanári képesítést. 1952-1953-ban tanársegéd volt Budapesten az Apáczai Csere János Pedagógiai Főiskolán, majd 1953-1956 között adjunktus az ELTE Bölcsészettudományi Karán, 1957-1959 között pedig a Bánki Donát Gépipari Technikum igazgatóhelyettese. A Művelődési Minisztériumban a Szakoktatási Főosztályt vezette 1959-től 1979-ig. (Az 1961-es, szakképzést átszervező oktatási törvény egyik megalkotója.) 1965-től aspiráns. Bölcsészdoktori, majd kandidátusi értekezésének témája: „Általános képzés és szakosodás; a művelődési anyag kiválasztásának elvi alapjai a szakmai-műszaki képzésben.” Kandidátusi értekezését 1971-ben védte meg. 1973-1978 között az MTA Pedagógiai Bizottságának tagja volt. 1973-tól a művelődési miniszter által létrehozott Szakközépiskolai Tantervi Bizottság elnöke. 1967-től az újjáalakult Magyar Pedagógiai Társaság országos elnökségének tagja; a Szakképzési Szakosztály elnöke. Az 1960-as évektől didaktikát és szakoktatás-történetet adott elő a BME Tanárképző és Pedagógiai Intézetében. 1977-től címzetes egyetemi tanár; 1979-től egyetemi nyilvános rendes tanár a GATE Tanárképző Intézetében; a Pedagógia Tanszék vezetője. Témavezetője volt „A mezőgazdasági szakmunkássá és technikussá válás pedagógiai tényezői” című diszciplináris kutatásnak. Szerkesztői tevékenysége a „Munka és Iskola”, a „Köznevelés” a „Középfokú Szakoktatás”, a „Szakképzési Szemle”, a „Pedagógiai Közlemények” című folyóiratokra és időszaki kiadványokra terjedt ki.

1995-től alapító belső tagként részt vett az ELTE Pedagógiai Doktoriskola programjának kimunkálásában. Egyidejűleg külső tagként részt vállalt a BME Szakképzés-Pedagógia Multidiszciplináris Doktori Iskolán folyó Ph.D képzésben. A Doktori Tanács és Habilitációs Bizottság tagja volt. A Ph.D képzésben végzett tevékenysége: előadó, tudományos témavezető, vizsgáztató és opponens.

1980-tól 2004-ig a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen (ma Szent István Egyetem) oktat, a Tanárképző Intézetet vezeti.

2010 végén a Szent István Egyetem főépületében, a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon emlékfát állítottak a gödöllői felsőoktatás kezdetének hatvanadik, a Szent István Egyetem alapításának 10. évfordulója alkalmából, ill. a fakultás és elődei elhunyt nagynevű tanárainak tiszteletére, ahová felkerült Vendégh Sándor neve is.[1]

Kutatási témáit a hazai szakoktatás köréből merítette. Korábbi témái voltak:

  • A szakképzési rendszerek összehasonlító vizsgálata;
  • Tantervi tervezés a szakképzésben;
  • Az iskolarendszerű szakképzés átalakulásának fő vonulatai a XIX. sz. végén és a XX. sz.-ban;
  • Az iskolarendszeren kívüli szakképzés sajátosságai és képzési funkciói;
  • Az ipari és mezőgazdasági szakmunkássá és technikussá válás pedagógiai tényezői;
  • A munkaműveletek és gyakorlati cselekvések tanulásának pedagógiai kérdései.

E kutatások eredményeit tanulmánykötetekben és szakfolyóiratokban adta közre. Számos munkáját német, angol, orosz és olasz szakfolyóiratok is megjelentették. Tudományos pályafutása során publikált önálló köteteinek száma húsz; a hazai és külföldi folyóiratokban publikált tanulmányainak a száma több mint száz.

Fontosabb művei[szerkesztés]

  • Általános és szakmai képzés a szakközépiskolában. A pedagógia időszerű kérdései hazánkban sorozat. Tankönyvkiadó, Budapest, 1967.
  • A didaktika alapjai. A szakmai képzést nyújtó iskolák oktatói számára. Tankönyvkiadó, Budapest, 1988.
  • A szakképzés a közoktatás rendszerében. Tankönyvkiadó, Budapest, 1988.

Díjai, elismerései[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]