Vektor (járványtan)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A moszkitó a malária fertőzési vektora.

A járványtanban a vektor egy fertőző ágenst hordozó, annak átvitelét megvalósító élőlény.[1][2] A vektor viszi át a fertőzést az egyik gazdaélőlényről a másikra. A legismertebb vektorok közé tartoznak az ízeltlábúak és a háziállatok. A vektor a parazita terjesztéséhez és fejlődési ciklusához egyaránt szükséges lehet.

Ízeltlábú vektorok[szerkesztés]

Ixodes scapularis („szarvaskullancs”), a Lyme-kór vektora

Az ízeltlábúak a betegségek vektorainak egy nagy csoportját alkotják, a moszkitók, legyek, kullancsok, bolhák, tetvek, atkák, evezőlábú rákok számos faja terjeszt betegségeket. Sok közülük vérszívó (hematofág), azaz vérrel táplálkozik életének valamely szakaszában. Amikor a rovar vért szív, a parazita belép a gazda véráramába. Ez többféleképpen történhet. Az Anopheles-moszkitó – a malária, a filariasis és más arbovírusok hordozója – finom szájszervét a bőr alá helyezi és megkezdi a táplálkozást a gazda vérével. A moszkitó által hordozott élősködők általában a (gazda érzéstelenítésére szolgáló) nyálmirigyek alatt helyezkednek el. Így a paraziták közvetlenül a véráramba jutnak. Más fajok (pl. pelyhes muslicák, púposszúnyogok) az elroncsolt szövetek közül kiömlő vért kis tócsák formájában szívják fel; ezeknél a rovar nyála felelős a fertőzés továbbításáért. A Triatominae alcsaládba tartozó rablópoloskák táplálkozás közben ürítenek is, és az exkrementum tartalmazza a Chagas-kórt okozó Trypanosoma cruzi parazitákat, amiket a gazda a fájdalom és irritáció hatására véletlenül morzsol a nyílt sebbe.

Példák vektorokra[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A Dictionary of Epidemiology. New York: Oxford University Press, 185. o. (2001). ISBN 978-0195141696. OCLC 207797812 
  2. Foundations of Parasitology. McGraw Hill (2008). ISBN 978-0073028279. OCLC 226356765 

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vector (epidemiology) című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.