Vatera.hu

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Vatera.hu a Dante International Kft. által üzemeltetett aukciós oldal, amelyen bárki eladásra bocsáthatja áruját. A cég neve Leszbosz szigetének azonos nevű tengerpartjáról (Vatera, görögül Βατερά) ered. 2000-es megalapítása óta Magyarország leglátogatottabb e-kereskedelemmel foglalkozó weboldalává fejlődött a cégcsoportba tartozó TeszVesz.hu és a Lealkudtuk.hu-val együtt. Székhelye Budapesten van, ügyvezetője Szanitter Áron.

Története[szerkesztés]

A Vatera.hu 2000-ben jött létre a holland Vatera B.V. részeként, amelyet Panagiotis Gomopoulos görög magánszemély és az eVision cég alapított, majd egy későbbi lépésben az eQuest (családi vagyonkezelő társaság) finanszírozott. A Vatera B.V görögországi központtal, a török, cseh, lengyel és magyar piacon indított el tevékenységet, minden programot, know-how-t és reklámanyagot biztosítva a leányvállalatoknak. Működését minden országban a helyi területi menedzser vezette. 2001 után, amikor az internetlufi kipukkadt, az eQuest leállította a Vatera finanszírozását.

2002 áprilisában, az iEurope vezetésével, az iEurope Fund I és Esther Dyson közösen, valamint a 25 000 amerikai dollárral hozzájáruló menedzsment tagok: Martin Illner (mint az új csoport vezérigazgatója), Peter Kezdior (cseh operációs menedzser) és Valner Szabolcs (magyar operációs menedzser) együttesen kivásárolták a Vatera B.V.-ből a magyar és cseh jogi személyeket, továbbá a többi ország minden eszközét. Ezekből VIEH Holding B.V. néven új céget hoztak létre, így minden kivásárló partner a Vatera új korszakának alapítójává vált.

2003 elején a Vatera megvásárolta a pénzügyi gondokkal küzdő Kalapács.hu eszközeit. Valner Szabolcs váltotta a közös megegyezéssel távozó Martin Illnert a csoport vezérigazgatói posztján. Ebben az évben csatlakozott a társasághoz Csupor Erik a magyarországi működés menedzsereként.

2004-ben a cseh vállalatot bezárták. A diszkont légitársaságok elterjedése és az egyre olcsóbb internetszolgáltatási díjak nagy lökést adtak a magyarországi e-kereskedelem fejlődésének, amelynek éllovasa a Vatera.hu volt.

2005. október 1-jén, a Vatera csoport új ügyvezetőt vett fel Gerő Viktor személyében, aki Csupor Erikkel közösen nyereségessé tette a Vatera.hu-t.

2006-ra az oldal forgalma megközelítette az ötmilliárd forintot, és majdnem megduplázta forgalmát az előző évhez képest.[1] Népszerűségét mutatja, hogy felhasználóinak száma 2007 végére elérte a 440 000-et, és 2007 májusában a vatera a negyedik legnépszerűbb keresési kulcsszó volt Magyarországon.[2]

2007-ben a Vatera.hu Kft - egyetlen magyar cégként - szerepel a Red Herring médiacég EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) 200 legjobb technológiai magáncégét jutalmazó Red Herring 100 Europe díj döntősei között. A szerkesztőség pénzügyi mutatók, valamint különböző szubjektív kritériumok, úgymint a cégvezetés színvonala, a stratégia megvalósítása, a marketing, valamint a kutatás-fejlesztés iránti elkötelezettség alapján ítélte oda a díjat.

2006-ban és 2007-ben elnyerte Az Év Internetes Kereskedője díjat.[3]

2008 szeptemberében az iEurope vezetésével történő tranzakcióban a Vatera.hu Kft.-t felvásárolta a dél-afrikai Naspers médiavállalat, európai leányvállalatán, a MIH Allegro B.V.-n keresztül. A tranzakció során a Vatera.hu Kft. tanácsadói a Concorde Securities, a Réczicza White & Case (mint tranzakciós ügyvéd) és a francia Aelios Finance voltak. 2009-ben az MIH Allegro 100 százalékos tulajdonrészt szerzett a TeszVesz.hu online piacteret működtető cégben (amelynek korábban 35 százalékos tulajdonosa volt), így egy kézbe került a két piacvezető aukciós piactér.[4]

2009 áprilisától bevezették a termékfeltöltési díjat, amelynek hatására a termékszám 2 000 000-ról május 1-jére 600 000-re csökkent. Néhány hónap után a termékszám újra emelkedni kezdett, 2009 őszére több mint 900 000 termék volt található a Vatera.hu kínálatában.

2009 augusztusában elindult a Profi Eladó Program (PEP), amelynek célja a minőségi aukciók és magas színvonalon kereskedő eladók támogatása.

2009 novemberében újabb mérföldkövéhez érkezett az oldal 10 éves története során: elérte az egymillió regisztrációt.

2010 júliusában a Vatera.hu az addigi egyik legsikeresebb jótékonysági árverését hajtotta végre, a Magyar Jégkorong Szövetség és a lelkes rajongók jóvoltából. A kampány célja az árvízkárosultak megsegítése, ezen belül pedig a szendrői tűzoltók számára ajánlották fel a jégkorong-rajongók a befolyt több mint 2,5 millió forintot.[5]

2010 végén a Vatera.hu elindította hivatalos alkalmazásait okostelefonokra. Az évet 20 milliárd forintot meghaladó átmenő forgalommal zárta, amely 2011-ben 25 milliárd fölé nőtt.

2012 februárjában a Vatera.hu bevezette a regisztráció nélküli vásárlást, így azok is kipróbálhatják az oldalt, akik még nem regisztráltak a piactéren.

2012 áprilisában minden várakozást felülmúló sikerrel zárult az első magyarországi Mercedes-Benz B osztályú autó aukciója a Vatera.hu-n. A kecskeméti gyártósorról legördülő személyautó listaára az extrákkal együtt közel 14 millió forint volt, de az árverés végül 20,11 milliónál állt meg. A befolyt összeg ezúttal is jótékony célt szolgált, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat kapta az összeget.[6]

2012 nyarán a Vatera.hu elérte a kétmillió regisztrációt.

2012 augusztusában megkezdte működését a Vatera Caritas, a Vatera önálló CSR-brandje. Első akciójukban a Habitat for Humanity által felkarolt, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat egyik Családok Átmeneti Otthonának felújításában vettek részt, Békásmegyeren.[7]

2013 februárjában Csupor Erik közös megegyezéssel távozott az allegroup.hu Kft. ügyvezetői posztjáról, a feladatait ezt követően Kolláth Klára, a társaság másik ügyvezetője vette át.[8]

2013 júliusában az allegroup.hu Kft. névváltoztatáson esett át, és a hónap elejétől a tulajdonosi sztenderdeknek megfelelően Allegro Group HU Kft.-ként működik tovább.[9]

2015 májusában a Vatera és a szintén a Naspers cégcsoporthoz tartozó eMAG Magyarországon közös cégként, Dante International Kft. néven folytatja tevékenységét.

Működése[szerkesztés]

Annak, aki a vaterán eladni kíván, kötelező a regisztráció. Licitálni, illetve vásárolni bizonyos szűkebb feltételek mellett regisztráció nélkül is lehet.

A vatera által nyújtott szolgáltatások:

 • Vatera – árveréses értékesítés
 • Vakera – Bolondos Cuccok Boltja[10]
 • Vaterabolt – internetes kiskereskedés
 • Vatera Sztárajánlatok – akciós napi ajánlatok

A Vatera bizonyos szolgáltatásai térítés ellenében vehetők igénybe. A piactér mindenkori díjait a Díjtáblázat tartalmazza.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kiemelkedő évet zárt a Vatera.hu Kft. – Prim Online, 2007. március 13.
 2. Hello Kitty és a nagy társkeresés – PC World, 2007. július 17.
 3. Az év internetes kereskedője: Vatera.hu – Prim Online, 2006. november 8.
 4. Külföldi kézbe került a VateraHWSW-cikk, 2008. október 2.
 5. [1] - MMonline-cikk, 2010. december 22.
 6. [2] - HVG-cikk, 2012. április 22.
 7. [3] - VateraCaritas-cikk, 2012. augusztus 3.
 8. [4] - Médiapiac-cikk, 2013. február 7.
 9. [5] - Allegro Group HU kft. weboldal
 10. Ezt később megszüntették, jelenleg a vakera.hu domain a vatera.hu-ra irányít át.

További információk[szerkesztés]