Vaszilij Oszipovics Kljucsevszkij

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vaszilij Oszipovics Kljucsevszkij
Kluchevsky by L. Pasternak (1909) FRAME.jpg
Életrajzi adatok
Született1841
Voskresenovka
Elhunyt1911
Moszkva
Sírhely Új Donszkoj temető
Ismeretes mint
  • történész
  • tudós
Iskolái Moszkvai Egyetem, Történelem és Filológia Kar
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Moszkvai Egyetem Bölcsészettudományi Kara
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaszilij Oszipovics Kljucsevszkij témájú médiaállományokat.

Vaszilij Oszpovics Kljucsevszkij (orosz nyelven: Василий Осипович Ключевский;(Oroszország, Voszkresznszkoje, 1841. január 28. – Oroszország, Penza Gubernija, 1911. május 25.) orosz történész.

Életpályája[szerkesztés]

Vaszilij Oszpovics Kljucsevszkij falusi lelkész családból származott, szülei őt is papi pályára szánták. 1861-ben azonban otthagyva a papi szemináriumot Moszkvába ment, és beiratkozott a Moszkvai Egyetem Bölcsészettudományi Karára, amelyet 1865-ben végzett el. Ezt követően ugyanitt az orosz történelem tanszéken lett „gyakornok", majd 1871-től a moszkvai Hittudományi Akadémiára ment tanítani. Később több felsőoktatási intézményben is oktatott, majd 1879-ben elfoglalta mestere, Sz. M. Szolovjov helyét mint a Moszkvai Egyetem Orosz Történelem Tanszékének új professzora.

Első fontos kiadványai közé tartozott a Szoloveckij-kolostor gazdasági tevékenységéről szóló cikk (1867) és egy értekezés a középkori orosz hagiográfiáról (1871).

Munkássága[szerkesztés]

Kljucsevszkij volt az az első orosz történész volt, aki a figyelmet a politikai és társadalmi kérdésektől a földrajzi és gazdasági erőkre irányította. Különösen érdekelte a szibériai és a távol-keleti orosz békés kolonizációs folyamat. 1882-ben közzétette a Boyar-duma mérföldkő-tanulmányát, amelyben a társadalom különböző osztályai közötti együttműködés eredményeképpen egy államot képvisel.

1889-ben Kljucsevszkijt az orosz Tudományos Akadémia tagjává választották. Bár előadásai rendkívül népszerűek voltak a Moszkvai Egyetem hallgatói körében, csak néhány művét publikálták, például egy maroknyi "reprezentatív ember" életrajzát, köztük Andrej Kurbszkij, Afanaszij Ordin-Nascsokin, Fjodor Rtiscsev, Vaszilij Galitzine és Nyikolaj Novikov.

Életének utolsó évtizedét előadások nyomtatott változatának elkészítésével töltötte.

A Kljucsevszkij múzeum épülete Penza Gubernijában

Források[szerkesztés]

  • Szvák Gyula: Vaszilij Oszpovics Kljucsevszkij [1]