Vaszilij Oszipovics Kljucsevszkij

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaszilij Oszipovics Kljucsevszkij
1911 előtt
1911 előtt
Életrajzi adatok
Született1841. január 16.
Voskresenovka
Elhunyt1911. május 12. (70 évesen)
Moszkva
Sírhely Új Donszkoj temető
Ismeretes mint történész
Iskolái Moszkvai Egyetem, Történelem és Filológia Kar
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaszilij Oszipovics Kljucsevszkij témájú médiaállományokat.

Vaszilij Oszpovics Kljucsevszkij (orosz nyelven: Василий Осипович Ключевский, (Oroszország, Voszkreszenovka, 1841. január 28. – Oroszország, Penzai kormányzóság, 1911. május 25.) orosz történész.

Életpályája[szerkesztés]

Vaszilij Oszpovics Kljucsevszkij falusi lelkész családból származott, szülei őt is papi pályára szánták. 1861-ben azonban otthagyva a papi szemináriumot Moszkvába ment, és beiratkozott a Moszkvai Egyetem Bölcsészettudományi Karára, amelyet 1865-ben végzett el. Ezt követően ugyanitt az orosz történelem tanszéken lett „gyakornok", majd 1871-től a moszkvai Hittudományi Akadémiára ment tanítani. Később több felsőoktatási intézményben is oktatott, majd 1879-ben elfoglalta mestere, Szergej Mihajlovics Szolovjov(wd) helyét mint a Moszkvai Egyetem Orosz Történelem Tanszékének új professzora.

Első fontos kiadványai közé tartozott a Szoloveckij-kolostor gazdasági tevékenységéről szóló cikk (1867) és egy értekezés a középkori orosz hagiográfiáról (1871).

Munkássága[szerkesztés]

Kljucsevszkij volt az az első orosz történész volt, aki a figyelmet a politikai és társadalmi kérdésektől a földrajzi és gazdasági erőkre irányította. Különösen érdekelte a szibériai és a távol-keleti orosz békés kolonizációs folyamat. 1882-ben közzétette a Bojár duma a régi Oroszországban című tanulmányát, a cím mögött valójában a 10–18. századi orosz történelem rajza húzódik.

1889-ben Kljucsevszkijt az Orosz Tudományos Akadémia tagjává választották. Bár előadásai rendkívül népszerűek voltak a Moszkvai Egyetem hallgatói körében, csak néhány művét publikálták, például egy maroknyi „reprezentatív ember” életrajzát, köztük Andrej Kurbszkij, Afanaszij Orgyin-Nascsokin, Fjodor Rtyiscsev, Vaszilij Galicin és Nyikolaj Novikov.

Életének utolsó évtizedét előadások nyomtatott változatának elkészítésével töltötte.

A ház Penzában, ahol gyermek- és ifjúkorát töltötte. Ma Kljucsevszkij Múzeum

Magyarul[szerkesztés]

  • Az orosz történelem terminológiája; ford. Kis János; Russica Pannonicana, Bp., 2009 (Ruszisztikai könyvek)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

  • Kljucsevszkij: Vaszilij Oszipovics Kljucsevszkij: Az orosz történelem. In Gazdag Ferenc (szerk) – Ljubov Siselina (szerk): Oroszország és Európa: Orosz geopolitikai szöveggyűjtemény. Budapest: Zrínyi. 2004. 55–70. o. ISBN 963 327 385 4