Vaszilij Ivanovics Ignatyenko

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vaszilij Ivanovics Ignatyenko
Született1961. március 13.
Szpjarizzsa
Elhunyt1986. május 13. (25 évesen)
Moszkva
Állampolgárságaszovjet
Foglalkozása
  • tűzoltó
  • csernobili likvidátor
IskoláiHomeli Állami Elektronikai és Információtechnológiai Szakközépiskola ( – 1970. január)
Kitüntetései
Halál okasugárbetegség
SírhelyeMityinói temető
A Wikimédia Commons tartalmaz Vaszilij Ivanovics Ignatyenko témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Vaszilij Ivanovics Ignatyenko (belaruszul: Васіль Іванавіч Ігнаценка; Szpjarizzsa(wd), Belorusz SZSZK, 1961. március 13.Moszkva, 1986. május 13.) szovjet tűzoltó, aki részt vett az 1986-os csernobili atomkatasztrófa oltásában. Ignatyenko a robbanás után azonnal a helyszínre érkezett és a legveszélyesebb területeken dolgozott, hogy megakadályozza a tűz továbbterjedését és a sugárzás káros hatásainak terjedését.

Ignatyenko tűzoltóként az életét kockáztatta a csernobili katasztrófa helyszínén, és folyamatosan ki volt téve a nagy sugárzásnak. Munkája során a hősies tűzoltó súlyos sugárfertőzést szenvedett, ami halálát okozta.

Ignatyenko emlékműve Brahinban

Az Ignatyenko történetét feldolgozó dokumentumfilmek és könyvek világszerte ismertté tették a nevét és emlékét. Az egyik ilyen alkotás, a "Csernobil Diaries" című könyv személyes naplóbejegyzéseket és interjúkat tartalmaz, amelyek Ignatyenko és más tűzoltók emlékezeteit örökítik meg.

Ignatyenko hősiessége és önfeláldozó munkája a csernobili katasztrófa oltásában világszerte elismerést kapott. Az ő emlékére emléktáblákat, szobrokat és más emlékeket állítottak fel. Az ő története emlékeztet bennünket a tűzoltók és más vészhelyzeti szolgálatok hősiességére és önfeláldozására, akik mindennapjaikat a közösség szolgálatában tölthetik.

Életrajza[szerkesztés]

Fiatalkora[szerkesztés]

A csernobili katasztrófa[szerkesztés]

Emlékezete[szerkesztés]

Magánélete[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]