Vassula Rydén

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vassula Rydén
VassulaRyden.jpg
Született 1942. január 18. (79 éves)
Kairó
Állampolgársága egyiptomi
Gyermekei két gyermek
Foglalkozása
A Wikimédia Commons tartalmaz Vassula Rydén témájú médiaállományokat.

Vassula Rydén (Egyiptom, 1942. január 18.) írta le azokat az üzeneteket, amelyeket állítása szerint kapott Igaz Élet Istenben címmel. Jelenleg több mint 107 jegyzetfüzet áll rendelkezésünkre 12 kötetben, amelyet önkéntesek fordítottak le 40 különböző nyelvre. 1988 óta Vassulát több mint 70 országba hívták meg beszédet tartani és 900-nál is több előadást tartott. Semmiféle személyes juttatást, díjat vagy honoráriumot nem kap fáradozásaiért.

Élete[szerkesztés]

Vassula Ryden Egyiptomban letelepedett görög szülők gyermeke. 1942. január 18-án született Héliopoliszban, Kairó egyik elővárosában görög ortodox családban. Iskolai tanulmányait Egyiptomban kezdte el, majd 15 éves korában Európába vándorolt ki.

Már nagyon fiatal korától kezdve ijesztő rémálmai voltak, amelyeket Sátánnak tulajdonított. 10-12 éves korában már voltak misztikus tapasztalatai, mint a Jézussal kötött lelki házasság. Tizenéves korában állítása szerint több alkalommal is látta a körülötte élt elhunyt emberek holt lelkeit. Később aztán közömbös lett a vallási dolgok iránt.

1966-ban egy evangélikus férfival kötött házasságot Lausanneban, Svájcban a görög ortodox egyház szertartása szerint. Később Svédországban vált el 1980 novemberében. 1981 júniusában házasodott össze jelenlegi férjével, Per Rydennel, aki svéd nemzetiségű evangélikus vallású, az anyakönyvvezető előtt. 1990-ben helyreállította a görög ortodox egyházzal az egységét és vallási házasságot is kötött Lausanneban 1991. október 31-én. Két fia van, akik 1970-ben és 1976-ban születtek. Görög ortodox vallásúnak vallja magát. Több nyelven is beszél. Legfontosabb hétköznapi nyelve az angol nyelv.

Természetfeletti jelenség[szerkesztés]

Vassula Rydén ma leginkább az Igaz Élet Istenben c. írásairól ismert, melyben kb. 2000 üzenet olvasható. Az üzeneteket állítása szerint Istentől kapja 1985 óta, amikor Bangladesben élt. Éppen a bevásárlólistát írta, amikor elmondása szerint váratlanul enyhe áramütéshez hasonló érzést tapasztalt a jobb kezében, és ezzel egy időben egy láthatatlan jelenlétet is érzékelt. Úgy érezte, ez a jelenlét irányítja, ő pedig hagyta, hogy vezesse a kezét, és egy mondatot írt le a saját írásától eltérő írással: "Én vagyok a te őrangyalod, és a nevem Dániel."

Fr. Robert Faricy a következőket mondta Vassuláról: "Rendkívüli módon kapja Isten üzeneteit, Isten a kezeit használja, hogy leírja üzeneteit." A kézírás, amellyel az üzenetek íródtak nagy, vertikális és tisztán megkülönböztethető attól, amelyet normális körülmények között Vassula használ. Hivatásos grafológus szakvéleménye szerint a kézírás rendkívüli tellurikus erőt képvisel. Az írót olyan erő tölti el, amely meghaladja normális énjét, egy "láthatatlan erő”. Vassula egy közvetítő.

Természetfölötti és tudományos elemzés[szerkesztés]

Vassula soha nem részesült sem hittani, sem teológiai képzésben. Vassula, aki az első üzenetek előtt "spirituálisan zéró" volt hiszi, hogy Isten olyan embereket választ ki, akik egyébként annyira képtelenek lennének ilyen kihívásokra, hogy nem fér kétség ahhoz, hogy egyedül az Ő hatalma munkálkodhat bennük. Vassula hiszi, hogy Isten választotta ki őt mindannak közvetítésére, amit addig nem élt meg. Azt is kijelentette: Jézus egy semmit akart kiválasztani, majd megmagyarázza, "hogy bebizonyítsa, mindezt nem én találtam ki és hogy mindez Tőle származik. A következőket mondta egy üzenetben: "Minden, amid van, tőlem származik és az én művem, nem a tiéd, nélkülem még pislogni is képtelen vagy, tehát hagyatkozz rám." Vassula művének másik világhírű kutatója, René Laurentin, aki teológus és mariológus, Vassulát a kor leghitelesebb misztikusának nevezte, és két könyvet is írt már Vassuláról és munkáiról.

Komoly kutatásokat végzett Vassula ügyében, a Róma által megállapított Megkülönböztetési Kritériumokkal összhangban. Számos beszélgetése és találkozása volt Vassulával, mindemellett írásait is alaposan kielemezte. Vassulával kapcsolatban minden esetet megvizsgált, beleértve a következőket: írásainak eredetét, a tanokat, tanúságtételének értékét és hitelességét, a jeleket és csodákat, az Igaz Élet Istenben üzenetek főbb témáinak elemzését, a lelki szempontokat, lelki gyümölcsöket stb. Tapasztalatait Vassuláról írt két könyvében írja le. "Qui est Vassula?" (Kicsoda Vassula?) és számos cikke is megjelent. Laurentin gondosan megvizsgálja a Vassulával kapcsolatos számos ellenvetést. Kijelenti: "Vassula az egyik legkiegyensúlyozottabb és legáttetszőbb látnok, akit ismerek. Egyébként soha senki más nem váltott ki annyi ellenállást, mint ő. Misztikusok esetében gyakran igaz, hogy amekkora a hitetlenség, félelem, ellenállás és gyalázat, akkora a kapott kegyelem is."

Küldetése[szerkesztés]

Vassulát számos országba hívták meg bizonyságtételre és a kapott üzenetek bemutatására. Az Igaz Élet Istenben honlap hivatalos verziója szerint 75 ország több, mint 900 találkozójára hívták meg.

1998-ban és 2001-ben a New York-i székhelyű ENSZ a zsidók és a palesztinok közötti béke megteremtéséért dolgozó szekciója hívta meg Vassulát, hogy beszéljen hozzájuk és adja át a kapott üzeneteket azzal kapcsolatban, hogyan teremtsünk békét a világon.

Keresztény egység[szerkesztés]

Ezekben az üzenetekben található legfontosabb elem az egyházak közötti megosztottság súlyossága, valamint az egyház egyesítésére való törekvés iránti munka és az ökumenikus mozgalom fontossága.

Ezért Vassula úgy gondolja, hogy az üzenetek terjesztésén kívül a keresztény egység hirdetésére is kapott elhívást. Az önkéntesekkel együtt kétévente szervez ökumenikus zarándoklatokat, ahol mindenféle felekezethez tartozó érsekek, püspökök, papok és világiak gyűlnek össze és gyakorolják a keresztény egységet anélkül, hogy megkülönböztetnék egymást. 2001-ben meghívták más felszólalókkal együtt Farfába a Nemzetközi Brigittánus Társaság által szervezett ökumenikus találkozóra, hogy beszéljen az ökumenizmusról és a lelkiségről. előadásának címe: Isten szól a népéhez.

Vassula missziójának ökumenikus oldala érdeklődést és figyelmet kelt fel. Minden keresztény felekezet – ortodox, katolikus és protestáns – meghívta, hogy tartson előadást és terjessze az Igaz Élet Istenben üzeneteit. Sok utalás található a pápáról az üzenetekben, ezekben gyakran úgy jelenik meg, mint Péter. Fr. Michael O'Carroll a II. János Pálról szóló könyvében így ír Vassuláról: Ez az első alkalom, amikor egy ortodox író győzelmet aratott a római pápa és az egyetemes primátus felett."

Vassula Rydén próféciái[szerkesztés]

Vassula sok prófétai üzenetet jegyzett fel, néhány már beteljesült, mások még magyarázatra szorulnak. "Az Írások beteljesednek; az idők végének jeleit adom neked." Vassula kijelenti: "az Igaz Élet Istenben üzenetei nem a balsors és a gyász üzenetei. Azért adja nekünk ezekben a kegyelmi időkben, hogy megreformáljon bennünket. Ez hívás Isten fennkölt szeretetéből. Isten nem engedi meg nekünk örökké, hogy megsértsük Szent Nevét és istentelenül éljünk. Ezért jön hozzánk, a kegyelméből, hogy sok figyelmeztetést adjon." A Vassula által az Igaz Élet Istenben feljegyzett figyelmeztetéseket magyarázó üzenetek és pozitív, bátorító, vigasztaló tanítás kíséri, leleplező remény egy válságban levő világnak, amelyek arra emlékeztetnek bennünket, hogy Jézus szigorúsága olyan nagy, mint a kegyelme.

Próféciák a 2001. szeptember 11-ei terrortámadásokról[szerkesztés]

1991. szeptember 11-én (10 évvel a New York-i '9/11' események előtt) Vassula a következő üzenetet jegyezte fel: "A Föld borzongani és reszketni fog – és minden tornyokba épített gonosz kőhalomba omlik össze és a bűn porába lesz eltemetve! Fent a Mennyek remegni fognak és a Föld alapjai megrázkódnak!" Az üzenet 1991-ben jelent meg.

Próféciák Oroszországról[szerkesztés]

Több, mint 20 prófécia szól Oroszországról és a kommunizmus bukásáról Oroszországban és Romániában. Az Oroszországról szóló első feljegyzést 1988. január 4-én jelent meg. Az 1989. november 13/14-én kelt üzenetben ez áll: "Ó Oroszország, testi teremtmény! A gonosz rátekeredett a méhedre, por és hamuból levő teremtmény, én a legfőbb foglak feltámasztani, mert én vagyok a feltámadás, visszavezetlek az életbe és rajtad tartom az ujjamat, dicsőséges nemzetté alakítalak át, amilyen én vagyok." A puccs, amely megpecsételte a kommunizmus bukását Oroszországban vasárnap történt meg, 1991. augusztus 19-én, az orosz ortodox egyház ezen a napon ünnepli meg az átalakulás napját.

Cunami Katasztrófa (2004. december 26.)[szerkesztés]

A cunamiról és a víz alatti földrengésről szóló figyelmeztetéseket, amelyek teljesen megrázták a világot és sok ezer ember életébe került, is feljegyzett Vassula. 1987. szeptember 10-én Vassula egy figyelmeztető látomást és egy üzenetet jegyzett fel: "Figyelj, álmodban mutattam neked egy látomást, hogy érezd meg azt. Nem, nincs menekvés!" Vassula írta: "Visszaemlékszem, amikor láttam, úgy jött, mint egy nagy hullám. Megpróbáltam elfutni és elrejtőzni, de tudtam, hogy ez lehetetlen." Másik figyelmeztető látomást és üzenetet kapott 1993. február 18-án: "... a Föld rengeni fog és hullócsillagként fog legördülni a helyéről, hegyeket és szigeteket csavarva ki a helyükről. Egész népek fognak megsemmisülni; az ég úgy tűnik el, mint egy guruló csiga, amint láttad a látomásban, leányom."

A jövőről szóló próféciák[szerkesztés]

A jövőről szóló próféciákkal kapcsolatban Vassula megemlítette: "A mi Urunk figyelmeztet minket, hogy hitehagyásunk miatt nemcsak a Földet, de az egész kozmoszt is veszélybe hozzuk – provokálva a természetet, hogy fellázadjon ellenünk. Súlyos eseményekre lettünk figyelmeztetve, ha nem változtatjuk meg a szívünket és nem térünk vissza Istenhez." 1993. február 18-án Vassula feljegyzett egy üzenetet, amely a hatodik pecsét feltöréséről szólt. Ugyanez az üzenet arról beszél, hogy az egész világ sötétségbe borul, miután a világ megtanulja felismerni Istent és "egyhangúlag" fogja dicsőíteni Őt."

Megjegyzések az Igaz Élet Istenben üzenetek prófétai természetével kapcsolatban teológusok és írók által[szerkesztés]

Fr. René Laurentin azt írta a könyvében: " A Vassula által közvetített üzenetek prófétai üzenetek." Dr. Niels Christian Hvidt teológus írta: "Kevés mai misztikusnak van olyan prófétai karizmája, mint Rydén asszonynak és ő minden bizonnyal az egyik legvitatottabb modernkori próféta. Ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem hiteles; sokkal inkább az egyik prófétai jellemvonás: A próféták sohasem népszerűek." Egy Vassuláról szóló cikkben, melynek címe "Elbűvölve a titokzatos Jézus blogoktól" a norvég "På Høyden" hírcsatorna kijelenti: "Ez a misztikus nő abban különbözik sok más "modernkori prófétától", hogy ortodox és sok kinyilatkoztatása Jézusról szól és nem Szűz Máriáról."

Jacques Neirynck író jegyezte fel a "The Vassula Enigma" c. könyvében: "A legkevésbé mondhatjuk el Vassuláról, hogy beteljesíti a prófétákra jellemző ellentmondásos feltételeket: az ember napi kötelezettségei elé helyezett szemlélődő imaélet, jelenlét megtapasztalása, korábbi teológiai vagy alapfokú vallási képzettség hiánya, érdektelenség, az az érzés, hogy az üzeneteket egyszerű eszközként kell átadnia, klasszikus buktatókra kapott válasznélküliség, annak megtagadása, hogy vitába keveredjen a támadásokkal szemben, szigorú felhívás az egyházak egyesítésére, megingathatatlan hűség a pápa iránt. És akkor, amit nehéz szavakban kifejezni; megközelíthetőség, kedvesség, vidámság, egy olyan nő egyfajta királyi nyugalma az Isten iránti szeretetének bizonyosságában, amelyet senki sem tud tőle elvenni."

Howard Dee, Fülöp-szigetek korábbi vatikáni nagykövete 1986-90 -ben ezt mondta: "Erős kapcsolatot lehet észrevenni a fatimai és akitai üzenetek és Vassula üzenetei között."

Beth Myriam[szerkesztés]

Szűz Mária egy látomása hatására Vassula kezdeményezte a "Beth Myriam" (Mária Háza) projektet 1998-ban a szegényekről való gondoskodás céljából. A helyi Igaz Élet Istenben imacsoportok önkéntesei működtetik a karitatív Beth Myriam házakat, amelyek ingyenes étkezést biztosítanak a helyi közösségben élő rászorulók számára. 2002. március 22-én Vassula egy újabb üzenetet jegyzett fel a Beth Myriam házak alapításának a folytatására. Jelenleg 23 Beth Myriam ház van világszerte.

Ez a munka a Szent Földön kezdődött el, majd idővel a világ más részein folytatódott. Néhány Beth Myriam ruhaosztást és alapfokú oktatást is végez szegények számára.

Vallásköziség[szerkesztés]

Vassula a békéről, kiengesztelődésről és az egységről szóló beszédeit ismerni és értékelni kezdték a nem keresztények között is. 1999. augusztus 4-én felkérték őt, hogy beszéljen egy hirosimai buddhista templomban Japánban. 2000. áprilisban meghívták Beninbe, Afrikába, ahol sok keresztény, muszlim (imámmal) és sok vudu vezető vett részt.

Vassulát egyre többször hívják meg vallásközi találkozókra beszédeket tartani. 2002-ben Vassulát meghívták egy vallásközi találkozóra a bangladesi Dhakkába, ahol a vendéglátó egy muszlim imám volt.[1]

2003 februárjában nagytiszteletű Suddhananda meghívta Dhakkai kolostorába, hogy a Béke Aranyéremmel tüntesse ki őt a világbéke hirdetésében elért fáradozásai miatt. Buddhista szerzetesek nevezték őt erre a díjra, mint megkülönböztetett személyiséget, elismerve az értékes hozzájárulását a vallásközi harmónia megteremtésében és a béke minden nép és hit között való terjesztése érdekében. Ezt a funkciót Rev. Michael Rozario, a dhakkai katolikus érsek adta át. A vendégek között jelen volt még a dhakkai apostoli nuncius titkára, valamint muszlim professzorok Banglades különböző vidékeiről. Keresztények, muszlimok, buddhisták és hinduk is jelen voltak.

2009. február 23-án Bangladesben, Dhakkában Vassulának egy másik Aranyérmet és Oklevelet is adományoztak, a vallásközi harmónia és a békés egymás mellett élés sikeres terjesztése miatt, ezt az ottani buddhista közösség adta át neki. A következő nap a hinduk is meghívták Srí Srí Dhakesvari Nemzeti Templomba, hogy egyetemi hallgatók előtt beszéljen.

Az Igaz Élet Istenben üzenetek keletkezése[szerkesztés]

1985 novemberének végén, amikor még Bangladesben lakott, Vassula elmondja, hogy egy láthatatlan lény, aki magát Dánielnek, az őrangyalának nevezte, kapcsolatba lépett vele. Ő úgy mutatta meg magát, hogy Vassula kezét vezette írás vagy rajz közben, míközben Vassula nem tudta befolyásolni ezt a cselekvését. Így kezdett Vassula üzeneteket kapni angol nyelven, általában naponta 4-6 órán keresztül tartott ez a "diktálás".

Három hónappal később újra eljött hozzá egy lény rövid időre, aki az "Atya Istennek" nevezte meg magát. Dániel őrangyal ekkor egy hét böjtöt javasolt neki, mely után Dániel őrangyalt egy olyan lény helyettesítette, aki magát "Jézusnak nevezte meg. Ez a lény szintén hasonló módszert használt üzenetei átadására, mint Dániel és az üzeneteket "Igaz Élet Istenben" címen nevezte el. Ritkán más személyek is feltűntek egy időre: Szűz Mária, Mihály arkangyal, Padre Pio, az Ördög stb.

Az üzenetek tartalma vallásos jellegű, a Katolikus egyház és az Ortodox egyház tanításának és bibliai szövegeinek újraéledése. Fő témája a keresztény egység, a pápához való hűség, egy tisztulási idő közelsége és annak fontossága, hogy ismertessük az üzeneteket, hogy véget vessünk a keresztények közötti megosztottságnak és bizonyos mértékben az egyház egyesítése érdekében.

Mind a mai napig a (sok ezer oldalas) írást több, mint 40 nyelvre fordították le és adták ki. Vassula Ryden kitart amellett, hogy ez nem egy spiritiszta közvetítői jelenség, mintegy automatikus írás, és az üzenetek szerzője ténylegesen Jézus Krisztus. Christian Curty OFM, exorcista atya Vassula munkáját hieratikus (azaz szent) írásnak tartja. Vassula művének más kutatói között találjuk René Laurentin atyát, aki világhírű teológus és mariológus kutató.

Vassula Ryden próféciái[szerkesztés]

1991. szeptember 11-én (10 évvel a New York-i 2001. szeptember 11-ei terrortámadások előtt) írta egy üzenetben: "a világ félni és remegni fog és minden gonosz, amelyet a toronyba építettek, egy halom kővé fog összeomlani és a bűn porában fog elégni! fent a Mennyek remegni fognak és a föld alapjai megremegnek!" Az 1990. január 10-ei üzenetben az áll, hogy a keresztények egysége hamarosan eljön egy éjszaka alatt: " és az egység úgy jön el hozzád mint pirkadat és olyan hirtelen lesz, mint a kommunizmus bukása; Istentől fog jönni, és a nemzeteitek így fogják majd hívni: a Nagy Csoda, az Áldott Nap a történelmetekben"

Magyarul megjelent művei[szerkesztés]

  • Igaz élet Istenben. Jézus beszélgetései Vassulával; Marana Tha 2000 Alapítvány, Bp., 1993–
  • Dániel, az őrangyalom. Az "Igaz élet Istenben" üzenet hajnala; Két Szív, Bp.,1998
  • Egység a szeretetben. Részletek az Igaz Élet Istenben üzenetekből; Igaz Élet Istenben Közhasznú Alapítvány, Bp., 2010
  • Igaz élet Istenben. Imák; Igaz Élet Istenben Közhasznú Alapítvány, Bp., 2010
  • Dániel, az őrangyalom. Az "Igaz élet Istenben" üzenet hajnala; 2. jav., átdolg. kiad.; Igaz Élet Istenben Közhasznú Alapítvány, Bp., 2010
  • A mennyország létezik, de van pokol is. Egy szemtanú elbeszélése arról, ami következik; ford. Csáki Anita, Kőhegyi Bernadett; Marana Tha, Bp., 2019 (Marana tha sorozat)

Irodalom[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. http://www.paperbackswap.com/Vassula-Comes-Monastery-Vassula-Ryden/book/0948108134/ majd ugyanebben az évben Tajpej érseke, Joseph Ti-kan hívta meg beszédet tartani nem keresztények előtt.

További információk[szerkesztés]