Vasember 3.

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vasember 3 szócikkből átirányítva)
Jump to navigation Jump to search
Vasember 3.
(Iron Man 3)
2013-as amerikai film

A film moziplakátja
A film moziplakátja
Rendező Shane Black
Producer Kevin Feige
Vezető producer
Alapmű Vasember (Stan Lee, Larry Lieber, Don Heck, Jack Kirby)
Műfaj
  • akciófilm
  • thrillerfilm
  • sci-fi film
  • szuperhősfilm
  • karácsonyi film
Forgatókönyvíró Drew Pearce
Shane Black
Főszerepben Robert Downey Jr.
Gwyneth Paltrow
Don Cheadle
Guy Pearce
Rebecca Hall
Stephanie Szostak
James Badge Dale
Jon Favreau
Ben Kingsley
Zene Brian Tyler
Operatőr John Toll
Vágó Jeffrey Ford
Peter S. Elliot
Jelmeztervező Louise Frogley
Gyártás
Gyártó Marvel Studios
DMG Entertainment
Ország  USA
Nyelv angol
magyar szinkron
Forgatási helyszín
Játékidő 131 perc
Költségvetés 200 millió amerikai dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó USA Walt Disney Studios
HUN Fórum Hungary
Bemutató UK 2013. április 26.
USA 2013. május 3.
HUN 2013. április 25.
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott.
Bevétel USA 409 013 994 dollár
Earth flag PD.jpg 1 215 439 994 dollár
Kronológia
Előző Vasember 2.
További információk
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Vasember 3. témájú médiaállományokat.

A Vasember 3. (eredeti cím: Iron Man 3) 2013-ban bemutatott amerikai szuperhős mozifilm a Stan Lee által alkotott Vasember főszereplésével. A Jon Favreau által rendezett 2008-as A Vasember és a 2010-es Vasember 2. után a harmadik részt már Shane Black rendezi. Bemutatójának időpontja 2013. május 3., a produkciót 3D-ben is elkészítették.[1] Magyarországon 2013. április 25-én volt a premierje.

Cselekmény[szerkesztés]

1999 szilvesztere, Bern, Svájc. Tony Stark épp végzett az előadásával, de annyira részeg, hogy csak a gyönyörű feltalálóra, Maya Hansenre szeretne a továbbiakban mély benyomást tenni - nem kíváncsi sem Jinsenre, a gulmirai tudósra, sem pedig Aldrich Killian-re, az Advenced Idea Mechanics (AIM) munkatársára, aki együtt akar dolgozni a csodagyerekkel - utóbbit úgy rázza le, hogy találkozót beszél meg vele 5 perc múlva a tetőn. Maya akkoriban egy olyan szeren dolgozott, amely képes regenerálni az élő szöveteket - de a sikeres regenerálás után az anyagok mindig túlhevültek és felrobbantak. Tony Stark felír valamit egy poháralátétre, ami közelebb viszi Mayát a megoldáshoz, de az ő megoldása sem tökéletes.

Napjainkban Amerikát terrorcselekmények rázzák meg. Az öngyilkos robbantásokat egy rejtélyes terrorista, a „Mandarin” vállalja magára, aki élő egyenes adásban akarja megleckéztetni az amerikai elnököt. Az amerikai kormány a Mandarin ellen azzal próbál Eközben Tony Starkot a Bosszúállók között eltöltött időszak gyötri; folyamatos rémálmai és időnként pánikrohamai vannak, amit azzal kompenzál, hogy éjjel-nappal a páncéljai fejlesztésével foglalkozik (köztük a 42-esen, amit a Tony bőre alá ültetett implantátumokkal tud magához hívni), valamint a Stark Industries-nál felbukkan az AIM nevű cég immár vezetője, a Tony által lerázott Killian, aki korábban Tonyhoz hasonlóan Pepper Potts kezére pályázott. Killian új szérumához, az Extremishez kérné Pepper és a Stark Industries támogatását, amivel módosíthatnák az ember agyát és genetikai állományát, ám Pepper elutasítja ezt, mert túl veszélyesnek tartja.

Happy Hogan, Tony Stark korábbi testőre, a Stark Industries biztonsági vezetője felettébb gyanúsnak találja Killian emberét, Willt, akit követni kezd egészen a kínai moziig. Ott Will egy katonának ad át egy táskát, benne a katona Extremis fejadagával, ám Happy megpróbál ellopni egy kis adagot belőle. Will összeverekedi Happy-vel, ám a katona szervezete nem reagált jól az Extremisre, ezért felrobbant, megsemmisítve a mozis és több tucat embert. Happy épphogy túléli és el is ájul, ám előtte még látja, ahogy a szintén Extremis-szel kezelt Will teste regenerálódik a robbanás után és elmegy, mintha mi se történt volna.

A robbantást később a Mandarin vállalja magára, így a kórházban fekvő Happy meglátogatása után egy csapat várakozó újságíró kapja el Tony-t, hogy a Mandarinról kérdezzék. Tony ettől ideges lesz, és miután nyilvánosan párbajra hívja a Mandarint, megadva neki a malibui lakása címét, elviharzik a helyről. Otthonában Tony rekonstruálja a robbantás helyszínét virtuálisan, így talál ott egy dögcédulát, habár a jelentések szerint nem hat meg a helyszínen katona. A meglepő, 300 Celsiusnál magasabb hőmérsékletet termelő robbantást alapul véve Tony nyomozni kezd, majd Tennessee talál egy hasonló esetet, ahol egy katona öngyilkossága okozott ilyen robbanást, ám ez minden Mandarin támadást megelőz. Tony épp útitervet csinálna a helyre, amikor megjelenik a háznál Maya Hansen, aki figyelmeztetni akarja őt, ám ekkor rakétatámadás éri Stark házát. A támadás során Pepper a Vasember páncéllal kimenti Maya-t, majd Tony a páncélt felszedve leszed 2 helikoptert a rájuk támadó 3-ből, ám az összeomló háza őt is maga alá temeti, mely során a páncél súlyosan megsérül és ő is eszméletét veszti. Az egész világ azt hiszi, hogy Stark meghalt, ám mesterséges intelligenciája, J.A.R.V.I.S. még időben kimenti őt és elrepül vele.

Mikor Stark ismét magánál van Tennessee közelében van, ahova az útitervet kérte, ám lezuhan és a páncél teljesen lemerül. A páncélt magával vivő Stark üzenetet hagy Peppernek bizonyítva, hogy életben van, majd egy Harvey nevű kölyök lakásában talál menedékre, akinek a segítségéért egy minifegyvert ad neki, amivel a srác az őt bántó srácon állhat bosszút. A Tony életben maradásáról értesült Pepper kérdőre vonja Maya Hansan-t akiről kideül, hogy Killian-nek dolgozik. Elmondása szerint az Extremist az általa 1999 szilveszterén Tony-nak mutatott szerből gyártották, Killien pedig megszerezte tőle, hogy továbbadja a főnökének, aki nem más, mint a Mandarin. Ám kiderül, hogy Maya csellel hozta magához Peppert, akit Killian kezére játszik. Ezalatt Tony a Tennessee-ben felrobbant katona, Chad Davis anyját látogatja meg a kocsmában, akitől megkapja a fia aktáját, ám ekkor egy Extremis katona támad Tony-ra, ám sikerül legyőznie őt. Ekkor Will is feltűnik a színen, ám Harvey segítségével legyőzi őt, majd az akta alapján rájönnek, hogy Davis az AIM-nek dolgozott. Rhodey hozzáférése segítségével - ugyanis az AIM csinálta a Vashazafi páncél specifikációit - kiderül, hogy Killian az Extremis segítségével sérült embereknek adja meg a regenerálódás képességét, ám némely kísérlet sikertelen, ezért az adott ember felrobban - ám ezt tökéletes merényleti eszköz a Mandarinnak. Tony ezután az újra feltöltött J.A.R.V.I.S. segítségével megtalálja a Miami-ban lévő házat, ahonnan a Mandarin adásait sugározzák, ahova pár összebarkálcsolt kütyüvel jut be.

A házba érve nagy meglepetés éri: akit a világ Mandarinnak hisz valójában egy Trevor Slattery nevű színész, akit a sikertelen kísérletek felhasználása végett talált ki Killian. Ekkor viszont Killian és Maya elfogják őt, ugyanis utóbbinak Tony segítsége kell a szer tökéletesítéséhez. Killian elmondja, hogy az, amit Tony tett vele szilveszterkor láttatta vele meg azt, hogy az anonimitás mögé rejtőzve mekkora hatalomra tehet szert, ennek okán találta ki a Mandarint is. Ezután afféle bosszúként megmutatja Tony-nak, hogy Pepper-nek is beadták az Extremis-t, amit látva Maya öngyilkossággal fenyegeti Killian-t - ami a férfit nem hatja meg, így lelövi Maya-t. Eközben Killian ellopta a Vashazafi páncélt, amiben Will-t álcaként felküld az elnöki repülőgépre, ahonnan a páncélt az elnökkel együtt. Ám közben Tony az immár feltöltött 42-es páncélt magához hívva kiszabadul, majd Rhodey-val együtt a Slattery-től kiszedett információk alapján az elnök gépéhez indulnak, ahol Tony végez Will-el és kiment minden utast - ám addigra az elnök már nincs ott.

Killian a Roxxon vállalat egyik tönkrement olajfúrójánál akarja kiiktatni az elnököt, ám Tony és Rhodes rajtuk ütnek és nincsenek egyedül: a Tony által gyártott több tucat, korábban a ház alatt tartott Vasember páncélt aktiválják, amik J.A.R.V.I.S. irányítása alatt támadják az ellenséget. Rhodes visszaszerzi a Vashazafi páncélt és kimenti az elnököz, ezalatt Tony Pepper-ért indul, aki viszont a Killiannel folytatott harca eredményeképp a mélybe zuhan. Tony-t ellepi a düh és Killian-nel kezd harcolni, majd végül Killianre küldi a 42-es páncélt, amit aztán megsemmisít. Killian még ezt is túléli, ám ekkor megjelenik a halottnak hitt Pepper, aki Tony egyik páncélját felhasználva öli meg Killian-t. Ezután Tony a Pepper iránti szeretetből és azért, mert már tudja hogy a páncélok nélkül is ér valamit megsemmisíti az odarendelt páncélok nagy részét.

Az eset után a Mandarin-t játszó Slattery-t és Killian-t támogató embereket - köztük az alelnököt - letartóztatják, Tony pedig Harvey-nak hálából egy kisebb labort épít. Tony helyrehozatja Pepper-t, ám itt nem áll meg, és végül kiszedeti a még a szíve felé tartó repeszeket. Ezután már nincs szüksége a reaktorra, ezért a tengerbe dobja, majd levonja azt a konklúziót, hogy sok mindent elvehetnek tőle (a házát, a cuccait, a páncélját), de egy dolgot nem: hogy ő Vasember.

A stáblista utáni jelenetben kiderül, hogy Tony az egészet Bruce Banner-nek meséli, aki viszont már a Killiannel történt liftes találkozásnál elaludt. Bruce elmondja Tony-nak, hogy neki az ilyenekhez nincs türelme, ám Tony ezt nem véve figyelembe egy fiatalkori sérelméről kezd beszélni, amin Bruce ismét bealszik.

Szereplők[szerkesztés]

Megjelenés[szerkesztés]

A Vasember 3. című filmet világszerte a Walt Disney Studios Motion Pictures, kivéve Kínát, ahol a DMG Entertainment mutatja be, valamint Németországot és Ausztriát, ahol a Tele München Group.[2]

A film teaserposztere

Marketing[szerkesztés]

2012 júliusában a San Diego Comic-Con International rendezvényen egy új Vasember-páncélt mutattak be a filmből az előző két Vasember-filmben és a Bosszúállókban látott másik hét páncél mellett.[3] Egy beszélgetés keretében Shane Black, Robert Downey Jr., Don Cheadle, Jon Favreau és Kevin Feige beszélgetett a film forgatásáról és több percnyi részletet mutattak be a filmből.[4]

Források[szerkesztés]

  1. 'Ant Man' Set for November 6, 2015; 'Iron Man 3' and 'Thor: The Dark World' Confirmed for 3D; Disney Announces More Release Dates and Changes. Collider, 2012. október 15. (Hozzáférés: 2012. november 8.)
  2. The Walt Disney Company Chin via Business Wire (April 16, 2012). "Marvel’s 'Iron Man 3' to Be Co-Produced in China". Sajtóközlemény. Elérés: April 16, 2012.
  3. Perry, Spencer: Comic-Con: See the All New Iron Man 3 Armor!. Superherohype.com, 2012. július 14. [2012. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 11.)
  4. Marvel At Comic-Con: Robert Downey Jr., Kevin Feige, Shane Black, Jon Favreau, Don Cheadle, Edgar Wright. Deadline.com, 2012. július 14. [2012. szeptember 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. szeptember 11.)

További információk[szerkesztés]