Varikap dióda

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
varikap dióda
Varikap dióda áramköri rajzjele
(A: anód, K: katód)

A varikap dióda olyan változtatható kapacitású dióda, aminek a kivezetéseire kapcsolt feszültséggel változtatható a kapacitása.

Felhasználása[szerkesztés]

A varikap diódát feszültségvezérelt kondenzátorként használják fel az elektronikai kapcsolásokban. Felhasználási területei között megtalálhatók a feszültségvezérelt oszcillátorok, PLL áramkörök, szintézerek. Televíziók, rádiók elektronikus hangolására is használják.

Működése[szerkesztés]

A varikap diódákat fordított előfeszítéssel (bekötéssel) működtetik, ezért nem folyik rajta jelentős áram, de a kiürítési réteg vastagsága a ráadott feszültséggel változik, így a dióda kapacitása is. Általánosságban elmondható, hogy a kiürítési réteg vastagsága a ráadott feszültség négyzetgyökével egyenesen arányos és a dióda kapacitása a kiürítési réteg vastagságával fordítottan aránylik. Ezért a kapacitás a ráadott feszültség négyzetgyökével áll fordított arányban.

Mindegyik diódánál jelentkezik kis mértékben ez a jelenség, de csak ennél a diódánál érhető el a nagyobb kapacitás-tartomány és ennek szabályozhatósága, a legtöbb hagyományos dióda gyártásánál pont ennek a hatásnak a minimalizálása a cél.

Hivatkozások[szerkesztés]