Vaporwave

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A vaporwave az elektronikus zene egyik alfaja, valamint egy internetes mém, amely a 2010-es évek elején jelent meg.[1] A stílusra jellemző a '80-as, '90-es évek zeneszámainak újradolgozása lassítással, vágással, valamint különböző más effektek alkalmazásával.[2] A vaporwave körül kialakult szubkultúra a fogyasztói kapitalizmus ellen való szatirikus fellépéssel köthető össze, valamint jellemzően nosztalgikus, szürreális kötődése van az előző évtizedek technológiájához, popkultúrájához és reklámjaihoz. Ezen kívül magába foglal korai internetes képeket, '90-es éveket idéző webdizájnt, glitch art képeket és cyberpunk szóképeket.

Előadók listája[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Tanner 2016, 3. o.
  2. Gahil, Leor: nfinity Frequencies: Computer Death. (Hozzáférés: 2017. április 6.)
  3. Blank Banshee Returns With New Album MEGA. The FADER . (Hozzáférés: 2017. február 28.)
  4. A Conversation With James Ferraro, Critical Futurist. Spin.com , 2016. augusztus 18. (Hozzáférés: 2017. március 14.)
  5. nano神社's manifesto on the future of vaporwave” (Hozzáférés: 2017. március 14.) 
  6. Miles Bowe: Nmesh pays tribute to Adult Swim with [bumps] EP. Factmag.com . (Hozzáférés: 2017. március 14.)
  7. Vaporwave Dude Saint Pepsi Will Now Be Known to the World as Skylar Spence | Thump”, Thump (Hozzáférés: 2017. február 28.) (amerikai angol nyelvű) 
  8. Vektroid releases noisy collaborative album as CTO & Ray Sherman; No Earth coming in 2017”, Tiny Mix Tapes (Hozzáférés: 2017. február 28.) (angol nyelvű) 

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Vaporwave című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.