Vang Ji-zsung

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vang Ji-zsung
Életrajzi adatok
Született1845.
Jantaj (város), Santung tartomány
Elhunyt1900. augusztus 14.
Peking
Ismeretes mintantropológus
Nemzetiségkínai
Állampolgárságkínai
SzüleiWang Zuyuan
Pályafutása
Kutatási területrégészet, epigráfia
Tudományos fokozatjinshi (1880 Imperial Examination)
Munkahelyek
Kínai Császári Akadémiaigazgató

Hatással voltLiu O

Vang Ji-zsung (Wang Yirong; pinjin hangsúlyjelekkel: Wáng Yìróng; egyszerűsített kínai: 王懿榮; hagyományos kínai: 王懿榮; Wade–Giles-átírással: Wang I-Jung) (Jantaj, Santung tartomány, 18451900. augusztus 14., Peking) kínai tudós, régész, hivatalnok, politikus. A Kínai Császári Akadémia igazgatója. A régi kínai feliratok szakértője, kutatója.

Elsőként ismerte fel, hogy a Sang-dinasztia korából származó ősi jóslócsont leleteken látható, bekarcolt szimbólumok a kínai írás legkorábbi formája.

Élete[szerkesztés]

Vang Ji-zsung portréja

Előkelő hivatalnokcsaládban született és nevelkedett. Tanulmányait, magasabb szintű hivatalnoki vizsgáit 1880-ban fejezte be. Ezt követően országszerte különféle, egyre magasabb állami hivatali tisztségeket töltött be. Ennek megfelelően párhuzamosan folytatott tanulmányokat és tett le magasabb szintű hivatalnokvizsgákat.

1895-től három alkalommal a Hanlin Akadémia, a Kínai Császári Akadémia igazgatói posztját töltötte be.

1899-ben jutott véletlenül arra a felismerésre, hogy az ősi un. jóslócsont leleteken a kínai írás legkorábbi formája fedezhető fel.

A jóslócsontok felirataival kapcsolatos kutatásait azonban hamar meg kellett szakítania, ugyanis a bokszerlázadás idején elfogadta az egyik helyi parancsnoki tisztet Peking védelmére annak ellenére, hogy nem hitt a felkelés sikerében. Amikor a nemzetközi intervenciós erők 1900 augusztusában elfoglalták Pekinget, Vang feleségével és menyével együtt öngyilkos lett.

A jóslócsont-írás felfedezése[szerkesztés]

Vang 1899-ben megbetegedett váltólázban (malária), amely ellen az orvosa „sárkánycsont port” írt fel neki, amit a patikustól darabosan kapott meg, s amit a vevőnek kell megőrölni. Wang azonban a „sárkánycsontokon” a modern kínai írás jeleire emlékeztető jeleket fedezett fel. Ezután kezdett nyomozásba a lelőhelyekkel kapcsolatosan és kezdte feljegyezni és rendszerezni az ősi jeleket. Megfeleltetni az akkori írás jeleinek.

Halála után Vang második fia, Vang Csung-lie (王崇烈, Wang Chonglie) eladta 1500 darabos gyűjteményét és jegyzeteit apja közeli barátjának, Liu O írónak. Liu 1903-ban ezek alapján publikálta Vang felfedezését, és folytatta barátja kutatásait.

Emlékezete[szerkesztés]

  • Vang egykori háza Pekingben a Hszila utcában (王府井, Xila hutong) áll.
  • Vang emlékét egy neki szentelt múzeum őrzi szülővárosában a Santung tartománybeli Jantajban.
  • 2009-ben Vang Ji-zsung felfedezésének 110. évfordulója alkalmából a Kínai Sang-Jin-kultúra Társaság (中国殷商文化学会, China Society of Yin-Shang Civilization) és a Santung Tartományi Kulturális Kutatói Szövetség (山东省大舜文化研究会, Shandong Dashun Culture Research Association) megalapította a „Vang Ji-zsung Díj a Jóslócsontfeliratok Kutatásáért” elnevezésű rangos díjat.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a(z) 王懿榮 című kínai Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Wang Yirong című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Megjegyzések[szerkesztés]