Valve Hammer Editor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Valve Hammer Editor
Fejlesztő Valve Software
Legfrissebb stabil
kiadás
4.1 (7152)
Legfrissebb fejlesztői kiadás ismeretlen +/-
Operációs rendszer Microsoft Windows
Kategória Pályaszerkesztő
A Valve Hammer Editor weboldala

A Valve Hammer Editor (régi nevén: Worldcraft) egy olyan szoftver, mellyel egyes Source-alapú videojátékokhoz lehet pályákat készíteni. Legtöbbször a Counter-Strike és Quake pályáinak szerkesztéséhez használják. Kezelése végtelenül egyszerű, 4 fajta nézet segíti a szerkesztés menetét, különböző kameranézetekkel (X, Y, Z tengely szerinti nézetek (felülnézet, oldalnézet, hátulnézet) ill. textúrázott nézetek)

Az alkalmazást Steamen keresztül lehetett letölteni a SourceSDK gyűjteményben, mely a Hammer mellett tartalmazza a Face Poser koreográfiaszerkesztőt, számtalan modell- és textúraszerkesztőt és még sok más olyan kis alkalmazást, melyekkel a Source játékmotort lehet konfigurálni, szerkeszteni.

Használata[szerkesztés]

Használat előtt konfigurálni kell aszerint, hogy milyen játékhoz szeretnénk pályát készíteni a programmal. Meg kell adni a textúrák helyeit, a GDF fájl elérését, amely a játék információit tartalmazza illetve a játék elérését merevlemezen. (Ha a játékos mentett egyet abból a játékból, amihez pályát akar készíteni, akkor nem kell manuálisan beállítani, és ez akkor is igaz, ha egy Source modifikációt készítünk vele) A szerkesztés teljesen grafikus módon történik, csak a funkciókat, parancsokat kell szöveges módon megadni.

A Source motoros pályákon tárgyaknak, falaknak számtalan funkciót és működést lehet megadni, általában a legtöbbet használtak a következőek:

  • func_button - gomb funkció
  • trigger_teleport - teleportáló helyiség
  • info_player_start - játékos indulóhelye (kivéve Counter-Strike, ott info_player_terrorist és info_player_counterterrorist)
  • func_ladder - létra
  • light - világítás
  • func_tracktrain - vonat

és még számtalan funkció adható meg.

Külső hivatkozások[szerkesztés]