Vallenato

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Vallenato
UNESCO-ICH-blue.svg A Vallenato az emberiség szellemi kulturális örökségének része.
Instrumentos musicales del vallenato.svg
Adatok
Ország  Kolumbia
Felvétel éve 2015
UNESCO azonosító

A vallenato (ejtsd: IPA [baʝeˈnato], magyarosan kb. [bájjenáto]) egy Kolumbiából származó, több stíluselemet – merengue, paseo, puya, son stb. – tömörítő latin zenei műfaj, amely egész Latin-Amerikában népszerű. Jellemző alaphangszerei a diatonikus harmonika, a guacharaca és a doboz. Üteme – stílustól függően – általában hatnyolcados vagy kétnegyedes.

Eredete nem teljesen világos, de valószínűleg a kolumbiai Valledupar (= Valle de Upar, azaz ’Upar völgye’, egy indián törzsfőnök nevéből, aki a területet kormányozta a spanyolok hódítása előtt) környékéről terjedt el, amelyre az elnevezése is utalhat. A népszerű legenda szerint a név úgy keletkezett, hogy az öszvérháton utazó vándorparasztoktól megkérdezték, hogy honnan valósiak, mire ők azt felelték spanyolul: Soy del Valle nato, vagyis „A Völgyben születtem”.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Vallenato című spanyol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]