Valio

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valio
A Valio gyára Helsinkiben
A Valio gyára Helsinkiben
Típus
  • üzleti vállalkozás
  • vállalkozás
Alapítva1905
SzékhelyHelsinki
Iparágtejipar
Formaosakeyhtiö
Termékektejtermék
ÁrbevételNövekedés2000 millió euró (2016)
Alkalmazottak száma4600 (2016)
Leányvállalatai
  • Valio Aimo
  • Finlandia Cheese
  • Valio Eesti
  • Võru Juust
  • Valio Sverige

A Valio weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Valio témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Valio finn tejipari nagyvállalat, amely Finnország egyik legnagyobb vállalata. Termékei között szerepelnek sajtok, porított termékek, vaj, joghurt és tej. Finnországban a legnagyobb tejfeldolgozónak számít, amely az ország tejtermelésének mintegy 85 százalékát dolgozza fel.

A Valio 18 további tejfelvásárlóval működik együtt, valamint ezáltal 7900 tejtermelővel áll kapcsolatban. Termékkínálata összességében véve mintegy 1000 termékből áll. A Valio Finnország legnagyobb élelmiszer exportőre, amely közel 60 országban értékesíti termékeit.[1] 2015-ben a finn tejipari kivitel 97 százalékát adták a cég termékei, mely a teljes elelmiszer export 29 százaléka.

Finnországban 15 gyára található, kettő Észtországban,[2] valamint egy logisztikai központja van Moszkvában. Leányvállalatai működnek Svédországban, Oroszországban, a Baltikum államaiban, az Amerikai Egyesült Államokban, valamint Kínában. Nettó bevételeinek mintegy harmadát a nemzetközi piacokon való részesedéséből szerzi a vállalat.

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Valio című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Valio Group key figures”, Valio.fi. [2017. szeptember 25-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés: 2017. szeptember 25.) 
  2. Introduction to Valio Eesti. valio.ee. (Hozzáférés: 2017. szeptember 27.)