Valerij Vasziljevics Geraszimov

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Valerij Vasziljevics Geraszimov
Született1955. szeptember 8. (68 éves)
Kazany
Állampolgársága
Foglalkozása
  • katonatiszt
  • hadvezér
TisztségeVezérkari főnök (2012 november 9-)
Iskolái
  • 94th gymnasium
  • Qazan Suvorov military school
  • Kazan Higher Military Command School
  • Malinovszkij Páncélos Csapatok Akadémiája
  • Oroszországi Fegyveres Erők Vezérkari Katonai Akadémiája
KitüntetéseiBecsületrend
A Haza Szolgálatáért a Szovjetunió Fegyveres Erőiben érdemrend, 3. fokozat
Katonai Szolgálatért érdemrend
Az Oroszországi Föderáció Hőse
Katonai pályafutása
OrszágOroszország
RendfokozataHadseregtábornok
Háborúi, csatái

A Wikimédia Commons tartalmaz Valerij Vasziljevics Geraszimov témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Valerij Vasziljevics Geraszimov (oroszul: Вале́рий Васи́льевич Гера́симов; Kazany, 1955. szeptember 8. –) oroszországi katonai vezető, hadseregtábornok.

Pályafutása[szerkesztés]

1977-ben végezte el a Kazanyi Páncélos Parancsnoki Főiskolát, majd az Északi Hadseregcsoportban és a Távol-keleti Katonai Körzetben szolgált szakaszparancsnokként, századparancsnokként és zászlóaljparancsnokként.

1987-ben elvégezte a Malinovszkij marsallról elnevezett páncélos katonai akadémiát. Ezután a Balti Katonai Körzetbe vezényelték, ahol egy páncélosezred vezérkari főnökeként, majd parancsnokaként és egy gépesített lövészhadosztály vezérkari főnökeként szolgált. 1993-tól 1995-ig az Északnyugati Hadseregcsoportban egy gépesített lövészhadosztály parancsnoka volt.

1997-ben elvégezte az Oroszországi Fegyveres Erők Vezérkarának Katonai Akadémiáját. Ezután a Moszkvai Katonai Körzetben hadseregparancsnok-helyettesként szolgált, majd az Észak-kaukázusi Katonai Körzetben az 58. hadseregben előbb parancsnokhelyettes és vezérkari főnök, majd hadseregparancsnok volt. 2003-tól két évig a Távol-keleti Katonai Körzet vezérkari főnöke. 2006-tól egy évig ismét az Észak-kaukázusi Katonai Körzetben szolgált, ezúttal vezérkari főnökként.

2007 decemberében a Leningrádi Katonai Körzet parancsnokává, 2009 februárjában a Moszkvai Katonai Körzet parancsnokává nevezték ki. 2010 decemberétől az Oroszországi Fegyveres Erők vezérkari főnökének helyetteseként, 2012 áprilisától a Központi Katonai Körzet parancsnokaként szolgált.

2012. november 9-én Putyin elnök kinevezte az Oroszországi Fegyveres Erők vezérkari főnökének és a védelmi miniszter első helyettesének.

2023. január 11-én közvetlenül Geraszimov parancsnoksága alá kerültek az ukrajnai háborúban részt vevő oroszországi csapatok, miután az inváziót korábban irányító Szergej Szurovikin tevékenysége sikertelennek bizonyult.[1] A hivatalos indoklás szerint a vezetőváltás célja a hatékonyság növelése volt; Szurovikin Geraszimov beosztottjaként a hadszíntéren maradt.[2]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Russia demotes ‘General Armageddon’ after battlefield failures”, Financial Times, 2023. január 11. (Hozzáférés: 2023. január 12.) 
  2. A hatékonyság jegyében új parancsnoka lett Ukrajna inváziójának. hvg.hu, 2023. január 11. (Hozzáférés: 2023. január 11.)

Források[szerkesztés]