Valenciai kikötő

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Valenciai kikötő
Ország Spanyolország
Város Valencia
Üzemeltető Port Authority of Valencia
Elhelyezkedése
Valenciai kikötő (Spanyolország)
Valenciai kikötő
Valenciai kikötő
Pozíció Spanyolország térképén
é. sz. 39° 26′ 45″, ny. h. 0° 19′ 12″Koordináták: é. sz. 39° 26′ 45″, ny. h. 0° 19′ 12″
Térkép
A Valenciai kikötő weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Valenciai kikötő témájú médiaállományokat.

A valenciai kikötő egy nemzetközi kereskedelmi és utasforgalmi kikötő Valenciában, Spanyolországban. 2019-es adatok szerint a kikötő évi 81 millió tonna és 5,4 millió TEU áruforgalmat bonyolított le. Egyben Spanyolország legforgalmasabb konténerkikötője, a Földközi-tengeren a második, amit a Pireuszi kikötő előz csak meg. Áruforgalom szempontjából a második legforgalmasabb, csak az algecirasi kikötő forgalmasabb.[1]

A kikötő Valencia egyik legnagyobb munkaadója: 15 ezer dolgozója van, akik évi 7500 hajót szolgálnak ki.

Történelme[szerkesztés]

A kikötő történelme 1483-ra nyúlik vissza, amikor II. Ferdinánd király felhatalmazza Antoni Joant, hogy fahídat építsen a Grao-negyed partján.

A 19. századig különböző építési munkálatok zajlottak a kikötő megépítésére, de a Turia folyó gyakori áradásai és a tengerparti homok mozgása miatt, nem voltak különösen sikeresek a kivitelezések. A forgalom eközben jelentősen megnőtt és a királyság különböző kereskedelmi privilégiumokra tett szertt több királysággal valamint 1791-től az Amerikába induló kereskedelemnek is megnyílt a kikötő. Valencia lett a Spanyol Királyság hatodik tengeri tartománya.

Leírása[szerkesztés]

A kikötőt, a Valenciai Kikötői Hatóság felügyeli, amihez társkikötőként tartoznak Sagunto és Gandía kikötői. Ezek mind a Földközi-tenger partonvalán találhatók, 80 km-es szakaszon.[2]

Társkikötők[szerkesztés]

Sagunti kikötő[szerkesztés]

A kikötő éves forgalmának 10%-át a cseppfolyosított földgáz kereskedése teszi ki, hisz a közelben van újragázosító üzem. A kikötő forgalmának nagyrészét a vas és acéltermékek, műtrágyák, építési anyagok, faáruk és romlandó termékek teszik ki.

Gandíai kikötő[szerkesztés]

A gandiai kikötő elsősorban faipari termékek export-importjával foglalkozik.

Személyforgalom[szerkesztés]

A kikötőből naponta közlekedik komp a Baleár-szigetekre.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. El Pireo supera a Valencia como primer puerto del Mediterráneo en contenedores. Expansión , 2020. február 25.
  2. Valencia plans construction of new container terminal”, Global Cargo News. [2020. július 2-i dátummal az eredetiből archiválva] (Hozzáférés ideje: 2020. július 2.)