Vakvilág (regény, Mircea Cărtărescu)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A Vakvilág, illetve Káprázat (eredeti címén „Orbitor”) Mircea Cărtărescu román író regénytrilógiája, amelyen szerzője 1993 és 2006 között dolgozott. A záró kötet 2007-ben jelent meg a bukaresti Humanitas könyvkiadónál.

A trilógia kötetei[szerkesztés]

A művet több nyelvre lefordították. Az első rész magyarul 2000-ben jelent meg a Jelenkor Kiadónál Csiki László fordításában. A második részt immár Káprázat címmel, Koszta Gabriella fordításában 2015-ben adta ki a L’Harmattan Kiadó.

Részlet az első kötet fülszövegéből[szerkesztés]

„Életünk eseményeinek sorából bármelyik kiragadható, hogy a hétköznapi tapasztalat és a szabadon száguldó szellem találkozásának metszéspontjában (az írás által) metafizikai jelentéssel telítődjék. Cărtărescu regénye ezen a metszésponton íródik, és megidézi Cioran vigasztalanságát, Eliade miszticizmusát, Caragiale iróniáját…”

Érdekesség[szerkesztés]

Traian Băsescu román államfő, miután beismerte, hogy egyáltalán nem olvas, azt ajánlotta pártja fiatal aktivistáiból álló hallgatóságának, hogy olvassák el Cărtărescu legújabb regényét, vagyis a trilógia harmadik kötetét.[3] A mű szerzője korábban lengyelországi látogatása kapcsán azt nyilatkozta, hogy Románia szerinte sohasem lesz Európa része.[4]

Források[szerkesztés]

  • A román Wikipedia azonos tárgyú szócikke
  • Mircea Cărtărescu: Vakvilág – A bal szárny. Jelenkor Kiadó, Pécs, 2000.
  • Mircea Cărtărescu: Káprázat – A test. L’Harmattan Kiadó, Budapest, 2015.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. A magyar kiadás ISBN száma.
  2. A trilógia közös ISBN száma: ISBN 973-50-1205-7.
  3. Forrás: a kolozsvári Szabadság hírösszefoglalója
  4. Forrás: a romániai A Hét hírösszefoglalója

Külső hivatkozás[szerkesztés]