Vajda Zsuzsanna (pszichológus)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vajda Zsuzsanna szócikkből átirányítva)
Vajda Zsuzsanna
Életrajzi adatok
Született1949február 7. (75 éves)
Budapest
Ismeretes mint
GyermekekVíg Julianna, Szerényi Márta
Iskolái
Felsőoktatási
intézmény
Eötvös Loránd Tudományegyetem, Moszkvai Állami Egyetem
Pályafutása
Szakterületpedagógiai pszichológia
pszichológiatörténet
tudományfilozófia
Munkahelyek
Szegedi Tudományegyetemtanszékvezető
Károli Gáspár Református Egyetemegyetemi tanár
MTA Pszichológiai Intézettudományos munkatárs
Szakmai kitüntetések
Széchenyi professzori ösztöndíj

Vajda Zsuzsanna (Budapest, 1949. február 7. –) magyar pszichológus.

Kutatási területei: A gyermekkor, a fejlődés és a nevelés pszichológiai kérdései, a fejlődéslélektan elméleti problémái, a gyermekfelfogás kulturális kontextusa, pszichológiatörténet, tudományfilozófia.

Életpályája[szerkesztés]

Tudományos előmenetele[szerkesztés]

Felsőfokú tanulmányokat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen (1967–1972) és a Moszkvai Állami Egyetemen (1972) folytatott. Okleveles klinikai pszichológus és orosz nyelvtanári diplomát szerzett. 1984-ben tett egyetemi doktori vizsgát, 1992-ben lett a pszichológia tudományok kandidátusa. 1995. július 1-én egyetemi docenssé nevezték ki. 2001-ben habilitált a Pécsi Tudományegyetemen. 2008. január 1-jén egyetemi tanári kinevezést kapott.

Munkaállomásai[szerkesztés]

Első munkahelye az ország legnagyobb iparvállalata, a Csepel Vas- és Fémművek Társadalomtudományi Osztálya volt. A feladata a munkahelyi légkör és a dolgozók közötti kapcsolatok vizsgálata, az elvándorlás okainak felderítése volt. Más szakemberekkel együtt komplex tanulmányt készített,[1] amely nem kerülhetett a nyilvánosság elé kritikus megállapításai miatt. 1974-től a Munkaügyi Kutatóintézetben helyezkedett el, abban a reményben, hogy a társadalmi problémák iránti érdeklődésének megfelelően tovább működhet a pszichológia és a szociológia határterületén, de a várakozásai nem teljesültek, ezért. 1976-tól eredeti klinikai pszichológusi minősítésénekl megfelelően gyermek-klinikusként helyezkedett el a XIII. kerületi Nevelési Tanácsadóban dolgozott családgondozóként, terapeutaként. Részt vett a nevelési tanácsadók továbbképzési tanfolyamainak megszervezésében, tanulmányokat és szociográfiákat készített a munkája során keletkezett tapasztalatokból.

1980-ban az MSZMP Társadalomtudományi Intézete szerződtette az Ifjúsági kutatócsoportba, a szegénység - társadalmi egyenlőtlenség kutatására. Részt vett az iskolai lemorzsolódás országos vizsgálatában és két esettanulmányt készített, amelyekben jellegzetes szegénységi helyzeteket - tanyasi szegénység, illetve cigányok szegénysége - dolgozott fel. 1984-ben megvédett egyetemi doktori disszertációja a hátrányos helyzet és a logikus gondolkodás összefüggéseivel foglalkozott.Kutatói tevékenységével párhuzamosan félállásban az oktatói munkában is részt vett, a Bokréta utcai Nevelőotthonban dolgozott.

Két leánygyermeke született, Víg Julianna (1978) és Szerényi Márta (1984)

Mivel a szegénységkutatás a Társadalomtudományi Intézetben 1986-ban befejeződött, Vajda az MTA Pszichológiai Intézetébe került át tudományos munkatársnak, a Társadalomtudományi Csoportba. A csoport ekkor a pszichoanalízis hazai recepciótörténetének, a Budapesti pszichoanalitikus iskola tevékenységének kutatásával foglalkozott. Ekkor Vajda a budapesti pszichoanalitikusok neveléssel kapcsolatos nézeteinek feldolgozását választotta, amelyből 1992-ben megszületett kandidátusi disszertációja. A kandidátusi cím elnyerése után főmunkatársnak nevezték ki.

1994-ben a Soros Alapítvány által szervezett tanulmányúton vett részt az Amerikai Egyesült Államokban. Az út során a head start nevű felzárkóztató program gyakorlati működését tanulmányozta, hazai adaptáció céljából. Tapasztalatai szerint a program előkészítetlen volt, nem illeszkedett a hazai intézmények rendszerébe és nem értett egyet magával a programmal sem. Bíráló megjegyzései miatt a programból végül kizárták.

1992-ben kezdte felsőoktatási tevékenységét, kezdetben félállásban, majd 1994-től teljes állásban a József Attila Tudományegyetem (ma Szegedi Tudományegyetem) Pszichológia tanszékének vezetője lett, A Debreceni Egyetem Pszichológiai Intézete és annak vezetője, Kovács Zoltán támogatásával, valamint Pléh Csaba közreműködésével létrehozta az önálló pszichológusképzést a szegedi egyetemen. Bár a képzés fejlődött és kiválóan működött, 2005-ben vezető kollégái, részben külső szakmai intrikáknak hitelt adva távozásra kényszerítették. Az ezt követő 4 évben a Miskolci Egyetem Tanárképző Intézete Pszichológiai Tanszékének vezetője volt, 2008-ban egyetemi tanárrá nevezték ki. Sajnos, a tervezett pszichológusképzést nem sikerült beindítani, végül 2010-ben Vajda Zsuzsanna elfogadta a Corvinus Egyetem budapesti állásajánlatát. Innen ment nyugdíjba 2014-ben. Jelenleg a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének tanára.

2006 és 2008 között a London School of Economics ösztöndíjasa volt.

Szakcikkek, tanulmányok, könyvek szerzője. Magyar és külföldi szakfolyóiratokban megjelent cikkei, továbbá kötet- és folyóirat szerkesztései, valamint bevezetői könyvekhez, szintén figyelmet érdemelnek.

Művei (válogatás)[szerkesztés]

Szakkönyvek és tankönyvek[szerkesztés]

  • A marginalitás szociálpszichológiája. Főiskolai jegyzet. Budapest, 1990
  • Embergyermek, gyermekember. Népszerű fejlődés- és neveléslélektan szülőknek. Budapest, 1991
  • Nevelés, pszichológia, kultúra. Dinasztia Kiadó, Budapest, 1994
  • A pszichoanalízis budapesti iskolája és a nevelés. Budapest, Sík Kiadó Kft., 1995
  • Emberismeret pedagógusoknak. Segédanyag a NAT-ban foglalt követelmények teljesítéséhez. OKI, Budapest, 1998
  • Szemben a képernyővel: az audiovizuális média hatása a személyiségre. Kósa Évával. Eötvös József Kiadó, Budapest, 1998
  • A gyermek pszichológiai fejlődése. Helikon, Budapest, 1999 (átdolg. kiadások 2001, 2006)
  • Pszichológia és nevelés; szerk. Vajda Zsuzsanna; Akadémiai, Bp., 1999 (Pszichológiai szemle könyvtár)
  • Lélektankönyv. A személyiségről, a tudatról, az érzelmekről és más pszichológiai kérdésekről; Műszaki, Bp., 2001
  • Az intelligencia és az IQ-vita; szerk. Vajda Zsuzsanna; Akadémiai, Bp., 2002 (Pszichológiai szemle könyvtár)
  • Személyiséglélektan. Gyógypedagógus hallgatók számára. Jegyzet; összeáll. Vajda Zsuzsa; Dávid, Kaposvár, 2002
  • Vajda Zsuzsanna–Kósa Éva: Neveléslélektan; Osiris, Bp., 2005 (Osiris tankönyvek)
  • A gyermek pszichológiai fejlődése; 3. átdolg. kiad.; Helikon, Bp., 2006 (Helikon universitas. Pszichológia)
  • Az ember és kicsinye. A józan nevelés kézikönyve; Mérték, Bp., 2010
  • A gyermek pszichológiai fejlődése; 4. bőv., átdolg. kiad.; Saxum, Bp., 2014

Szerkesztések[szerkesztés]

  • A gyermekkor története : Szöveggyűjtemény. Pukánszky Bélával. Budapest : Eötvös J. Kvk., 1998
  • Pszichológia és a nevelés. Magyar Pszichológiai Szemle tematikus száma, 3. sz. 1999 ; Változatlan utánnyomás. Pszichológiai szemle könyvtár (3). Akadémiai Kiadó, Budapest, 2002.
  • Az intelligencia és az IQ-vita. Budapest : Akad. K., 2002

Sikerkönyvek[szerkesztés]

  • Embergyermek - gyermekember. Népszerű fejlődés- és nevelés-lélektan szülőknek. Budapest, Göncöl, 1991
  • Mi - ti - ők. A társas lélektan rejtelmei serdülők számára. Budapest, Dinasztia Kiadó, 1993
  • Lélektankönyv : a személyiségről, a tudatról, az érzelmekről és más pszichológiai kérdésekről. Budapest, Műszaki Könyvkiadó, 2001

Társasági tagság[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

  • Széchenyi Professzori Ösztöndíj (2000–2003)

Források[szerkesztés]

  • Szegedi egyetemi almanach : 1921–1995. Szeged, JATE, 1996. Vajda Zsuzsanna lásd 218. p. ISBN 9634820379
  • Pedagógiai Ki Kicsoda. Főszerkesztők: Báthory Zoltán, Falus Iván. Budapest, Keraban Könyvkiadó, 1997. Vajda Zsuzsanna lásd 273-274. p. ISBN 963-8146-48-6
  • A lélektan 80 éves története a szegedi egyetemen, 1929–2009/ szerk. Szokolszky Ágnes, társszerk. Pataki Márta, Polyák Kamilla. Irta Szokolszky Ágnes et al. Szeged, JATEPress, 2009. 302 p. Vajda Zsuzsanna lásd 212-215. p. ISBN 978-963-482-959-1

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. E tanulmány a kor szellemének megfelelően titkosítva lett.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]