Vahl Tamás

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vahl Tamás
Született1961. szeptember 18. (62 éves)
Budapest
Állampolgárságamagyar
Foglalkozásaüzletember
IskoláiKülkereskedelmi Főiskola (–1983)
Kitüntetéseia Magyar Érdemrend lovagkeresztje (2005)[1]
SablonWikidataSegítség

Vahl Tamás (Budapest, 1961. szeptember 18. –) magyar üzletember, számítástechnikai szakember, a Nav N Go Kft. nevű navigációs szoftvereket fejlesztő cég ügyvezető igazgatója. 2009. április 14-től a nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszteri poszt várományosa volt az e napon felesküdött Bajnai Gordon miniszterelnök felálló kormányában, de két nappal később, parlamenti meghallgatását megelőzően visszalépett a jelöltségtől.[2]

Pályája[szerkesztés]

Gyermekkorának egy részét Németországban töltötte, de Magyarországon érettségizett és a Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát.

A főiskola után a Metrimpexnél dolgozott, majd a Konsumex, később a Medicor üzletkötője volt. Még később a német Siemens gyártotta hardverek és szoftverek értékesítője volt a Sicontact nevű cégnél, amely utóbb Siemens Kft.-vé alakult át.

1991-től a Berliner Bank számítástechnikai leányvállalata magyar képviseletének a vezetője volt. 1993-tól az IBM hazai leánycégénél az ipari, kereskedelmi és szolgálató cégeket célzó értékesítés vezetője volt. Két év múlva a Hewlett-Packard (HP) leányvállalatának kereskedelmi igazgatója lett.

1999-től az alig egy évvel korábban alapított magyarországi SAP leányvállalat kereskedelmi igazgatója, majd (2000. július 1-től) ügyvezető igazgatója. 2007 júliusában közös megegyezéssel távozott az SAP-tól, amely a megelőző évben 25 százalékos forgalombővülést ért el. (De az év végéig még tanácsadóként segítette a céget.)[3] Belépésétől távozásáig a 40-fős cégből mintegy 450 embert alkalmazó vállalat lett.[4]

2008 februárjában a hazai tanácsadói piac egyik vezetőjéhez, a magyar tulajdonú AAM Tanácsadó Zrt.-hez igazolt üzletfejlesztési igazgatónak. 2008 decembere óta a Nav N Go vezetője.

A politikában[szerkesztés]

Az Orbán Viktor vezette kormány idején, 2000 tavaszán, az Informatikai Kormánybiztosi Hivatal létrehozásakor Stumpf István akkori kancelláriaminiszter informatikai kormánybiztosnak kérte fel Vahlt, de ő nem vállalta.[5]

2009. április 15-én, egy nappal azután, hogy Bajnai Gordon új miniszterelnök gazdasági miniszter jelöltjeként nevezte meg Vahlt, a Magyar Nemzetben cikk jelent meg arról, hogy a Vahl Tamás vezetése alatt álló SAP Hungary informatikai vállalatot több alkalommal is kartellezésben találta vétkesnek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH).[6] Másfél milliárd forint bírságot szabtak ki 2004-ben az IBM-re, a SAP Hungary és az ISH Kft.-re, amiért kartellbe tömörülve nyerték meg egyetemek informatikai közbeszerzéseit. A vállalatok bíróságon támadták meg a GVH döntését, jogerős ítélet azonban azóta sem született. Ezt követően a Transparency International nemzetközi civil szervezet magyarországi irodája nyílt levélben kérte a miniszterelnököt, hogy vegye figyelembe a GVH döntéseit.[7] Vahl, miután a sajtóban megjelentek a kartellezéséről szóló hírek,[8] április 16-án reggel a parlamenti meghallgatásának kezdete előtt Podolák György szocialista képviselőn keresztül[9] bejelentette: visszalép a gazdasági miniszteri megbízatás vállalásától.[10]

Társadalmi megbízatásai[szerkesztés]

  • 2007 májusától a legnagyobb magyarországi bilaterális érdekképviseleti szervezet, a Német-Magyar Kereskedelmi Kamara elnöke. (Straub Eleket váltotta.)
  • Korábban az Informatikai Vállalkozások Szövetsége elnökségi tagja.
  • Tagja volt a Neumann János Számítástechnikai Társaság elnökségének.

Kitüntetései[szerkesztés]

Magánélete[szerkesztés]

Sportol, sok sportágat kipróbált. Rendszeresen fut (többször lefutotta a maratoni távot), jégkorongozik, sífut, kajakozik, de autóversenyző is volt. Elvált, 2 gyermek apja.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]