Ugrás a tartalomhoz

Vader (együttes)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vader
A Vader 2005-ben.
A Vader 2005-ben.
Információk
EredetOlsztyn, Lengyelország
Alapítva1983
Aktív évek1983-napjainkig
Műfajdeath metal, thrash metal
KiadóMystic Productions, Earache Records, Impact Records, Hammerheart Records
Kapcsolódó előadókBehemoth, Dies Irae, Spinal Cord, Vesania, Neolithic, UnSun, Crionics, Decapitated
Tagok
Piotr "Peter" Wiwczarek
Marek Pająk
Paweł "Paul" Jaroszewicz
Tomasz "Reyash" Rejek

A Vader weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Vader témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség
Vader 2011
Piotr Wiwczarek, 2015
Marek Pająk, 2015

A Vader a Behemoth mellett Lengyelország legismertebb metal zenekara. Elsőként sikerült a vasfüggönyön túli zenekarként nemzetközi hírnévre szert tenniük. Stílusukat tekintve az amerikai death metalt keverik az európai death metal dallamosabb megközelítésével. 1983-as alakulásukkor még heavy metalt játszottak, 1985-től azonban már a thrash metal-ra jellemző dalszerkezetekkel operáltak, majd fokozatosan tértek át a death metalra. A zenekar vezetője már a kezdetektől fogva Piotr "Peter" Wiwczarek gitáros/énekes. A Vader egyike volt az első death metal zenekaroknak Lengyelországban, együtt indultak olyan formációkkal, mint az Imperator, az Exorcist, az Armagedon, Slashing Death és a Convent. Zenéjük nagyban inspirálta az olyan későbbi zenekarokat, mint a Decapitated, a Dissenter és a Yattering. A zenekar neve utalás a Csillagok háborúja film szereplőjére Darth Vader-re,[1] a zenekar szövegei pedig H.P. Lovecraft munkásságának hatására íródnak.[2] A zenekar világszerte sikeres koncerteket ad, felléptek már olyan fesztiválokon is, mint a Wacken Open Air vagy a Party San Metal Open Air.[3] Világszerte több mint 500 000 albumot adtak el.[4]

Történet[szerkesztés]

1983-1993[szerkesztés]

A zenekar 1983-ban alakult Olsztyn városában. A zenekar alapítását Peter Wiwczarka kezdeményezte. 1986-ig ötös felállásban játszottak, de a tagcserék szinte folyamatosan sújtották, az ekkor még Judas Priest hatásokban bővelkedő heavy metalt játszó zenekart. Az első koncertre 1985-ben került sor az Olsztyn városában található Luzak klubban.

1986-ra szilárdult meg egy stabilabb felállás, melyben Peter mellett Robert "Black" Czarneta (ének), Zbigniew "Vika" Wróblewski (gitár), Robert "Astaroth" Struczewski (basszusgitár) és Grzegorz "Belial" Jackowski (dob) szerepelt. A zenekar ekkortájt kezdte megkedvelni a Slayer albumait, így hamarosan durvább zenét kezdtek játszani. Az évek során zenéjük a thrash metaltól fokozatosan a death metal irányába mozdult el.

1986-ban felléptek a lengyel Metalmania fesztiválon, olyan előadók társaságában, mint a Voodoo, a Ferrum, a Dragon, a Stos, a Killer és a KAT. Ezt követően jelent meg a Live in Decay demó, majd Wroblewski kilépett. A tagcserék folyamatosak voltak a zenekar soraiban, így a következő demó, csak három évvel később 1989-ben jelent meg Necrolust címmel. A folytatás az 1990-es Morbid Reich demó formájában érkezett meg. Az utóbbi minden idők egyik legsikeresebb demójának számít, több mint 10000 darabot adtak el belőle. A borítót Robert Ganczarskiego készítette, amin már a zenekar jellegzetes logója látható. Az anyagot a Carnage Records jelentette meg. A zenekar 1991-ben ismét szerepelt a Metalmania fesztiválon, demóikat pedig postai úton terjesztették egymásnak a rajongók a világ minden tájára. A zenekar híre így eljutott az Earache Records embereihez is, akik szerződést ajánlottak az együttesnek.

A debütáló nagylemezt 1992-ben The Ultimate Incantation címmel adta ki az Earache Records.[5] A lemez borítóját az a Dan Seagrave festette, aki már több neves tengerenúli death metal zenekarral dolgozott együtt. A lemezt az angol Rhythm Studios-ban rögzítették.

1993-1999[szerkesztés]

1993-ban egy koncertlemezt adtak ki The Darkest Age: Live '93 címmel, melyet Krakkóban rögzítettek. A felvételt kritizálták rossz hangzása miatt, azonban dicsérték kiváló hangulata miatt. 1994-ben új basszusgitárossal (Leszek "Shambo" Rakowski) vették fel a Sothis EP-t. Az anyag tartalmazott egy Black Sabbath feldolgozást is. A megjelenés után együtt játszottak a Malevolent Creation, Oppressor és Solstice zenekarokkal. 1995-ben jelent meg a második lemez a De Profundis címmel. 1997-ben a Metal Mind Productions és a Hammerheart Records újra kiadta a Necrolust és a Morbid Reich demókat egy CD-n, Reborn in Chaos címmel. Szintén 1997-ben új lemez is készült a Black to the Blind, melyet a lengyel Selani Studio-ban rögzítettek. A korong jelölést kapott az "év metal albuma" címre is.[6]

1998-ban Japánban is sikerrel koncerteztek, melyet a Live in Japan album örökített meg. Szintén 1998-ban egy EP-t is kiadtak Kingdome címmel, majd egy videókazetta is kiadásra került (Vision and Voice).

1999-2006[szerkesztés]

1999 novemberében megkezdődtek a Litany album felvételei, mely lemez mérföldkőnek számít a zenekar történetében.[7][8][9] A lemezt a "Cold Demons" videóklipje vezette fel.[1] Magát a lemezt ismét jelölték az "év metal albuma" díjra.[10] A megjelenést ismét intenzív turné követte, a No Mercy fesztiválokon pedig az Immortal, a Deicide és a Marduk társaságában játszottak. Ezek hatására a lemezből már a megjelenést követően 45000 darabot adtak el.[11] 2001-ben a zenekar ismét nagy szabású fesztiválokon vett részt, játszottak a Krisiun, a Behemoth és a Lux Occulta[12][13] zenekarokkal. Ugyanebben az évben a Six Feet Under zenekarral turnéztak Európa szerte. Augusztusban egy 3 új számot tartalmazó EP-t adtak ki a Reign Forever World címűt. Az anyag tartalmazott egy Judas Priest, egy Mayhem és egy Destruction feldolgozást is. A megjelenést követően a Dyng Fetus, a Behemoth, a Cryptopsy és a Krisiun zenekarokkal játszottak együtt.[14][15][16]

2002-ben jelent meg a Revelations album, melynek rögzítése során felvettek egy Thin Lizzy feldolgozást is,[17] mely a 2003-as Blood EP-re került fel. Az Epitaph dalhoz klipet forgattak [2],majd a lemezt ismét jelölték az "év metal albuma" díjra.[18] Ezt követően Japán, Brazíliai és USA turnéra indultak, majd megjelent a Vision and Voice VHS kazetta DVD formátumban, More Vision and the Voice címmel, mely az eredeti kiadáshoz képest további felvételeket is tartalmazott.

2003-ban Izraelben adtak koncertet, majd az európai fesztiválok után Woodstock-ban is felléptek. A koncert előtt elhagyta a zenekart Saimon. Őt Novy váltotta fel, aki a Behemoth soraiban is megfordult. Az Art of Noise turnén együtt játszottak a Nile, a Kreator és az Amon Amarth zenekarokkal.

2004-ben kézsérülése miatt[19] "Doc" helyére "Daray" érkezett a dobosi posztra. A 2004-es The Beast albumon már az ő játéka hallható. A lemezen felerősödtek a thrash metal hatások, valamint ismét jelölést kaptak az "év metal albuma" kategóriában.[20] Néhány hónappal a megjelenés után már több mint 65000 darabot értékesítettek belőle. A megjelenést ismét temérdek fellépés követte, melyekből kiemelendő a sziléziai stadionban adott koncert, ahol a Slipknot és a Metallica előtt 50000 embernek játszhattak.[21] 2004 októberében a Metal Mind Productions kiadott egy új DVD-t Night of the Apocalypse címmel. A zenekar a svéd Regain Records-hoz szerződött, maid új EP-t adtak ki The Art of War címmel. 2005. augusztus 18-án szívelégtelenségben elhunyt Krzysztof Raczkowski a zenekar korábbi dobosa.

2006 után[szerkesztés]

2006-ban a zenekar nekiállt felvenni új lemezét, mely az Impressions in Red[22][23] munkacímet kapta, végül Impressions in Blood címmel jelent meg. A korongon nagy szerepet kaptak a billentyűs hangszerek, videóklip a "Helleluyah!!! (God Is Dead)" dalra készült.[3] A korongot ismét jelölték az "év metal albuma" címre.[24] Ezt követően a Destruction és a Kataklysm társaságában játszottak a Metal Crusaders Tour 2006 keretein belül. Szerepeltek a Graspop MM Fesztivál, Tusk Open Air Festival, Party San és a Brutal Assault rendezvényeken is.[25] 2007 októberében kiadásra került a 3. DVD az ...And Blood Was Shed in Warsaw is. Ezt a Death by Decibels Tour követte a Malevolent Creation, a Cattle Decapitation zenekarokkal, majd csatlakoztak a Blitzkrieg IV turnéhoz, ahol a Krisiun, a Rotting Christ és az Incantation voltak a partnereik. 2008-ban távozott Marcin "Novy" Nowak, helyére Marcin "Martin" Rygiel érkezett (ex-Decapitated).[26][27] Augusztusban a Stodola Club-ban ünnepelték 25 éves fennállásukat. Ez volt "Mauser" és "Daray" utolsó koncertje. Az új dobos Paul Jroszewicza, míg az új gitáros Waclaw Kieltyka lett. 2008 decemberében megkezdődtek a 8. album felvételei, mely a Necropolis címet kapta.[28] 2009 januárjában együtt turnéztak a Samael, a Deicide, a Devils és a Zonaria együttesekkel. Márciusban bevonultak a Hertz stúdióba, hogy rögzítsék a basszusgitárt, az éneket, a dobokat és a gitárokat.[29] A lemez végül augusztus 21-én jelent meg. A producer Tue Madsen volt, a lemezt pedig a Nuclear Blast adta ki.[28] Lengyelországban a Warner Music hozta forgalomba az albumot.[30] A limitált kiadás egy DVD-t is tartalmazott, melyen egy 2009-es krakkói koncert található. A megjelenést követően a svéd Mardukkal turnéztak, majd részt vettek az amerikai Monsters Of Death Tour koncertsorozaton is, az Augury, a Decrepit Birth, a The Amenta és a Warbringer zenekarokkal.[31] 2010-ben csatlakozott hozzájuk Marek Pająk turnégitáros.

A Vader a 2008-as Metalmind fesztiválon

Zenészek[szerkesztés]

Jelenlegi tagok:

Egykori tagok:

 • Krzysztof "Docent" Raczkowski: dob (1988−2005)
 • Grzegorz "Belial" Jackowski: dob (1986−1987)
 • Konrad "Saimon" Karchut: basszusgitár (2002−2003)
 • Leszek "Shambo" Rakowski: basszusgitár (1993−2001)
 • Jacek "Jackie" Kalisz: basszusgitár (1988−1991, 1993)
 • Robert "Astaroth" Struczewski: basszusgitár (1986)
 • Jarosław "China" Łabieniec: gitár (1991−1997)
 • Zbigniew "Vika" Wróblewski: gitár (1983−1986)
 • Robert "Czarny" Czarneta: ének (1986−1988)
 • Piotr Tomaszewski: ének (1985)
 • Piotr "Berial" Kuzioła: basszusgitár (1991−1992)
 • Marcin "Novy" Nowak: basszusgitár (2003−2008)
 • Maurycy "Mauser" Stefanowicz: gitár (1997–2008)
 • Dariusz "Daray" Brzozowski: dob (2005–2008)
 • Wacław "Vogg" Kiełtyka: gitár (2008-2009)

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek

EP-k

Koncertlemezek

Kislemezek

 • An Act of Darkness / I.F.Y. (1995)
 • Carnal / Black to the Blind (1997)
 • Xeper / North (2000)
 • Angel of Death (2002)
 • Beware the Beast (2004)
 • v.666 (2008)
 • The Upcoming Chaos (2008)

Demók

 • Live in Decay (1986)
 • Necrolust (1989)
 • Morbid Reich (1990)

Válogatások

Tribute-albumok

Közreműködések

VHS

 • Vision and Voice (1998)

DVD

 • More Vision and the Voice (2002)
 • Night of the Apocalypse (2004)
 • ...And Blood Was Shed in Warsaw (2007)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Kinofilia (lengyel nyelven). Interview with Piotr Wiwczarek. [2006. május 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2006. január 27.) „Piotr Wiwczarek:”
 2. Gary Hill: The Strange Sound of Cthulhu: Music Inspired by the Writings of H. P. Lovecraft. Lulu.com, s. 73. ISBN 978-1847287762
 3. Vader z Cannibal Corpse i Napalm Death. muzyka.interia.pl. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)[halott link]
 4. Roman Rogowiecki. Vader rules. „Billboard”. Tom 114, Nr 23, s. 57 (June 8, 2002). Nielsen Business Media, Inc. ISSN 0006-2510
 5. VADER "The Ultimate Incantation" MOSH59 (angol nyelven). www.earache.com. [2012. június 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. október 1.)
 6. Nominowani i laureaci 1997, Album Roku Metal (lengyel nyelven). www.zpav.pl. [2007. október 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 7.)
 7. Nowy Vader już w sklepach! (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 8. Vader w Metal Mind Records, nowa płyta (lengyel nyelven). rockmetal.pl. (Hozzáférés: 2008. március 14.)
 9. Nowy Vader już w sklepach! (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 2.)
 10. Nominowani i laureaci 2000, Album Roku Metal (lengyel nyelven). www.zpav.pl. [2009. május 14-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 7.)
 11. Vader: w ciągłym ataku! (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 18-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 12. Vader na Thrash'em All Festival (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 13. Rusza Thrash'em All Festival (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. február 2.)
 14. Turbo i Vader na jednej scenie (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 15. Vader: Sezon w pełni (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. augusztus 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 16. Vader: Życie w trasie (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 17. Vader: Zamieszanie wokół singla (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 18. Nominowani i laureaci 2002, Album Roku - Heavy Metal (lengyel nyelven). www.zpav.pl. [2007. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 7.)
 19. Vader: Wypadek w studiu, wymiana perkusisty (lengyel nyelven). onet.pl. (Hozzáférés: 2008. március 14.)
 20. Nominowani i laureaci 2004, Album Roku Metal (lengyel nyelven). www.zpav.pl. [2007. október 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 7.)
 21. 50 tys. osób na koncercie Metalliki (lengyel nyelven). onet.pl. (Hozzáférés: 2008. március 14.)
 22. Vader: Czerwone impresje (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 23. Vader: 11 krwawych impresji (lengyel nyelven). onet.pl. (Hozzáférés: 2008. március 14.)
 24. Nominowani i laureaci 2006, Album Roku Rock / Metal (lengyel nyelven). www.zpav.pl. [2008. június 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. január 7.)
 25. Festiwalowa kanikuła Vader (lengyel nyelven). www.rockmetal.pl. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 26. Vader: muzycy sesyjni zastąpią Mausera i Daray'a (lengyel nyelven). www.rockmetal.pl. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)
 27. VADER: New Touring Lineup Announced - Sep. 17, 2008 (angol nyelven). BlabberMouth.Net. (Hozzáférés: 2009. január 21.)
 28. a b Więcej o nowej płycie Vadera (lengyel nyelven). muzyka.onet.pl. (Hozzáférés: 2009. február 4.)
 29. Vader do studia (lengyel nyelven). muzyka.interia.pl. [2012. július 11-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2009. május 23.)
 30. Vader w Nuclear Blast (lengyel nyelven). muzyka.onet.pl. (Hozzáférés: 2009. május 23.)
 31. VADER To Headline North American 'Monsters Of Death Tour' -June 24, 2009 (angol nyelven). blabbermouth.net. (Hozzáférés: 2009. augusztus 30.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Vader (band)
A Wikimédia Commons tartalmaz Vader témájú médiaállományokat.