Vad István (labdarúgó)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vad István
Személyes adatok
Teljes névVad István
Születési dátum1953. november 5.
Születési helyBudapest, Magyarország magyar
Egyéb foglalkozásSportvezető
Nemzeti játékvezetés
ÉvekBajnokságStátusz
19901998.NB IJátékvezető
Nemzetközi játékvezetés
ÉvekKonföderációStátusz
19911998.FIFA-tagJátékvezető
SablonWikidataSegítség

Vad István (Budapest, 1953. november 5. –) magyar nemzetközi labdarúgó-játékvezető. Polgári foglalkozása sportvezető, Budapesten lakik.

Pályafutása[szerkesztés]

Labdarúgóként[szerkesztés]

Igazi, vérbeli csatár volt, ezen a poszton játszott a Ferencvárosban (8 évig volt tagja az egyesületnek). A felnőtt csapatban az első mérkőzése: 1975-ben, az utolsó mérkőzése 1977-ben Párizsban volt. Az FTC felnőtt csapatában összesen 49 mérkőzésen szerepelt (19 bajnoki, 6 nemzetközi, 24 hazai díjmérkőzés). Góljainak száma: 25 (12 bajnoki, 13 egyéb). Magyar Népköztársasági Kupa-győztes 1976-ban. A Ferencvárost követően játszott Csepelen, ahol nem sok szerepet kapott, majd leigazolta a Volán SC, egy év után nem tartottak rá igényt. Hódmezővásárhelyre került, az NB II-es csapathoz, edzőcsere és máris a területi DÉLÉP SC csapatába találta magát. A labdarúgást 33 esztendősen Rákoscsabán a 22. Volán SC egyesületben fejezte be.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1975. március 12. Vasutas Stadion, Miskolc első NB. I-es bajnoki találkozója Miskolci VSCFerencváros 1 : 1
1977. június 23. Központi Stadion, Párizs kupamérkőzés RSC Anderlecht–Ferencváros 4 : 1

Labdarúgó-játékvezetőként[szerkesztés]

Nemzeti játékvezetés[szerkesztés]

Az általánosan elfogadott nézet szerint - a sporttörténelem igazolja ezt a téves állítást - igazán csak az lehet kiváló játékvezető, aki maga is rúgta a labdát, ismeri a játékosok minden csíntevését. Labdarúgó pályafutásának végén, a budapesti XIII. kerületi Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságánál, Kürti Imre, Lovász László, Sipos Sándor vizsgabizottság előtt tett játékvezetői vizsgát. Hamarosan felkerült a Budapesti Labdarúgó-szövetség Játékvezetői Bizottságához, ahol a ranglétrán gyorsan lépkedett előre. NB. III-as, rövidesen országos utánpótlás besorolást kapott, majd az országos keretben NB. II-es mérkőzések vezetésével bízták meg. Az első osztályban 1990-től tevékenykedett, 1998-ban búcsúzott a nemzeti játékvezetéstől. "Örök fájdalma maradt", hogy nem vezethetett mérkőzést a Ferencvárosnak. A játékvezetők Etikai Szabályai nem engedik, hogy a játékvezető élesben annak a csapatnak vezessen mérkőzést, ahol maga is játszott - barátságos vagy edzőmérkőzése vezetése azonban nem tiltott. Első ligás mérkőzéseinek száma: 106.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény
1990. Központi Stadion, Szeged első NB, I-es találkozó Szeged SCBékéscsabai Előre FC 2 : 1
1998. Központi Stadion, Siófok utolsó NB, I-es találkozó BFC SiófokGázszer FC 2 : 2

Nemzetközi játékvezetés[szerkesztés]

A Magyar Labdarúgó-szövetség Játékvezető Bizottsága (JB) 1991-ben terjesztette fel nemzetközi játékvezetőnek, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) bíróinak keretébe. 38 évesen vezethette első nemzetközi mérkőzését. Pályafutása alatt UEFA KEK, Intertotó Kupa és nemzetek közötti válogatott mérkőzéseket vezetett. Az MLSZ JB nemzetközi kapcsolatának eredményeként 1993-ban Hartmann Lajos társaságában meghívást kapott Katarba a nemzeti bajnokságban működő csapatok összecsapásainak irányítására. 10 mérkőzésen vezetőbíróként, 7 találkozón pedig egyes számú partbíróként tevékenykedett. A magyar nemzetközi játékvezetők rangsorában, a világbajnokság-Európa-bajnokság sorrendjében többedmagával a 20. helyet foglalja el 1 találkozó szolgálatával. Az aktív nemzetközi játékvezetéstől 1998-ban egészségi okok miatt búcsúzott. Válogatott mérkőzéseinek száma: 2.

Európa-bajnokság[szerkesztés]

Az európai-labdarúgó torna döntőjéhez vezető úton Angliába a X., az 1996-os labdarúgó-Európa-bajnokságra az UEFA JB játékvezetőként foglalkoztatta.

Időpont Helyszín Mérkőzés típusa Mérkőzés Eredmény Nézők száma
1994. október 12. Republican Stadion, Chişinău előselejtező (7. csoport) MoldovaWales 3 : 2 12 000

Sportvezetőként[szerkesztés]

1990-1998 között Budapesti Labdarúgó-szövetség (BLSZ) főtitkára, majd az Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) munkatársa.

Sportcsaládi kapcsolata[szerkesztés]

A mama a (akkor még) Testnevelési Főiskola tanáraként a labdarúgók oktatásáért volt felelős személy. Az apa, id. Vad István az aktív labdarúgást befejezve rendszeresen megnézte fiát a serdülő, majd az ifjúsági derbiken, a játékok végén indult saját mérkőzésének dirigálására, tudni illik, ő akkoriban a budapesti (megyei) bajnokságban bíráskodott. A fiú, Vad István, gyorsan végigjárva a játékvezetői szamárlétrát, hamarosan a FIFA nemzetközi játékvezetői karának tagja lett. Az unoka, a fiú, Vad II. István az idő múlásával maga is, a FIFA nemzetközi játékvezetői karának tagjai közé emelkedett. A másik unoka, a lány, Vad Anita testvérének hazai- és nemzetközi játékvezetői sikerein felbuzdulva, fiatal felnőttként maga is a játékvezetői vizsgát tett. Határozottan kijelenthetjük, hogy a játékvezetői sportpályafutások során ritkaságszámba megy, hogy egy családból három - id. Vad István, ifj. Vad István, Vad Anita - FIFA minősítésű játékvezető nevelődjön ki. Európában, de talán a világon is különleges esemény, hogy a nagyapa, az apa, a fiú (unoka) és a lány (unoka) is játékvezetésre adja a fejét.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]