Áfonya (növénynemzetség)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vaccinium szócikkből átirányítva)
Áfonya
Rendszertani besorolás
Ország: Növények (Plantae)
Törzs: Zárvatermők (Magnoliophyta)
Osztály: Kétszikűek (Magnoliopsida)
Rend: Hangavirágúak (Ericales)
Család: Hangafélék (Ericaceae)
Nemzetség: Vaccinium
L.
Fajok
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Áfonya témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Áfonya témájú médiaállományokat és Áfonya témájú kategóriát.

Az áfonya (Vaccinium) a hangafélék (Ericaceae) családjába tartozó nemzetség. Savanyú talajt kedvelő, gyakran ízletes bogyójú cserjék és félcserjék tartoznak ide. A nemzetség kb. 450, az északi félgömb hűvösebb területein élő fajból áll, bár trópusi fajai akár Madagaszkáron vagy a Hawaii-szigeteken is megtalálhatók.

A nemzetség típusfaja a hamvas áfonya (Vaccinium uliginosum)[1]

Rendszertan[szerkesztés]

Az áfonyák rendszerezése bonyolult kérdés, amit máig nem sikerült kielégítően megoldani. A hagyományos rendszerezés monofiletikussága kérdéses. Az ázsiai fajok egy része közelebbi rokona az Agapetes nemzetségnek, mint a többi Vaccinium-fajnak.[2][3] Egy másik csoportba tartozik az Orthaea és a Notopora nagy része, a Gaylussacia egy része („kék szeder”), és a Vaccinium néhány faja, köztük a Vaccinium crassifolium.[2] A Vaccinium más részeiből további csoportok képezhetők, néha más növénynemzetségekkel együtt.[2]

Termesztése[szerkesztés]

Legnagyobb áfonyatermelők
2021
(Számok tízezer tonnában)
1.  Új-Zéland 650
2.  USA 351
3.  Peru 227
4.  Kanada 146
5.  Chile 122
6.  Mexikó 66
7.  Spanyolország 61
8.  Lengyelország 55
9.  Marokkó 25
10.  Portugália 17
32.  Magyarország 0,005
..
Föld összesen 1785
Forrás: FAO[4]
Vaccinium virágdiagramja

Az áfonya számos országban termesztett bogyós gyümölcs. 2021-ben az áfonyát több mint 30 országban termesztették, és az éves termés mennyisége meghaladta az 1,7 millió tonnát.

A világ legnagyobb áfonya termelői közé tartozik Új-Zéland, az Egyesült Államok, Peru, Kanada és Chile. Ezek az országok a 2021-es termelésük alapján az első öt helyen álltak. 2021-ben Új-Zéland és az Egyesült Államok az éves termés több mint felét (56%) adták a világ áfonya termelésének.

Alnemzetségek[szerkesztés]

Az amerikai tőzegáfonya New Jersey fontos mezőgazdasági terméke

Az azonosíthatóság kedvéért az angol köznévi neveket is megadtuk. A molekuláris genetikai vizsgálódásokat megelőzően a Vaccinium-ot alnemzetségekre, azon belül több fajcsoportra osztották:

Subgenus Oxycoccus
Egyes botanikusok az Oxycoccus-t külön nemzetségnek tekintik.
Subgenus Vaccinium
Vaccinium corymbosum érett kék fürtje

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. 'Vaccinium Linnaeus (HTML). Index Nominum Genericorum. International Association for Plant Taxonomy, 2003. február 5. (Hozzáférés: 2008. május 9.)
  2. a b c Kathleen A. Kron, E. Ann Powell and J. L. Luteyn (2002). „Phylogenetic relationships within the blueberry tribe (Vaccinieae, Ericaceae) based on sequence data from MATK and nuclear ribosomal ITS regions, with comments on the placement of Satyria”. American Journal of Botany 89, 327–336. o. [2010. június 26-i dátummal az eredetiből archiválva]. DOI:10.3732/ajb.89.2.327. (Hozzáférés: 2010. január 23.)  
  3. Vaccinium. Flora of China
  4. http://www.fao.org/faostat/en/#data/QC%7Cpublisher=United Nations, Food and Agriculture Organization, Statistics Division (FAOSTAT)

További információk[szerkesztés]