Ugrás a tartalomhoz

V típusú kisbolygók

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából

A V típusú kisbolygók a színképük alapján nyerték el nevüket. Színképük ugyanis a 4 Vesta kisbolygóéra hasonlít. Ezért az e típushoz tartozó kisbolygókat Vesztoidoknak is nevezik.

A V típusú kisbolygók színképi jellemzése[szerkesztés]

A V típusú kisbolygók erősen hasonlítanak sok színképi jellemvonásukban az S típusú kisbolygókhoz, melyeket szintén főleg kőzetek, vas és a rendes kondritokra jellemző anyagok építenek föl. A Vesta típust azonban az különíti el ezektől, hogy jelentősen több piroxént tartalmaz, mint az S típusú kisbolygók.

A V típusú kisbolygók színképében egy igen erős elnyelési vonal található a 0,75 μm hullámhossznál s egy másik az 1 μm-nél. Mindezek a színképi jellemvonások bazaltos akondritokra, más néven a HED meteoritokra is jellemző.

Kapcsolatuk a Vesta kisbolygócsaláddal[szerkesztés]

A V típusú kisbolygók egy részének nemcsak a színképe, hanem a pályaelemei is a Vesta kisbolygóéra hasonlítanak a három fő pályaelemben, az excentricitásban, az inklinációban és a fél nagytengelyben (2,50 CsE). Ezek tehát a Vesta kisbolygócsaládnak is a tagjai, és egykor a Vesta kéregdarabjai lehettek, amiket ütközések szakíthattak le a kisbolygóról. Egy ilyen nagy ütközésről tanúskodik a Vesta déli féltekéjén megfigyelhető nagy becsapódási kráter is.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Irodalom[szerkesztés]

  • S. J. Bus, R. P. Binzel (2002): Phase II of the Small Main-belt Asteroid Spectroscopy Survey: A feature-based taxonomy. Icarus, vol. 158, 146. o.
  • R. P. Binzel, S. Xu (1993): Chips off of asteroid 4 Vesta: Evidence for the parent body of basaltic achondrite meteorites. Science, vol. 260, 186. o.
  • Bérczi Sz., Holba Á., Lukács B. (1994): On Discriminating Asteroid Spectra by Filtering. (In: Evolution of Solar System Materials. Lukács B. et al, Eds.) p. 57-73. KFKI-1994-22/C