VSO–10 Gradient

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VSO–10 Gradient

Funkcióvitorlázó repülőgép
GyártóOrličan Choceň
TervezőJan Mašek és az Orličan repülőgépgyár tervezőcsoportja
Sorozatgyártás1978–1990
Gyártási darabszám225

Első felszállás1976. szeptember 16.
A Wikimédia Commons tartalmaz VSO–10 Gradient témájú médiaállományokat.
VSO–10B

A VSO–10 Gradient (VSO – Vyvojova Skupina Orličan, magyarul: Orličan Fejlesztőcsoport) csehszlovák standard és klub osztályú vitorlázó repülőgép, amelyet a choceňi Orličan repülőgépgyár gyártott 1978–1990 között. A gép Vosa (magyarul darázs) néven is ismert.

Története[szerkesztés]

Tervezése 1972-ben kezdődött az Orličan repülőgépgyárban Jan Mašek irányításával. Ez volt a tervezőcsoport első repülőgépe, amellyel a VT–116 Orlik II-t tervezték leváltani. Három prototípus készült, közülük az elsőt a földi statikai tesztekhez használták fel. A gép prototípusa 1976. szeptember 16-án szállt fel először. 1979. május 15-én kapta meg a típusengedélyt.

A sorozatgyártása 1978-ban kezdődött. 1979-ben készült egy 12 darabos sorozat VSO–10C Gradient Club jelzéssel, amely áramvonalas burkolattal ellátott fix futóművel rendelkezett. Ez a gép megfelelt a klub kategória előírásainak. A sorozatgyártása 1990-ig folyt, amikor a gyár a saját típusok helyett átállt a német Schempp-Hirth vitorlázógépek gyártására. Összesen 225 darabot gyártottak a típusból.

1979-ben M. Brunovsky és J. Varva 1. és 2. helyet szerzett a klub kategóriában a svédországi Örebróban rendezett vitorlázórepülő Európa-bajnokságon.

A repülőkluboknál népszerű vitorlázó repülőgép, amely ideális átmeneti típus az iskolagépekről a teljesítménygépekre történő áttéréshez. Hátrányos tulajdonsága a vegyes építés és az ebből eredő megnövekedett karbantartási igény.

Jellemzői[szerkesztés]

Egyszemélyes, vállszárnyas, hagyományos elrendezésű, vegyes építésű repülőgép. A törzs elülső része üvegszál-erősítésű epoxigyantából készült laminált héjszerkezet, a törzsközéprész acél rácsszerkezet műanyag burkolattal, míg a törzs hátsó része dúralumíniumból készült.

A fából készült szárny önhordó, trapéz alaprajzú, egyfőtartós kialakítású. A szárnyat réteges lemezzel borították. A csűrők és az ívelőlapok ugyancsak faépítésűek,  a szárnyba épített DFS rendszerű féklapok fémből készültek. A szárnyprofil a szárnytőben Wortmann FX 61-163, a szárny külső részén Wortmann FX 60-126.

A T alakú vezérsík dúralumíniumból készült, a szintén fém kormányfelületeket vászonnal borították. A fűfutó behúzható, de a kis mennyiségben gyártott C változata merev futóművel rendelkezik. Az egyszemélyes pilótakabin kétrészes plexi borítással rendelkezik, a kabintető oldalra nyitható és vésznyitóval is ellátták.

Típusváltozatok[szerkesztés]

  • VSO–10B Gradient – behúzható futóművel készült változat
  • VSO–10C Gradient Club – fix futóműves változat

Műszaki adatok[szerkesztés]

Tömeg- és méretadatok[szerkesztés]

  • Hossz: 7,00 m
  • Fesztáv: 15,00 m
  • Magasság: 1,38 m
  • Szárnyfelület: 12,00 m²
  • Szerkezeti tömeg: 250 kg
  • Maximális felszálló tömeg: 380 kg

Repülési és teljesítményadatok[szerkesztés]

  • Legnagyobb sebesség: 250 km/h
  • Legjobb siklószám: 36 (90 km/h sebességnél)
  • Legkisebb merülési sebesség: 0,64 m/s (73 km/h-nál)
  • Átesési sebesség: 68 km/h
  • Megengedett túlterhelés: +5,3g/–3,5g

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]