VII. Jóannész bizánci császár

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
VII. Jóannész
Half Stavraton John VII.jpg

Bizánci császár
Uralkodási ideje
1390. április 14. – szeptembere
Elődje V. Jóannész
Utódja V. Jóannész
Életrajzi adatok
Született 1370. december 18.
Konstantinápoly
Elhunyt 1408. szeptember 22. (37 évesen)
Házastársa Iréne
Gyermekei V. Andronikosz
Édesapja IV. Andronikosz bizánci császár
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz VII. Jóannész témájú médiaállományokat.

VII. Jóannész Palaiologosz (görögül: Ιωάννης Ζ' Παλαιολόγος) (1370. december 18.1408. szeptember 22., uralkodott: 1390, régens 1399-1402) bizánci császár

V. Jóannész unokája eredetileg nem örökölhette volna a trónt apja, IV. Andronikosz lázadása miatt, ám ő mégis megragadta a hatalmat 1390-ben. Mindössze hat hónapig uralkodott, ugyanis nagyapja velencei és török segítséggel visszatért, azonban már a következő hónapban meghalt. Örököse, II. Manuél igyekezett kiegyezni VII. Jóannészsal, nehogy ismét polgárháború robbanjon ki. Ekkor Jóannész elismerte Manuélt császárnak, ám csak azzal a kikötéssel, hogy még rövid országlása alatt megkoronázott fia, V. Andronikosz fogja örökölni halála után a trónt.

1399-ben az Oszmán Birodalom megtámadta a Bizánci Birodalmat, mire a császár elmenekült, hogy nyugaton keressen segítséget, és Jóannészt régensként hagyta Konstantinápolyban. Ő a csodában bízva egészen 1402-ig védelmezte a birodalmat, amikor az bekövetkezett: Timur Lenk mongol csapatai szétzúzták az oszmán erőket az ankarai csatában, és még I. Bajazid szultán is fogságba esett. Ezután a törökök a Bizánci Birodalommal baráti viszony kiépítésére törekedtek.

Jóannész jutalmul megkapta a Márvány-tenger addig törökök által megszállva tartott ázsiai partvidékét és Thesszalonikét az Égei-tenger partján. II. Manuél hazatértekor átadta neki a hatalmat, és 1408-ban bekövetkezett haláláig békében élt, mint Thesszaloniké kormányzója. Fia, V. Andronikosz tíz évvel Jóannész előtt hunyt el, így II. Manuél fiai örökölték a trónt.


Előző uralkodó:
V. Jóannész
Bizánci császár
1390
A Palaiologoszok címere
Következő uralkodó:
V. Jóannész