VI. Amadé savoyai gróf

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VI. Amadé
Amedeo VI di Savoia detto il Conte Verde
Amédée VI de Savoie dit le comte vert
Amedeo VI di Savoia.jpg

Ragadványneve A zöld gróf
Savoyai Grófság grófja
Uralkodási ideje
1343 1383
Elődje Aymon
Utódja VII. Amadeus
Életrajzi adatok
Uralkodóház Savoyai-ház
Született 1334. január 4.[1][2][3][4][5]
Chambéry
Elhunyt 1383. március 1. (49 évesen)[6][1][3][4]
Campobasso
NyughelyeHautecombe apátság
Édesapja Aymon savoyai gróf
Édesanyja Monferratói Jolanda
Testvére(i) Bianca of Savoy
Házastársa Bourbon-i Bonne
Gyermekei Ismeretlen nevű lány (1358–1358)
Amadeus (1360–1391)
Lajos (1364–1364)
Armoiries Savoie 1180.svg
A Wikimédia Commons tartalmaz VI. Amadé témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Savoyai VI. Amadé vagy Amadeus (Chambéry, 1334. január 4.Campobasso, 1383. február 27.) Savoya grófja 1343–1383 között. A Savoyai Grófság kiemelkedő uralkodójaként tartják számon, aki uralma alatt grófságát a régió megkerülhetetlen hatalmává léptette elő. Legjelentősebb külföldi katonai vállalkozása az 1366-os törökellenes háborúban való részvétele volt, melyet a történetírásban az Oszmán Birodalom ellen irányuló első keresztes hadjáratnak tekintenek.

Élete[szerkesztés]

Blason duche fr Savoie.svg

Amadeus 1343-ban lépett apja örökébe a Savoyai Grófság élén, annak halála után. Mivel még kiskorú volt, kezdetben két régens gyakorolta helyette a hatalmat: III. Amadeus genfi gróf és II. Lajos vaud-i báró, akik apjának unokatestvérei voltak. A fiatal Amadeus széleskörű neveltetésben részesült: a lovaglás és kardforgatás elsajátítása mellett olyan had- és politikatörténeti munkákon nevelkedett, mint a De Re Militari és a De Regimine Principum.

Mikor I. Johanna nápolyi királynő 1343-ban trónra lépett – férje ekkor András calabriai herceg volt – II. János monferratói őrgróf megtámadta Nápoly észak-itáliai birtokait. Johanna védelmében Amadeus egyik vazallusa lépett fel, aki 1345-ben súlyos vereséget szenvedett a monferratói (franciául: montferrat-i) csapatoktól. Szorongatott vazallusa megsegítésére Amadeus személyesen vezetett hadjáratot, melynek eredményeként visszaverték a monferratói márki csapatait a Nápolyi Királyság területéről. A győzelmet követően Amadeus kölcsönös segítségnyújtási szövetséget kötött a Milánói Hercegséget uraló Visconti-házzal, a szövetséget 1350. szeptember 10-én a II. Galeazzo és Savoyai Blanka hercegnő (Amadeus húga) között megkötött házasság pecsételte meg.

A gróf 13511352 között Wallis kantonba vezetett hadjáratot, ahol egy parasztfelkelés robbant ki a helyi nemesek ellen. Sion 1352-es sikeres ostromát követően a gróf kiterjesztette államának határát a régióra is. 13531354 között csapataival részt vett a százéves háború első szakaszában, mikor II. János francia király segítségére sietve rátámadt az angolokkal szövetségben álló Hugó gascogne-i gróf csapataira és Les Abrets mellett megsemmisítő erejű vereséget mért rá.

1366-ban V. Ióannész bizánci császár segítségére sietve, I. Lajos magyar királlyal szövetségben hadjáratot vezetett a Balkánon az előretörő Oszmán Birodalom és a vele szövetséges Bulgária ellen. Míg Lajos király serege a szárazföldön nyomult előre, Amadeus hajóhadával felmentette az oszmánok által ostromolt Gallipolit, majd bevette a bulgáriai Neszebar és Szozopol kikötőket, ezt követően sikertelenül próbálkozott Várna ostromával.

Beceneve[szerkesztés]

Becenevét, a zöld grófot a 19. születésnapjára rendezett tornán kapta, mikor egy teljesen zöld páncélzatban jelent meg és lovát is zöld lószerszámok borították, az őt kísérő lovagok és udvarhölgyek pedig szintén zöldben voltak. Ettől kezdve a zöld ruhái és udvara általános színévé vált.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b The Peerage (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  2. Brockhaus (német nyelven)
  3. a b Gran Enciclopèdia Catalana (katalán nyelven). Grup Enciclopèdia
  4. a b Proleksis enciklopedija (horvát nyelven)
  5. Hrvatska enciklopedija (horvát nyelven). Miroslav Krleža Lexicographical Institute, 1999
  6. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)

Források[szerkesztés]

  • Eugene L. Cox. The Green Count of Savoy (angol nyelven). Princeton, New Jersey: Princeton University Press (1967) 
  • Anne Echols, Marty Williams. An Annotated Index of Medieval Women (angol nyelven). Markus Weiner Publishing Inc. (1992) 
  • Francesco Cognasso. Amedeo VI, conte di Savoia, Dizionario biografico degli italiani (olasz nyelven). Róma: Istituto dell’Enciclopedia Italiana (1960) 

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]