VA-11 HALL-A

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
VA-11 Hall-A
Fejlesztő Sukeban Games
Kiadó Ysbryd Games
Forgalmazó Limited Run Games (dobozos, PS Vita)
Tervező Christopher Ortiz
Programozó Fernando Damas
Művész Christopher Ortiz
Író Fernando Damas
Zeneszerző Michael Kelly
Motor GameMaker Studio
Platformok Microsoft Windows, Nintendo Switch, OS X, Linux, PlayStation 4, PlayStation Vita, iPad
Kiadási dátum Windows, OS X, Linux
  • WW 2016. június 21.
PS Vita, iPad
  • WW 2017.
Műfaj Szimuláció, visual novel
Játékmódok Egyjátékos
Adathordozó
A VA-11 Hall-A weboldala

A VA-11 HALL-A: Cyberpunk Bartender Action független fejlesztésű csapos-szimulációs videójáték, visual novel-elemekkel vegyítve, cyberpunk és anime-ihletett képi világgal, melyet a Sukeban Games fejlesztett és az Ysbryd Games jelentetett meg 2016. június 21-én Microsoft Windows, OS X és Linux platformokra. A Wolfgame PlayStation Vita- és iPad-átiratokon is munkálkodik, melyek előreláthatólag 2017 folyamán fognak megjelenni. A játék a játékost a címben szereplő VA-11 HALL-A csaposának teszi meg, mely egy disztópikus belvárosban található kis bár, ahova az elmondások szerint a „legérdekfeszítőbb” emberek térnek be. A játék menete abból áll, hogy a játékosok italokat készítenek el és szolgálnak fel a bár vendégeinek, s közben meghallgatják azok történeteit és tapasztalatait.

A VA-11 HALL-A nemlineáris játékmenettel rendelkezik, a játék cselekményszálára befolyással vannak a játékos által készített italok és az, hogy a vendégek hogyan reagálnak azokra. A játékban magában nincsenek párbeszéd-lehetőségek, a történet előrehaladásának irányára egyedül különböző italok készítésével lehet befolyással lenni. A VA-11 HALL-A sokszínű, „átlagos nemhősökként” leírt szereplőket vonultat fel, akik a fejlesztők elmondásai szerint a filmekben sosem kidolgozott mellékszereplőkön alapulnak. A játékosok az idő múlásával elkezdheti kikövetkeztetni, hogy a vendégek milyen italt szeretnének, mellyel bensőséges élményt dolgozhatnak ki.

A VA-11 HALL-A-t eredetileg a 2014-es Cyberpunk Game Jam rendezvényre fejlesztették, azonban a Sukeban Games annyira megkedvelte azt, hogy végül teljes értékű játékká dolgozták ki azt. Az eredetileg tervezett 2014 decemberi megjelenést különböző okokra, így a játékmotor kicserélésére hivatkozva számos alkalommal elhalasztották. A VA-11 HALL-A-ra nagy hatással voltak a régi PC–98-játékok, mely a játék retro, ám mégis futurisztikus képi világához vezetett, másik nagy inspirációforrás volt a fejlesztők szegényebb országban való mindennapi élettapasztalataik. A játék eredeti protípusa ingyenesen letölthető a játék weboldaláról, azok a játékosok, akik előrendelték a játékot pedig egy különállóan játszható előzménytörténethez kaptak hozzáférést. A VA-11 HALL-A megjelenése előtt kritikai elismerésben részesült, míg a megjelenés után fogadtatás elsősorban kedvező volt, pozitív pontokként kiemelve annak alapötletét, szereplőgárdáját és zenéjét. Ezzel szemben azonban néhány kritikus irreálisnak ítélte meg a játék dialógusait, illetve a játékmenetét repetitívnek találta.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a VA-11 HALL-A című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]