V. Abgarus

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
V. Abgarus a mandylionnal, Jézus képmásával a kezében. 10. század, Szent Katalin Monostor, Sínai-hegy).

V. Abgarus vagy Edesszai V. Abgar vagy Abgarus Uchomo (a fekete) (ur.: Kr. e. 4.Kr. u. 7., és 1350) Oszrhoéné uralkodója, Edessza város fejedelme. Ókori legendák szerint Jézussal levelezett, és Júdás Tádé apostol keresztelte meg.

A legenda[szerkesztés]

Az ókori legenda szerint Abgarus Edessza királya gyógyíthatatlan betegséget kapott, és hallott Jézus csodáiról, gyógyításairól. Levelet írt neki, amiben a segítségét kéri továbbá menedéket ajánl fel Jézusnak. Jézus válaszolt a király leveleire, és maga helyett egyik tanítványát küldte el az uralkodóhoz, hogy gyógyítsa meg.

Eusebius püspök, 4. századi egyházatya, a palesztinai Caesareában élt. A Historia Ecclesiastica, I, xiii, kb. ie. 325-ben azt állította, hogy az edesszai királyi őslevéltárban megtalálta V. Abgarus Ukkama uralkodó Jézussal folytatott levelezését, és e levelekből néhányat Jézus válaszával együtt szó szerint közölt történeti munkájában. Feljegyezte azt is, hogy a levéltárban talált adatok szerint Tamás apostol küldte el Abgarushoz Júdás Tádét, hogy keresztelje meg a királyt.

A levelek másolata Rómába került, ahol I. Geláz pápa 491-ben hamisnak, apokrifnek nyilvánította a leveleket.

Jézus és V. Abgarus Ukkama közti levelezést a mezopotámiai keresztény egyházak, és a szomszédos Örményország egyházai jól ismerik, és az Eusebius által közölt levelek ott a szent írások közé tartoznak.

Szent[szerkesztés]

V. Abgarust szentként tisztelik, ünnepe május 11-én illetve október 28-án van az Ortodox egyházban, augusztus 1-jén a Szíriai Egyházban és az Örmény Apostoli Egyházban.

A 100 000 örmény dramos bankjegyen Abgarus képe látható.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]