Vörösnyakú szarvascsőrű

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörösnyakú szarvascsőrű
Természetvédelmi státusz
Súlyosan veszélyeztetett
      
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Osztály: Madarak (Aves)
Rend: Szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes)
Család: Szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae)
Nem: Aceros
Faj: A. waldeni
Tudományos név
Aceros waldeni
(Sharpe, 1877)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörösnyakú szarvascsőrű témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörösnyakú szarvascsőrű témájú médiaállományokat és Vörösnyakú szarvascsőrű témájú kategóriát.

A vörösnyakú szarvascsőrű (Aceros waldeni) a madarak osztályának szarvascsőrűmadár-alakúak (Bucerotiformes) rendjébe és a szarvascsőrűmadár-félék (Bucerotidae) családjába tartozó faj.

A sárganyakú szarvascsőrű (Aceros leucocephalus) közeli rokon faja, korábban csak annak alfajaként tartották számon.

Előfordulása[szerkesztés]

A faj a Fülöp-szigetek csak ott élő, endemikus faja. Élőhelye a Nyugati-Viscaya szigetek nagyobb tagjai levő síksági és hegyvidéki esőerdeiben van. Eredetileg Panay, Negros és Guimaras szigetén is élt, az utolsóról mára kihalt.

Megjelenése[szerkesztés]

A vörösnyakú szarvcsőrű közepes méretű szarvascsőrű faj, körülbelül 60–65 cm hosszú és 1-1,5 kilogramm súlyú madár.

Tollazata a testén fekete, a farkán széles krémszínű szalaggal. A hím feje vörösesbarna, arca és torokzacskója sárgás. Csőre fénylő tűzvörös, rajta viszonylag kicsi, csak a csőr 2/3-át fedő szaruképlettel.

A tojó teste szintén fekete, de ellentétben a hím világos arcával, a tojó feje és nyaka is fekete. Arca és torokzacskója, mely a hímnél sárgás, a tojónál türkizkék.

Szaporodása[szerkesztés]

Szaporodási szokásai nem teljesen ismertek, feltehetően hasonlít a többi szarvascsőrű faj szokásaira. A tojó faodúba zárkózik be a tojásrakás és költés idejére. Ezen időszak alatt a hím táplálja a tojót és a fiókákat.

Életmódja[szerkesztés]

Táplálékát főként gyümölcsök, fügék és rovarok alkotják.

Természetvédelmi helyzete[szerkesztés]

A vörösnyakú szarvascsőrű az egyik legritkább faj a szarvascsőrűmadár-félék családján belül. Összállományát 1998-ban 60-80 pár körülire becsülték. Ezek zöme Panay szigetén él. A faj megritkulásának fő oka a húscélú vadászaton túl egyértelműen az erdőirtás. 1998-ra a Panay és Negros szigetének korábban szinte teljes felszínét borító esőerdőknek Panayon csak a 4%-a, míg Negroson a 8%-a maradt csak meg. Ezeknek is csak nagyjából 10%-a, összesen csak mintegy 144 km² fekszik csak a faj élőhelyét jelentő 1000 méteres tengerszint feletti magasság alatt. A nagyarányú erdőirtáson túl az illegális vadbefogás is fenyegeti a faj létét, mivel dekoratív megjelenése és ritka volta miatt keresett faj a feketepiacon.

Mindezek miatt a Természetvédelmi Világszövetség Vörös Listáján a „kihalóban” levő kategóriába sorolja a fajt.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Panayhornvogel című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]