Vöröslábú címerespoloska

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vöröslábú címerespoloska
Kifejlett példány
Kifejlett példány
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Félfedelesszárnyúak (Hemiptera)
Alrend: Poloskák (Heteroptera)
Alrendág: Címerespoloska-alkatúak (Pentatomorpha)
Öregcsalád: Pentatomoidae
Család: Címeres poloskák (Pentatomidae)
Alcsalád: Címeres poloskafélék (Pentatominae)
Nemzetség: Pentatomini
Nem: Pentatoma
Olivier, 1789
Faj: P. rufipes
Tudományos név
Pentatoma rufipes
(Linnaeus, 1758)
Szinonimák
  • Cimex rufipes Linnaeus, 1758
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vöröslábú címerespoloska témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vöröslábú címerespoloska témájú médiaállományokat és Vöröslábú címerespoloska témájú kategóriát.

A vöröslábú címerespoloska (Pentatoma rufipes) a rovarok (Insecta) osztályának félfedelesszárnyúak (Hemiptera) rendjébe, ezen belül a poloskák (Heteroptera) alrendjébe és a címeres poloskák (Pentatomidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A vöröslábú címerespoloska elterjedési területe egész Európa, Kis-Ázsiáig és Szibériáig. Rendszeresen előforduló és gyakori rovar. Egyes években, ha nagy mennyiségben lép fel, károssá válhat, és a gyümölcsöket szívogatja.

Megjelenése[szerkesztés]

A vöröslábú címerespoloska 12-16 milliméter hosszú, tipikus címerespoloska. Színe bronzbarna, a pajzs csúcsa és a lábak sárgásvörösek. Előháta elöl szárnyszerűen kiszélesedik és hegyes.

Életmódja[szerkesztés]

Ez a címerespoloska-faj erdőszéleken, parkokban és kertekben lombos fákon és cserjéken él. Bár a vöröslábú címerespoloska a szívogatással kárt okoz, gyakran rabló életmódot is folytat: kis legyekre vadászik, továbbá apróbb testű élő vagy elpusztult rovarok testnedveit fogyasztja, vagyis vegyes táplálkozású.

Szaporodása[szerkesztés]

Más címerespoloskáktól eltérően a lárva telel át, nem a teljesen kifejlődött állat. A lárvák sárga színűek, sötét foltosak. A lárvaállapot kora nyáron fejeződik be, s az állatok ivaréretté válnak. Párosodás után, augusztusban a nőstények a levelek felső oldalára rakják le petéiket.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993. ISBN 963 8185 40 6  
  • Linnaeus, C., 1758: Systema naturae per regna tria naturae, secundum classes, ordines, genera, species, cum characteribus, differentiis, synonymis, locis. Editio Decima, Reformata. Tomus I. Laurentii Salvii, Stockholm. 824 pp. doi: 10.5962/bhl.title.542 [first availability: page 443] reference page