Ugrás a tartalomhoz

Vörös rovarrontógomba

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörös rovarrontógomba
Rendszertani besorolás
Ország: Gombák (Fungi)
Alország: Dikarya
Törzs: Tömlősgombák (Ascomycota)
Altörzs: Pezizomycotina
Osztály: Sordariomycetes
Alosztály: Hypocreomycetidae
Rend: Hypocreales
Család: Cordycipitaceae
Nemzetség: Cordyceps
(Fr.) Link
Faj: C. militaris
Tudományos név
Cordyceps militaris
(L.) Fr. (1818)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörös rovarrontógomba témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös rovarrontógomba témájú médiaállományokat és Vörös rovarrontógomba témájú kategóriát.

A vörös rovarrontógomba (Cordyceps militaris) a Cordycipitaceae családba tartozó, Eurázsiában honos, lepkebábokon élősködő, nem ehető gombafaj.

Nemzetségének a típusfaja.

Elterjedése és termőhelye

[szerkesztés]

Eurázsiában honos. Magyarországon nem gyakori.

Rovarok parazitája, többnyire a lepkék talajban rejlő bábjain (ritkábban hernyóin) élősködik, azok pusztulását okozza. Erdőben, parkok, kertek gyepjében, mohapárnán található meg. Nyár végétől ősz végéig fejleszt termőtestet.

Megjelenése

[szerkesztés]

A vörös rovarrontógomba termőteste 0,5-4 cm magas és 0,2-0,4 cm széles; pálcika alakú, egymástól élesen el nem különülő hosszúkás fej- és tönkrészből áll. A fejrész valamivel szélesebb, kissé bunkós. Színe narancsvörös vagy téglavörös, felszíne finoman pontozott. A pontok a peritéciumok kivezető nyílásai. A peritéciumok tömlő alakú üregek, melynek falát 300 - 500 µm hosszú és 3,5-5 µm széles aszkuszok borítják; ezekben növekednek a gomba spórái.

A tönk 1-3 cm hosszú és 0,1-0,15 cm vastag, fakónarancs vagy okkeres színű, harántirányú márványozottsággal. A talajban mindig egy elpusztult lepkebábhoz kapcsolódik.

Húsa sárgás, íze és szaga nem jellegzetes.

Az aszkuszokban nyolc spóra található. A spóra vékony, fonálszerű, szegmentált, mérete 250-350 x 1-1,5 µm. Idővel 2-5 (7) x 1-1,5 µm-es, hordó alakú darabokra töredezik. Spórapora fehér.

Hasonló fajok

[szerkesztés]

A gémüstökgomba (Macrotyphula fistulosa) hasonlít hozzá.

A vörös rovarrontógomba nem ehető. A hagyományos kínai orvoslás felhasználja, de többnyire csak az értékesebb Ophiocordyceps sinensis helyettesítésére.

Források

[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek

[szerkesztés]