Ugrás a tartalomhoz

Vörös nemeskorall

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörös nemeskorall
A vörös nemeskorall váza egy németországi múzeumban
A vörös nemeskorall váza egy németországi múzeumban
Természetvédelmi státusz
Nem szerepel a Vörös listán
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Csalánozók (Cnidaria)
Osztály: Virágállatok (Anthozoa)
Alosztály: Nyolcosztatú virágállatok (Octocorallia)
Rend: Szarukorallok (Alcyonacea)
Alrend: Scleraxonia
Család: Coralliidae
Nem: Corallium
Cuvier, 1798
Faj: C. rubrum
Tudományos név
Corallium rubrum
(Linnaeus, 1758)
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörös nemeskorall témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös nemeskorall témájú médiaállományokat és Vörös nemeskorall témájú kategóriát.

A vörös nemeskorall (Corallium rubrum) a virágállatok (Anthozoa) osztályának a szarukorallok (Alcyonacea) rendjébe, ezen belül a Scleraxonia alrendjébe és a Coralliidae családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A vörös nemeskorall a melegebb vizeket kedveli. Európában csak a Földközi-tengerben fordul elő. Az atlanti-óceáni állományai, a Gibraltári-szorosra és a Zöld-foki Köztársaság vizeire korlátozódik. Fényben szegény helyeken, áthajló sziklák alatt és üregekben él. Váza meglehetősen törékeny, ezért csak a csendes, mozdulatlan vízben, 20 méter mélységtől lefelé található.

Megjelenése[szerkesztés]

A szóban forgó állatfaj, talán a legismertebb korallfaj. Vörös színű, ritkábban fehér vagy akár fekete tengelyváza apró, különálló tűkből áll, amelyeket a kiválasztott mész tökéletesen tömör anyaggá tapaszt össze. E sajátos építmény alapján a valódi korallok a mesterséges utánzatoktól mikroszkóp segítségével jól megkülönböztethetők. A kevéssé elágazó vázon helyezkednek el az apró termetű fehér polipok, melyek az alapjuknál számos keresztirányú ektodermacsatornán keresztül kapcsolatban vannak egymással, és testükkel kiemelkednek a lágy vörös vázból. A koralltörzs 20 - 40 centiméter – ritka esetben 1 méter – magas, átmérője pedig a 4 centimétert elérheti.

Tápláléka[szerkesztés]

A vörös nemeskorall planktonszervezetekkel, főleg apró rákok lárváival táplálkozik.

Képek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  • Nagy európai természetkalauz. Összeáll. és szerk. Roland Gerstmeier. 2. kiadás. Budapest: Officina Nova. 1993. ISBN 963 8185 40 6  
  • Corallium rubrum (Linnaeus, 1758) WoRMS
  • van Ofwegen, L.; Grasshoff, M.; van der Land, J. (2001). Octocorallia (excl. Pennatulacea), in: Costello, M.J. et al. (Ed.) (2001). European register of marine species: a check-list of the marine species in Europe and a bibliography of guides to their identification. Collection Patrimoines Naturels, 50: pp. 104–105