Vörös méh

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Vörös méh
Dolgozó példány
Dolgozó példány
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosok (Aculeata)
Öregcsalád: Méhek (Apoidea)
Család: Méhfélék (Apidae)
Alcsalád: Mézelőméhek (Apinae)
Nemzetség: Apini
Nem: Apis
Alnem: Apis
Faj: A. koschevnikovi
Tudományos név
Apis koschevnikovi
Buttel-Reepel, 1906
Szinonimák

Apis vehti

Elterjedés
Elterjedési területe

Elterjedési területe
Hivatkozások
Wikifajok
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörös méh témájú rendszertani információt.

Commons
Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös méh témájú kategóriát.

A vörös méh (Apis koschevnikovi) a rovarok (Insecta) osztályának a hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjéhez, ezen belül a méhfélék (Apidae) családjához tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A vörös méh Dél-Ázsia nagy részét benépesítette. Borneóban, Szumátrában, Jávában, Maláj-félszigeten megtalálható.

Alfajai[szerkesztés]

Egy alfaját különböztetjük meg:

  • Apis k. linde

Rendszertani besorolása[szerkesztés]

Ezt a méhet korábban az A. cerana alfajaként tartották számon a rendszertani anyagokban. Maa (1953) Apis vehti néven említi. Koeniger (1989) megfigyelései szerint e faj heréi ugyanazokon a helyeken gyülekeznek párzani, mint az A. cerana családoké, csak más időpontban, ezért a kereszteződésük nem mehet végbe.

Megjelenése[szerkesztés]

A vörös szín és a hosszú szőrzet jellemzőbb erre a fajra, csak a fej és a tor sötét. Különösen a világos vöröses aranycsíkok teszik vonzóvá a potroh háti részén. A vörös méh munkásai jelentősen nagyobbak, mint a vele azonos területen élő indiai méh dolgozói. Hasonló méretűek mint a trópusi Africa A. mellifera alfajok munkásméhei. Szipókája 5,87 milliméter hosszú, szárnyindexe (cubitális index) átlag 7,59 (5,5-9,6 közötti).

Életmódja[szerkesztés]

Nagyon szelíd méh, arcvédő és füst nélkül is lehet kezelni, azonban a lépen idegesek, a méhek lefutnak róla, amint a kaptárból kivesszük őket. Kis családokat alkotnak, 6 db 17*32,5 cm-es lép már elég a fészeknek. A kijáratot kevés őr védi, de ez mégsem jelent rablási problémát. Ezzel szemben a vörös méhek gyakran kirabolták az indiai méh- és az óriás méhcsaládokat. A heresejteket úgy fedik le, hogy középen egy nyílást hagynak szabadon. Propoliszt nem használnak a vörös méhek. Fészküket a trópusi őserdők fáinak odvában rendezik be.

Források[szerkesztés]

  • Maa T. C. (1953) "An inquiry into the systematics of the tribus Apidini or honeybees (Hym)". Treubia 21, 525–640.
  • Tingek S., Mardan M., Rinderer G., Koeniger N., Koeniger G. (1988) "Rediscovery of Apis vechti (Maa, 1953): the Sabah honey bee". Apidologie, 19, 97–102.
  • Rinderer, T. E.; Stelzer, J. A.; Oldroyd, B. P.; Tingek, S.. "Levels of polyandry and intercolonial genetic relationships in Apis koschevnikovi". Journal of Apicultural Research, 1998 37 (4): 281-288.
  • Guzmán, L. I. DE Y M. Delfinado Baker. "A new species of Varroa (Acari: Varroidae) associated with Apis koschevnikovi (Hymenoptera: Apidae) in Borneo". Int. J. Acarol., 22: 23-27, 1997.