Vörös lazac

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vörös lazac
Íváskor
Íváskor
Természetvédelmi státusz
Nem fenyegetett
Status iucn EX icon blank.svg Status iucn EW icon blank.svg Status iucn CR icon blank.svg Status iucn EN icon blank.svg Status iucn VU icon blank.svg Status iucn NT icon blank.svg Status iucn LC icon.svg
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Gerinchúrosok (Chordata)
Altörzs: Gerincesek (Vertebrata)
Altörzság: Állkapcsosok (Gnathostomata)
Főosztály: Csontos halak (Osteichthyes)
Osztály: Sugarasúszójú halak (Actinopterygii)
Alosztály: Újúszójúak (Neopterygii)
Alosztályág: Valódi csontoshalak (Teleostei)
Öregrend: Protacanthopterygii
Rend: Lazacalakúak (Salmoniformes)
Család: Lazacfélék (Salmonidae)
Alcsalád: Lazacformák (Salmoninae)
Nem: Oncorhynchus
(Suckley, 1861)
Faj: O. nerka
Tudományos név
Oncorhynchus nerka
(Walbaum, 1792)
Szinonimák
  • Hypsifario kennerlyi (Suckley, 1861)
  • Oncorhynchus nerka kennerlyi (Suckley, 1861)
  • Salmo kennerlyi Suckley, 1861
  • Salmo nerka Walbaum, 1792
  • Salmo paucidens Richardson, 1836
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörös lazac témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös lazac témájú médiaállományokat és Vörös lazac témájú kategóriát.

A vörös lazac vagy kékhátú lazac (Oncorhynchus nerka) a sugarasúszójú halak (Actinopterygii) osztályának lazacalakúak (Salmoniformes) rendjébe, ezen belül a lazacfélék (Salmonidae) családjába tartozó faj.

Előfordulása[szerkesztés]

A vörös lazac előfordulási területe a Csendes-óceán északi része, Japántól, a Bering-tengeren keresztül, egészen a kaliforniai Los Angelesig. Alaszkában, Yukonban, Brit Columbiában, Washingtonban és Oregonban tóban élő állományai is vannak.

Megjelenése[szerkesztés]

Ennek a halnak a nősténye általában 58, legfeljebb 71 centiméter hosszú, míg a hímje általában 45, legfeljebb 84 centiméter hosszú. Legfeljebb 7,710 kilogramm testtömegű. 13-18 csigolyája van. Áramvonalas teste, oldalra lapított; az ívási időszakban a hímek púpossá válnak. Szemük eléggé kicsi, pofájuk általában tompa kúp alakú, de az ívási időszakban a hímekké kihegyesedik, és felfelé görbül. Oldalvonala egyenes. A tengerben élő példányok, feje és háti része sötét acélkék vagy zöldeskék, oldala ezüstös, hasi része pedig fehéres-ezüstös. Nincsenek foltok a hátán, bár egyes példányon pettyezettség és mintázat látható a hátúszón. Az ívási időszakban a hímek pofája fényessé és olívazöld színűvé válik, fekete foltozással a felső állcsonton. Zsírúszója és farok alatti úszója vörösek lesznek, a többi úszója megszürkül, megzöldül vagy sötétebbé válik. A nőstények esetében nincsen ilyen nagy változás. Egyes állományokban a hímek nem válnak vörössé, hanem zölddé vagy sárgává.

ívás előtti színben
és az ívási időszakban mutatott színezete

Életmódja[szerkesztés]

A vörös lazacnak életmódját illetően két típusa ismert. Az egyik anadrom vándorhal, amely életét a tengerekben tölti, és csak ívni jön a folyókba, a másik pedig tavi életet él - az utóbbi kisebb méretű is. Az ivadék életének első két évét a szülőhelyén, vagy tavakban tölti; egyesek 3-4 évet várnak, míg mások az első nyár alatt a tengerbe vonulnak. A vörös lazacok éjszaka tevékenyek, nappal elrejtőznek. A tengerben körülbelül 20 méterig úsznak le, bár 250 méter mélységbe is lemerülhetnek. Élőhelytől és mérettől függően a következőkkel táplálkoznak: rovarok, plankton, kisebb-nagyobb halak. A vörös lazac számos élőlénynek biztosít táplálékforrást, köztük a bálnáknak, lazaccápának, grizzly medvének stb. Legfeljebb 8 évig él.

Felhasználása[szerkesztés]

Ezt a halat ipari mértékben halásszák. A sporthorgászok is kedvelik. Alaszkában nagy mértékben tenyésztik is. A városi akváriumok is szívesen tartják. Frissen, szárítva, füstölve, sózva vagy fagyasztva árusítják; főzve és sülve fogyasztható.

Források[szerkesztés]