Red Star OS

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
(Vörös csillag (operációs rendszer) szócikkből átirányítva)
Logó

A Red Star OS (hangul: 붉은별Pulgunbjol, RR: Pulgunbyol?, ’Vörös Csillag’) egy észak-koreai fejlesztésű Linux-alapú operációs rendszer. A fejlesztését 2002-ben kezdte meg a Korea Computer Center. A fejlesztése előtt az észak-koreai számítógépek többségén angol nyelvű Microsoft Windows volt. Kezdetleges verziója csupán a koreai nyelv északi dialektusát támogatta, újabb verziója azonban már megjelent angol, orosz, kínai, illetve japán nyelven is.

A rendszer érdekessége, hogy automatikusan figyelmeztet minket, ha közeleg Kim Ir Szen születésnapja.

Verzió 1.0[szerkesztés]

A legelső verzió feltehetőleg 2003-ban jelent meg, nagyon kevés információ áll rendelkezésre róla.

Verzió 2.0[szerkesztés]

Red Star OS 2.0
《붉은별》 사용자용체계 2.0
FejlesztőKorea Computer Center,  Észak-Korea
OS-családUnix-szerű
Stabil verzió1.0
(2009. június 3.)
Hardveri386 (x86)
KernelMonolitikus (Linux)
Felhasználói felületKDE 3

A 2.0-s változat fejlesztése 2008 márciusában kezdődött, a rendszer 2009. június 3-án készült el teljesen. KDE 3 asztalrendszeren alapszik, kinézetre pedig a Windows XP-re hasonlít. Észak-Koreában 2000 vonért (kb. 550 Ft) árusítják. Böngésző gyanánt egy Naenara nevet viselő szoftvert használ. Az alkalmazást az azonos nevű észak-koreai internetes portál (Naenara.kp) illetve az észak-koreai intranet böngészésére használják. 2009. augusztus 6-án kiadtak egy programcsomagot is a rendszerhez, ami 4000 észak-koreai vonba (kb. 1100 Ft) kerül.

Az operációs rendszer sajátos billentyűzetkiosztást használ, amely nagyban eltér a dél-koreai szabványtól. Egyik érdekessége – amellett, hogy Windows XP hangokat is használ – hogy betűtípusok testreszabásánál lorem ipsumként a 내 나라의 푸른 하늘 jelenik meg, amely annyit tesz: „Hazám kék égboltja”, és egyáltalán nem fedi le a koreai jelek mindegyikét, ellentétben a többi mintaszöveggel általában.

Rendszerkövetelmény[szerkesztés]

Minimális

Ajánlott

A programcsomag[szerkesztés]

  • 내동무 (Nedongmu; „barátom”) (szövegszerkesztő),
  • 평양요새 (Phjongjang josze; „Phenjani Erőd”) (tűzfal),
  • 딱따구리 (Ttakttaguri; „harkály”) (vírusirtó),
  • 비둘기 (Pidulgi; „galamb”) (e-mail program),
  • médialejátszó,
  • tudományos számológép,
  • 만능 (Mannung; „hasznos”) (windows emulátor),
  • rajzolóprogram,
  • Uri Office (우리; „mienk”)
  • koreai sakk, aknakereső és további számítógépes játékok.

Verzió 2.5[szerkesztés]

Verzió 3.0[szerkesztés]

Red Star OS 3.0
《붉은별》 사용자용체계 3.0
FejlesztőKorea Computer Center,  Észak-Korea
ForráskódFedora 11[1][2]
OS-családUnix-szerű
Stabil verzió1.7[3]
(2012. november 14.)
Hardveri386 (x86)
KernelMonolitikus (Linux)
Felhasználói felületKDE

A 3.0-s változat 2012. április 15-én jelent meg, és kinézetre leginkább az OS X rendszerekre emlékeztet. Újításainak egyike, hogy telepítéskor bekéri a CD-kulcsot, és támogatja az IPv4 és IPv6-címeket.

Az operációs rendszeren előretelepítve számos olyan alkalmazás van, amely kémkedik a felhasználó után. Változtatásokat figyel meg, és ha a felhasználó egy adott biztonsági funkciót letilt, az operációs rendszer újraindulhat, vagy akár tönkre is teheti önmagát. Ezenfelül egy vízjelező eszköz is be van építve a rendszerbe, amely minden médiatartalmat lekövet, és ellát a merevlemez sorozatszámával. Ezáltal nyomonkövethető egy esetleges, az észak-koreai politikai rendszert kritizáló fájl elterjedése. Ezen felül a rendszer egy másik, rejtett „vírusirtóval” is rendelkezik. Az Ange (안개; 'köd') nem más, mint egy eszköz, amellyel az észak-koreai titkosszolgálat távolból képes gépen tárolt fájlokat törölni.[2][4]

A telepítés során elsőként bejegyzett felhasználó az operációs rendszeren névlegesen rendszergazda, de valójában előjogai szűk korlátok közé vannak szorítva, a sudo -s parancs beírásával sem tud szert tenni jogosultságokra, mivel hibaüzenet kíséri a parancs kiadását.

Az operációs rendszer jogsértő módon a Kaspersky Anti-Virus értesítőhangját használja,[4] és szembemegy a Linux eredeti elveivel, többek közt a szólásszabadsággal.[5]

Rendszerkövetelmény[szerkesztés]

Minimális

Ajánlott

Verzió 4.0[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. Denzel Bryant. „A Look Inside North Korea's Red Star OS Code”, Tapscape.com, 2016. január 1. (Hozzáférés: 2016. április 9.) 
  2. a b Berta Sándor. „Red Star OS - Linuxon alapul, de a külcsín Mac OS X-et másol”, Sg.hu, 2015. december 30. (Hozzáférés: 2016. április 8.) 
  3. Jelenlegi ismeretek szerint.
  4. a b Alex Walker. „North Korea's Red Star OS Borrows Kaspersky's WAV Files, Traces Files Offline”, Kotaku, 2015. december 31. (Hozzáférés: 2016. április 9.) 
  5. Joel Gunter. „Analysis of North Korea's computer system reveals spy files”, BBC, 2015. december 28. (Hozzáférés: 2016. április 9.) 
Commons:Category:Red Star OS
A Wikimédia Commons tartalmaz Red Star OS témájú médiaállományokat.