Vörös buldoghangyák

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Infobox info icon.svg
Vörös buldoghangyák
Myrmecia gulosa
Rendszertani besorolás
Ország: Állatok (Animalia)
Törzs: Ízeltlábúak (Arthropoda)
Altörzs: Hatlábúak (Hexapoda)
Osztály: Rovarok (Insecta)
Alosztály: Szárnyas rovarok (Pterygota)
Alosztályág: Újszárnyúak (Neoptera)
Öregrend: Fejlett szárnyas rovarok (Endopterygota)
Rend: Hártyásszárnyúak (Hymenoptera)
Alrend: Fullánkosdarázs-alkatúak (Apocrita)
Alrendág: Fullánkosok (Aculeata)
Öregcsalád: Redősszárnyú-darázs alkatúak (Vespoidea)
Család: Hangyák (Formicidae)
Alcsalád: Myrmeciinae
Nemzetség: Myrmeciini
Emery, 1877
Nem: Myrmecia
Fabricius, 1804
Hivatkozások
Wikifajok

A Wikifajok tartalmaz Vörös buldoghangyák témájú rendszertani információt.

Commons

A Wikimédia Commons tartalmaz Vörös buldoghangyák témájú médiaállományokat és Vörös buldoghangyák témájú kategóriát.

A vörös buldoghangyák (Myrmecia) a rovarok (Insecta) osztályának hártyásszárnyúak (Hymenoptera) rendjébe, ezen belül a hangyák (Formicidae) családjába tartozó nem.

Előfordulásuk[szerkesztés]

A legtöbb buldoghangya Ausztrália és a szomszédos szigetek sűrű erdős területein fordul elő, különösen a partok közelében gyakoriak. A különböző fajokat nem fenyegeti veszély, a jövőben azonban élőhelyük rombolása miatt állományaik csökkenhetnek.

Megjelenésük[szerkesztés]

A királynő hossza 27-29 milliméter, a dolgozóé 14-26 milliméter és a hímé 17-21 milliméter. Testszíne sárgásvörös, a potroh csúcsa fekete, alul rövid, sárga szőrszálak fedik. Csak a hímnek és a szűz királynőnek van szárnya. Széles fején helyezkednek el erős állkapocsizmai. A két csuklós, harapófogóra emlékeztető rágó csukott állapotban a csúcsán fedi egymást. A hangyák rágójuk élesen fogazott belső oldalával biztosan megragadják, majd széttépik zsákmányukat. A hímnek kisebb az állkapcsa. A hosszú, ízekből álló tapogatókon az első íz végén egy ízület van. Szemük nagy és összetett. Látásuk nagyon fejlett, talán a legfejlettebb a hangyák között, ezek segítségével ismerik fel zsákmányukat. A fullánk a potroh csúcsán helyezkedik el. A hangyák először rágóikkal megragadják zsákmányaikat, majd altestüket előretolják, hogy megszúrják.

Életmódjuk[szerkesztés]

A vörös buldoghangyák kolóniákban élnek, de egyedül vadásznak. A kolónia kicsi, csak 500-1000 egyedből áll. Táplálékuk más kisebb rovarokból áll.

Szaporodásuk[szerkesztés]

A kolóniában csak a királynő rak petét. A párzást követően a hím elpusztul. A kolónia első vagy második évében jelennek meg az első termékeny egyedek.

Rendszerezés[szerkesztés]

A nembe az alábbi fajok tartoznak

Források[szerkesztés]

  • Csodálatos állatvilág, (Wildlife Fact-File). Budapest: Mester kiadó (2000). ISBN 963-86092-0-6 
  • Ogata, K.; Taylor, R.W. 1991: Ants of the genus Myrmecia Fabricius: a preliminary review and key to the named species (Hymenoptera: Formicidae: Myrmeciinae). Journal of natural history, 25(6): 1623-1673. doi: 10.1080/00222939100771021 Full article (PDF) reference page
  • Taylor, R.W. 2015: Ants with attitude: Australian jack-jumpers of the Myrmecia pilosula species complex, with descriptions of four new species (Hymenoptera: Formicidae: Myrmeciinae). Zootaxa, 3911(4): 493-520. doi: 10.11646/zootaxa.3911.4.2 reference page